Ποιες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις βρίσκονται στον «αέρα»
Στον “αέρα” βρίσκονται όσες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις έχουν μεν υπογραφεί αλλά οι συνδικαλιστικοί φορείς οι οποίοι τις υπέγραψαν (είτε οι εργατικοί, είτε οι εργοδοτικοί, είτε και οι δύο) δεν έχουν εγγραφεί στο αντίστοιχο Μητρώο του Υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από το Υπουργείο Εργασίας γύρω στις 10 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας με στόχο να κηρυχθούν υποχρεωτικές, δηλαδή να ισχύουν και για τα μη – μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων, οι οποίες τις υπέγραψαν.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των κλαδικών συμβάσεων κινδυνεύει να μην κηρυχθεί υποχρεωτική από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Και αυτό γιατί οι συνδικαλιστικοί φορείς, οι οποίοι την υπέγραψαν δεν έχουν εγγραφεί στο αντίστοιχο Μητρώο, δηλαδή οι εργατικοί φορείς στο Συνδικαλιστικό Μητρώο των συνδικάτων των εργαζομένων και οι εργοδοτικοί στο Συνδικαλιστικό Μητρώο των ενώσεων των εργοδοτών.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική η εγγραφή τους βάσει του νέου εργασιακού νόμου Χατζηδάκη που είναι σε ισχύ από τα μέσα του 2021 ενώ από το Φεβρουάριο του 2022 έχει ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα.
Το μέτρο αυτό είχε σαν στόχο να ελεγχθεί η αντιπροσωπευτικότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή αν στις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων εργάζεται πάνω από το 50% των εργαζομένων των αντίστοιχων κλάδων οι οποίοι εκπροσωπούνται από τα κλαδικά εργατικά σωματεία.
Εφόσον ισχύει αυτή η ρήτρα -και αυτό μπορεί να ελεγχθεί από το Υπουργείο Εργασίας αφού έχει στοιχεία σε σχέση με τα μέλη των κλαδικών εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων – το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, θα μπορεί να κηρύξει υποχρεωτική μία κλαδική συλλογική σύμβαση για για τα μη μέλη μίας κλαδικής εργοδοτικής ένωσης.
Μάλιστα, ο ίδιος νόμος προβλέπει πως όποια συνδικαλιστική οργάνωση δεν εγγραφεί, όχι μόνο δεν μπορεί ζητήσει την κήρυξη υποχρεωτικότητας της κλαδικής συλλογικής σύμβασης που υπέγραψε, αλλά δεν μπορεί να ασκήσει καμία συνδικαλιστική δράση και άρα δεν μπορεί καν να κάνει συλλογική διαπραγμάτευση.
Συνεπώς, ακόμα και αν υπογραφεί κλαδική συλλογική σύμβαση – και χωρίς καν αυτή να γίνει υποχρεωτική – τυπικά δεν ισχύει, σε περίπτωση που και οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις (ή έστω η μία από αυτές) δεν είναι εγγεγραμμένες στο Συνδικαλιστικό Μητρώο στο οποίο ανήκουν.
Είναι για αυτό το λόγο που σύμφωνα με εργοδοτικές πηγές του Capital.gr δεκάδες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις έχουν υπογραφεί στο τελευταίο διάστημα, αλλά κινδυνεύουν όχι απλά να μην κηρυχθούν υποχρεωτικές και για τα μη -μέλη των εργοδοτικών ενώσεων αλλά και να μην έχουν καν τυπική ισχύ ακόμη και για τα μέλη των εργοδοτικών ενώσεων.
Την ίδια ώρα εκκρεμεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με την προσφυγή εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ενάντια στις διατάξεις για το συνδικαλιστικό μητρώο.
Ωστόσο, έχει εκδοθεί η απόφαση του τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η εγγραφή στο εν λόγω Μητρώο δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα, αν και αμφισβητείται η επεξεργασία δεδομένων προσωπικών δεδομένων όπως προβλέπει υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε μετά την ψήφιση του νόμου, σύμφωνα με την ερμηνεία νομικών κύκλων με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr.
Η έκδοση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ (η οποία σύμφωνα με εργοδοτικές πηγές του Capital.gr ενδέχεται να έλθει έως το καλοκαίρι) αναμένεται να ξεκαθαρίσει προς την ίδια – με εκείνη του τμήματος – κατεύθυνση το τοπίο και να ξεπαγώσει την εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα αντίστοιχα Μητρώα τους και έτσι τις συνδικαλιστικές διεργασίες σε κλαδικό επίπεδο (υπογραφή συμβάσεων, ισχύς συμβάσεων, κήρυξη υποχρεωτικότητας όπου τηρούνται οι όροι κλπ.).