Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η σημερινη απεργία της ΑΔΕΔΥ κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, έως τις 10 το πρωί, όσον αφορά στην συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς.
Η απόφαση εκδόθηκε μετά την αγωγή που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά της αυριανής απεργιακής κινητοποίησης, ώστε να μην προκληθούν εμπόδια στις πανελλήνιες.
Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ ήδη έχει ανακοινώσει την εξαίρεση από την αυριανή απεργία των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Αλλαγή κατεγράφη και όσον αφορά τις κινητοποίησεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς. Στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως και τη λήξη της βάρδιας θα πραγματοποιήσουν τελικά οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό και τραμ, ο οποίοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως δεν θα συμμετέχουν στην απεργία όλο το 24ωρο, προκειμένου να διευκολύνουν τις μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές.
Συγκεκριμένα, τα ΜΜΜ θα κινηθούν ως εξής:
Τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή το μετρό (γραμμές 1, 2 & 3) και το τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10:00 το πρωί.
– Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 – 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.
– Οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 11:00 πμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το “παρών” τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν εκείνη την ημέρα σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να ψηφιστεί, πρέπει να αποσυρθεί τώρα!» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.
Τη μετατροπή της στάσης εργασίας σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 16 Ιουνίου και συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας
«Οι δυνάμεις των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος δεν κάμπτονται. Το νομοσχέδιο, αντί να βελτιώνεται έστω και σε κάποια άρθρα, μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο επιθετικό. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από 13:00 έως 17:00 και συλλαλητήριο στις 4.00 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.
24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν εξάλλου και οι Ναυτεργάτες, των οποίων η απεργία κρίθηκε επίσης παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά.
Επίσης, και η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι συμμετέχει μαζικά, αποφασιστικά στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και στη Συγκέντρωση 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος για την απόσυρση του Νομοσχεδίου που κατεδαφίζει, όπως υποστηρίζει, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Στην απεργία συμμετέχει και η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ
Τετράωρη στάση εργασίας κατά της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου, κήρυξε για σημερα, η ΕΣΗΕΑ, για όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, η Ένωση Συντακτών καλεί σε στάση από τις 14.00 έως τις 18.00.
Εικοσιτετράωρη απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου κήρυξε για σημερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ).
Στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιφέρει ραγδαία αύξηση της ανεργίας, τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία αλλά και στην κοινωνία» και τονίζει: «Η ΠΟΘΑ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με την κοινωνία όρθια. Κι αυτό θα γίνει με κατοχυρωμένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με τις συλλογικές αντιστάσεις δυνατές και με προστασία και ενίσχυση τόσο των δικαιωμάτων όσο και του εισοδήματος των εργαζόμενων».