“Προβληματισμός στον κλάδο της εστίασης και του επισιτισμού Ηρακλείου εξαιτίας της μέχρι τώρα απώλειας του τζίρου τους”

Σύμφωνα με ανθρώπους της εστίασης και του επισιτισμού της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου, σε προβληματισμό και περίσκεψη έχει περιπέσει ο κλάδος τους, εξαιτίας της απώλειας τζίρου 25-30% από την αρχή της χρονιάς ως τώρα. Ο πολύπαθος κλάδος της εστίασης βλήθηκε και εξακολουθεί να βάλλεται λόγω της πανδημίας όσο κανένας άλλος στη χώρα.

Όλοι θυμούνται το κλείσιμο που επιβλήθηκε στα μαγαζιά της εστίασης και του επισιτισμού μετά τις 12 το βράδυ για ολόκληρο τον Γενάρη με απαγόρευση της μουσικής. Παρά και την επιστροφή της μουσικής, συν το γεγονός ότι τα μαγαζιά πλέον μπορούν να λειτουργούν μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, τον Φεβρουάριο τα μαγαζιά εστίασης του Ηρακλείου σημείωσαν αισθητή πτώση του τζίρου τους. Όπως παρατηρούν οι καταστηματάρχες, ο κόσμος είναι διστακτικός. Η διασκέδαση έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας και βλέπουν πως ο κόσμος έχει περιορίσει αισθητά την καταναλωτική του συμπεριφορά. Οι επιχειρηματίες του Ηρακλείου συνειδητοποιούν πως ο κόσμος δεν μπορεί να ξοδέψει τα χρήματα που ξόδευε για διασκέδαση και αναγκάζονται πλέον να προσαρμοστούν σε μια κατάσταση που επιτάσσει περιορισμένο κέρδος. Αξίζει να σημειωθεί πως το κλείσιμο των μαγαζιών για τον μήνα Ιανουάριο είχε ως άμεση συνέπεια να βάλει σε σκέψεις τους επιχειρηματίες και μερικοί εξ αυτών μη μπορώντας πλέον να βγάλουν τα έξοδά τους αποφάσισαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους τις καθημερινές και να λειτουργούν μόνο τα Σαββατοκύριακα, περιορίζοντας έτσι το κόστος.

Επιπροσθέτως, οι ανατιμήσεις έχουν αναγκάσει πολλούς επιχειρηματίες να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους. Τα πράγματα λειτουργούν αλυσιδωτά. Ο χαμηλός τζίρος είχε ως άμεση συνέπεια για τους επιχειρηματίες να αγοράζουν λιγότερες πρώτες ύλες, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στην αγορά σ’ ένα σύνολο επαγγελμάτων και όχι μόνο στους επιχειρηματίες και στους υπαλλήλους της εστίασης και του επισιτισμού. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στον κλάδο επέστρεψαν στα πόστα τους αλλά με λιγότερα μεροκάματα. Και μπορεί να είχαν λάβει από την Πολιτεία την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ, καθώς μπήκαν σε αναστολή εργασίας ένεκα της πανδημίας, όμως, όπως λένε, η αβεβαιότητα του εργασιακού τους μέλλοντος είναι διάχυτη. Οι επιχειρηματίες της εστίασης και του επισιτισμού καταλογίζουν στην Πολιτεία ότι με την επιβολή των υγειονομικών μέτρων ο κλάδος τους επλήγη ανεπανόρθωτα. Ευελπιστούν σύντομα στην πλήρη άρση των μέτρων, όπως άλλωστε συμβαίνει σταδιακά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να ανακάμψουν.

Έχουν όμως αρκετά παράπονα, αφού, όπως υποστηρίζουν, δε στηρίχθηκαν οικονομικά τόσο πολύ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθότι βρέθηκαν σ’ ένα καθεστώς άτυπου καθολικού κλεισίματος. Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξουν κάποιες απαλλαγές κι ελαφρύνσεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Το σίγουρο είναι ότι το να μη δουλεύει η εστίαση και ο επισιτισμός έχει κόστος και επίπτωση για ολόκληρη την κοινωνία και αγορά. Ας το λάβει υπ’ όψιν της αυτό η Πολιτεία και ας μεριμνήσει προς ενίσχυση του πολύπαθου αυτού κλάδου.

Μάλιστα το θέμα έφτασε στη Βουλή μέσα από Ερώτηση που κατεθεσε η «Ελληνική Λύση».

Απέναντι σε αυτό το θέμα το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία απάντησαν… γενικόλογα.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική επιβάρυνση της χώρας και την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, σεβόμενο πάντα τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν εν μέσω των περιοριστικών μέτρων, μελετά διαρκώς τρόπους και μεθόδους για τη λειτουργία της αγοράς, τόσο για τη διευκόλυνση των καταναλωτών όσο και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Περαιτέρω, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσα από μια διαρκή διαδικασία αξιολόγησης και εκτίμησης των παραμέτρων που επηρεάζουν κάθε φορά την αγορά, προχωρεί κατά περίπτωση στις εκάστοτε προσαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη και τον βαθμό στον οποίο μπορούν να επηρεαστούν οι διάφοροι κλάδοι της αγοράς και γίνεται κάθε προσπάθεια για εξομάλυνση των όποιων ανισοτήτων», απάντησε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων χαρακτηριστικά.

Share
Ετικέτες: εστιαση ανεργια

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ