Αλλάζει ριζικά η εικόνα των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) μέσα από την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των 37 ιδιόκτητων ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ, που δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η ΔΥΠΑ λειτουργεί σε όλη τη χώρα 51 ΕΠΑΣ, όπου παρέχονται 38 διαφορετικές ειδικότητες και φοιτούν σήμερα 6.500 μαθητές ηλικίας 15-29 ετών.
Πρόκειται για έργο ύψους 134 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα το «τρέξει» η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (ΜΣΣΣ). Πρόκειται για την ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ, που υποστηρίζει το κράτος στις προσπάθειές του να υλοποιήσει σύνθετα έργα, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και έχουν χαρακτηριστεί ως Στρατηγικής Σημασίας.
Η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των ΕΠΑΣ αποτελεί ένα από τα έργα στρατηγικής σημασίας -συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ- που «ωριμάζει» η ΜΣΣΣ.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, την κτιριακή αναβάθμιση 80 δημόσιων νοσοκομείων, 166 Κέντρων Υγείας, του κτιρίου του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών, τη μετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού σε νέο κτίριο στον Ασπρόπυργο κ.λπ.
Η σχετική σύμβαση τεχνικής βοήθειας υπεγράφη σήμερα σε ειδική εκδήλωση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ Αθ. Ζηλιασκόπουλος, η Γενική Γραμματέας Ενίσχυσης της Απασχόλησης, Ελένη Γιώτη και η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, αρμόδια για τις ΕΠΑΣ, Γιάννα Χορμόβα.
Με το έργο αυτό -που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025- αναβαθμίζονται ουσιαστικά τα κτίρια των ΕΠΑΣ, στα οποία δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση από την περίοδο 1970-1980 οπότε και ανεγέρθηκαν. Πρόκειται δηλαδή για παλιά, μεγάλα και ενεργοβόρα κτίρια, στα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει συστηματική συντήρηση ή ανακαίνιση και δεν ήταν φιλικά προς τους χρήστες τους, δηλαδή τους χιλιάδες μαθητές και το διδακτικό προσωπικό των ΕΠΑΣ.
Με τις παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν, η ΔΥΠΑ θα αποκτήσει λειτουργικά, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, με σύγχρονους εκπαιδευτικούς χώρους και αναβαθμισμένες ψηφιακές υποδομές. Επιπροσθέτως, τα κτίρια των ΕΠΑΣ θα γίνουν πλήρως προσβάσιμα σε Άτομα με Αναπηρία και έτσι θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια, που έχει ήδη ξεκινήσει, με την κατασκευή ραμπών προσβασιμότητας σε όλες τις Επαγγελματικές Σχολές της ΔΥΠΑ, αρχής γενομένης από τις ΕΠΑΣ Αττικής.
Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των ΕΠΑΣ εντάσσεται στη συνολικότερη μεταρρύθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, που παρέχεται από τη ΔΥΠΑ. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, έχει δρομολογηθεί -επίσης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης- ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού 300 εργαστηρίων, καθώς και η ανάπτυξη εργαλείων για την ποιοτική αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Παράλληλα, εκπονούνται μελέτες για τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς και τις απαιτούμενες νέες ειδικότητες που πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
Σημειώνεται τέλος ότι με δεδομένο ότι στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ οι εκπαιδευόμενοι το πρωί κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και το απόγευμα εκπαιδεύονται στην τάξη και τα εργαστήρια των Σχολών, η ΔΥΠΑ προωθεί στρατηγικές συνεργασίες για την εξασφάλιση της βέλτιστης μαθητείας στον εργασιακό χώρο. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν η συνεργασία με τον όμιλο ONEX για την ΕΠΑΣ Ελευσίνας και τις ειδικότητες ναυπηγικής ζώνης, αλλά και η Συνεργασία με την ΕΑΒ για την ΕΠΑΣ Χαλκίδας και την ειδικότητα μηχανοσυνθετών αεροσκαφών.