Στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τους τρόπους που επιλέγονται προς αυτήν την επιδίωξη αναφέρθηκε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Ο κ. Πρωτοψάλτης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά επιχειρείται να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην αγορά εργασίας μεταξύ των προσόντων των ανέργων και της ζήτησης των επιχειρήσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη κριτηρίων όχι μόνο στο μητρώο των παρόχων κατάρτισης, αλλά και στην παραμονή τους εκεί.
Αναλυτικά:
“Γυρίζουμε σελίδα στον τομέα της κατάρτισης.
Η αναβάθμιση δεξιοτήτων είναι ένα κεντρικό εργαλείο της ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης.
Στη χώρα μας αυτό είχε μετατραπεί σε ένα εργαλείο επιδοματικής πολιτικής.
Πάμε πλέον, με σχέδιο να κάνουμε αυτή τη μετεξέλιξη του πεδίου της κατάρτισης μετατρέποντας την σε αύξηση και ενίσχυση της απασχολισιμότητας των ανέργων και της παραγωγικότητας των εργαζομένων.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο ξεκινάει με το πρόγραμμα για τους 80.000 ανέργους.
Δίνουμε έμφαση στις ψηφιακές και τις πράσινες δεξιότητες που είναι η προτεραιότητα της Ευρώπης, και προσπαθούμε επιτέλους να καλύψουμε το κενό που υπάρχει στην αγορά εργασίας μεταξύ του τι ζητάνε οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις, και των δεξιοτήτων που έχουν οι άνεργοι.
Ανεβάζουμε τον πήχη.
Για πρώτη φορά μπαίνουν συγκεκριμένα κριτήρια, όχι μόνο στο μητρώο των παρόχων, αλλά και της παραμονής τους εκεί. Για πρώτη φορά θα παρακολουθούμε τα αποτελέσματα της κατάρτισης, για να διαπιστώσουμε αν βρήκαν οι άνεργοι δουλειά, αν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες έμειναν ικανοποιημένοι με την κατάρτιση, αν πήραν την πιστοποίηση, πως την αξιοποίησαν κ.ο.κ.
Θα προσπαθήσουμε μέσα από ένα σύστημα αξιολόγησης, να βάλουμε αυτό το πλαίσιο ώστε να παρακολουθούμε συνεχώς πώς τα πάνε οι πάροχοι και αν πρέπει να παραμείνουν στο μητρώο.
Αυτή τη μεγάλη δράση πρέπει να τη βλέπουμε σε συνδυασμό με τις άλλες μεγάλες επενδύσεις σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που θα υλοποιήσει η ΔΥΠΑ το επόμενο διάστημα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας συνδυαστικά θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στη μείωση της ανεργίας, και σύντομα πιστεύουμε ότι θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην δυναμική που υπάρχει για την αύξηση της απασχόλησης”.