«Το 2020 αποχώρησαν από το ΠΑΓΝΗ πάνω από 50 μόνιμοι εργαζόμενοι και το ίδιο διάστημα ήρθαν 19 μόνιμοι γιατροί και 5 μόνιμο μη ιατρικό προσωπικό, ενώ μειώνεται η χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων κατά 22 εκατ. και για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ», αναφερει ο κ. Δημήτρης Βρυσάλης, πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ
Σε απεργία και διαδήλωση, με κυρίαρχο αίτημα να σταματήσει η σημερινή πολιτική στον χώρο της Υγείας, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ, διεκδικώντας «με νομοθετική ρύθμιση, να γίνουν επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι για να μην καταρρεύσουν οι δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας από το “βάρος” του 3ου κύματος της επιδημίας». Έτσι, για σήμερα έχει προκηρυχθεί 6ωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, για να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές)!
Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ καλεί σε μαζική συμμετοχή και σε ξεσηκωμό όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, στέλνοντας στην ίδια την κοινωνία μηνύματα αγωνιστικότητας και συμπαράστασης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
«Διεκδικούμε με νομοθετική ρύθμιση να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να νομιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι για να μην καταρρεύσουν οι μονάδες Υγείας», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης και πρόσθεσε: «Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα περί “θωράκισης του ΕΣΥ”, ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1.632 εργαζόμενους (από 78.220 τον Ιανουάριο 2020 σε 76.588 τον Δεκέμβριο 2020). Το 2020 αποχώρησαν από το ΠΑΓΝΗ πάνω από 50 μόνιμοι εργαζόμενοι και το ίδιο διάστημα ήρθαν 19 μόνιμοι γιατροί, 5 μόνιμο μη ιατρικό προσωπικό, ενώ μειώνεται η χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων κατά 22 εκατ. και για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ».
Ο Δημήτρης Βρύσαλης συνέχισε τονίζοντας πως, την ίδια ώρα, «την πολυδιαφημισμένη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας των δωρεών δεν επιλέγουν να τη στελεχώσουν με νέο μόνιμο προσωπικό, αλλά με μετακινήσεις νοσηλευτών από άλλα τμήματα. Καταρρέει στην πράξη συνεπώς το κυβερνητικό προπαγανδιστικό αφήγημα περί δήθεν “θωράκισης” και περί δήθεν “πραγματοποίησης των αναγκαίων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού”. Έτσι, ανακυκλώνεται για ακόμα μια φορά με αναγκαστικές μετακινήσεις εντός του νοσοκομείου το ίδιο ολιγάριθμο, εξαντλημένο και αποδεκατισμένο προσωπικό, για να κουκουλωθούν όπως-όπως κενά, δημιουργώντας όμως έτσι άλλα κενά, γιατί απλούστατα οι αναγκαίες προσλήψεις δεν έχουν γίνει. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τραυματιοφορείς, τεχνολόγους ακτινολόγους, φυσιοθεραπευτές που έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με COVID-19».
Οι συνδικαλιστές διεκδικούν, επίσης, άλλο ένα αυτονόητο: Να χαρακτηριστεί με νομοθετική ρύθμιση η ασθένεια από τον κορωνοϊό ως «εργατικό ατύχημα, ώστε οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας να αποζημιώνονται ανάλογα όταν θα αρρωσταίνουν από COVID-19».
Στο ΠΑΓΝΗ οργανικές χωρίς προσλήψεις
Εξάλλου, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, «χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΠΑΓΝΗ, όπου, αν και παραμένουν κενές περισσότερες από 500 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων, δεν έχει προχωρήσει ούτε η προκήρυξη θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για τη στελέχωση των ΜΕΘ, ενώ και η προκήρυξη 6Κ/2020 περιλαμβάνει την πρόσληψη μόνο 12 μόνιμων νοσηλευτών ΤΕ-ΠΕ και 5 βοηθών νοσηλευτών. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το νοσοκομείο, με βάση το προσωπικό που διαθέτει, έχει συγκεκριμένο όριο “χωρητικότητας” και δυνατότητας νοσηλείας ασθενών με COVID και συνολικά. Δεν είναι ούτε αποθήκη, ούτε ακορντεόν να ανοιγοκλείνει τμήματα, να διώχνει και να μεταφέρει άρον-άρον ασθενείς, για να μετατραπούν ολόκληρες πτέρυγες σε τμήματα COVID, όπως έγινε στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας. Αυτό δεν είναι σχέδιο, αλλά χάος. Να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας και να αναλάβει ισόμετρα βάρος για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας. Να έρθει τώρα το αναγκαίο προσωπικό».
Στο πλευρό των υγειονομικών τάσσονται οι αγρότες που ανήκουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου αναφέρουν: «Παλεύουμε για θωράκιση της υγείας του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο! Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών την Τρίτη 23/2 (σ.σ. σήμερα) στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ και την απεργία της ΟΕΝΓΕ.
Ενώ η πανδημία είναι σε εξέλιξη, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παρουσιάζει αύξηση σε κάποιες περιοχές της χώρας, και στον δήμο Ηρακλείου και στους περιφερειακούς δήμους, οι δημόσιες δομές Υγείας δεν έχουν θωρακιστεί για να καλυφθούν οι σοβαρές χρόνιες ελλείψεις προσωπικού-υποδομών.
Τα προβλήματα ήδη φαίνονται στα χωριά μας! Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τον εμβολιασμό, με το ερήμωμα των αγροτικών ιατρείων. Αναγκάζουν σήμερα γέρους ανθρώπους, αύριο εμάς, να κινηθούμε με δική μας ευθύνη, δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιαστούμε, να συνωστιστούμε σε 2 Κέντρα Υγείας όλα κι όλα.
Κυκλοφορούν φήμες για κρούσματα στα χωριά μας, μα ο ΕΟΔΥ είναι άφαντος, παρουσιάζεται αραιά και πού σε κανένα κεφαλοχώρι για τη “μόστρα” ορισμένων τοπικών αρχόντων! Οι αγροτικές δουλειές συνεχίζουν και η αγροτιά μένει αθωράκιστη. Τα χωριά μας, τα σχολεία μας το ίδιο. Αν πάθουμε κάποιο εργατικό ατύχημα στο χωράφι πρέπει να τρέχουμε στο Ηράκλειο, για χρόνιο πρόβλημα υγείας πρέπει να τρέχουμε στο Ηράκλειο, για έκτακτο πρόβλημα υγείας το ίδιο!
Δεν υπάρχει ετοιμότητα και σχεδιασμός για την ενιαία και ολοκληρωμένη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, του εμβολιασμού στην ύπαιθρο. Υπάρχουν μεγάλα κενά και ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά, εμβόλια και υποδομές στα Κέντρα Υγείας, που θα έπρεπε να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του πληθυσμού στην ύπαιθρο!
Πρόκειται για εγκληματική πολιτική! Όπως βάζει μπροστά τις “αντοχές της οικονομίας”, που δε βαστά την ενίσχυση του εισοδήματος του βιοπαλαιστή αγρότη, έτσι δε βαστά και την υγεία του και της οικογένειάς του, όταν για το 2021, χρονιά πανδημίας, το κράτος προϋπολόγισε 600 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για την Υγεία και 90 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για την Πρωτοβάθμια Υγεία. Μια κατάσταση για την οποία είναι υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις, με το κλείσιμο νοσοκομείων, την πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης!
Δίνουμε δυναμική απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης για τάχα θωράκιση των δημόσιων δομών Υγείας. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, εργάτες, αγρότες και επαγγελματίες, για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν Σύστημα Υγείας, που να παρέχει σε όλους και παντού υπηρεσίες σύγχρονες και με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών μας»…
Οι αγρότες τάσσονται αλληλέγγυοι στους υγειονομικούς, διεκδικώντας μεταξύ των άλλων: «Εδώ και τώρα να λειτουργήσουν όλα τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά/αγροτικά ιατρεία με το επαρκές προσωπικό, υλικά και υποδομές, ώστε να λειτουργήσουν και ως εμβολιαστικά κέντρα και να γίνονται οι εφημερίες του κανονικά. Άμεσες προσλήψεις, άμεση ενίσχυση σε αναγκαία υλικά και υποδομές!
Να οργανωθούν κινητές μονάδες του Κέντρου Υγείας για μαζικά τεστ και εμβολιασμό στα χωριά της περιοχής.
Ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και κρατική χρηματοδότηση».