Καταιγισμό νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων υποδέχεται ο ΕΦΚΑ τους τελευταίους μήνες, τροφοδοτούμενο από την ανησυχία για τις ανατροπές στα όρια συνταξιοδότησης από το 2022, αλλά και από τις αναστολές εργασίας που «έρχονται» για τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους του Δημοσίου.
Xιλιάδες ασφαλισμένοi πλησίον της σύνταξης σπεύδουν να κατοχυρώσουν τις προϋποθέσεις για τα ευνοϊκά όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, καθώς από το 2022 η θεμελίωση αφορά το 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης, ή το 67ο έτος με 15 έτη ασφάλισης.
Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που ισχύουν οι ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και μπορεί ο ασφαλισμένος να συνταξιοδοτηθεί όποτε συμπληρώσει την κατάλληλη ηλικία ή όποτε το επιθυμεί (μεταβατική περίοδος).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες της κοινωνικής ασφάλισης, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων το 2021 αναμένεται να αυξηθούν κατά 50%. Μόνο από εργαζόμενους στον e-ΕΦΚΑ έχουν ήδη κατατεθεί πάνω 500 αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ στους εκαπιδευτικούς το κύμα εξόδου από την εργασία μετράει ήδη 7.000 αιτήσεις.
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί έχουν ήδη υποβάλλει τις παραιτήσεις τους από το Μάιο, όπως ορίζει ο νέος νόμος Κεραμέως, καθώς ωρίμασαν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας, προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Με αυξανόμενους ρυθμούς υποβάλλονται αιτήματα συνταξιοδότησης και από υγειονομικούς υπαλλήλους, φοβούμενοι το τέταρτο κύμα της πανδημίας, αλλά και τις αναστολές εργασίας που «ισχύουν» για τους ανεμβολίαστους.
Νέο «κύμα» εκκρεμοτήτων στον ΕΦΚΑ
Και ενώ το Δημόσιο «αδειάζει» από υπαλλήλους, ο ΕΦΚΑ «πνίγεται» από το νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων, ενώ παράλληλα έχει να διαχειριστεί και 130.510 αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Συστήματος ΑΤΛΑΣ, οι απονομές συντάξεων μπορεί να έχουν αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες, ωστόσο στο α’ εξάμηνο του έτους κατατέθηκαν ήδη 83.905 νέα αιτήματα συνταξιοδότησης (έναντι 73.049 το αντίστοιχο περσινό διάστημα).
Έγκριτοι νομικοί προβλέπουν πως οι αιτήσεις συνταξιοδότησης φέτος θα ξεπεράσουν τις 200.000, προκαλώντας πίεση στο σύστημα, αλλά και στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ.
Επιπλέον λόγος που δημιουργεί το κύμα μαζικής συνταξιοδότησης είναι η ανησυχία για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, πέραν των υγειονομικών.
Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού μετά τον Σεπτέμβριο και στους υπαλλήλους υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες «υποδαυλίζει» το κλίμα εξόδου από το Δημόσιο, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν μια πρόωρη σύνταξη από την αναστολή σύμβασης, χωρίς μισθό και εισφορές, για άγνωστο χρονικό διάστημα.
«Μεγάλος αριθμός εργαζομένων στις προνοιακές δομές και στις δομές υγείας των νοσοκομείων, όπου με το νόμο 4820/2021 έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και προκειμένου να μην τεθούν σε αναστολή χωρίς αμοιβή και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη (για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα) εκδηλώνουν ενδιαφέρον και επισκέπτονται εργατολόγους εξετάζοντας το ενδεχόμενο και τη δυνατότητα ακόμη και πρόωρης συνταξιοδότησης. Θεωρούμε ότι παρόμοιες συνθήκες θα συναντήσουμε και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που θα τεθούν σε ένα τέτοιο καθεστώς (εκπαιδευτικοί – υπάλληλοι front desk)», επισημαίνει η δικηγόρος εργατικού δικαίου, Μαργαρίτα Κάρδαρη.
Πηγή: insider.gr