«Παράθυρο» μέχρι την τελευταία μέρα του έτους, 31/12/2022, έχουν για πρόωρη συνταξιοδότηση οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 25ετία. Ακόμη και στα 55 έως και τα 58 έτη, σύμφωνα με την τελική διάταξη που θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου-σκούπα του υπουργείου Εργασίας, που θα κατατεθεί εντός των ημερών για δημόσια διαβούλευση.
Από τον Ιανουάριο του 2023 και εφεξής, με βάση και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το σχετικό όριο συνταξιοδότησης ορίζεται στα 62 έτη.
Η οριστική διάταξη, που θα συμπεριληφθεί τελικά ως λύση ανάγκης στο μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, δίνει περιθώριο έως το τέλος του έτους για όσους έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις και αυτές έχουν «μπλοκαριστεί» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και για όσους συμπληρώνουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας έως το τέλος του έτους και υποβάλουν άμεσα την αίτηση συνταξιοδότησης.
Αναλυτικά, η σχετική διάταξη έρχεται να ρυθμίσει το ζήτημα που προέκυψε με τις διατάξεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για το Δημόσιο μετά και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, που ουσιαστικά ακυρώνει τα όρια ηλικίας για τη μειωμένη σύνταξη, που είναι κάτω των 62 ετών.
Το ερώτημα που κλήθηκε το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων να απαντήσει, ήταν εάν θα εξακολουθούσαν και μετά την 31.12.2021 οι δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη στα μέχρι τότε όρια ηλικίας και συγκεκριμένα:
στα 55 για γυναίκες και στα 60 για άνδρες που θεμελίωσαν 25 έτη ασφάλισης το 2010
στα 56 για άνδρες και γυναίκες που θεμελίωναν 25ετία το 2011
στα 58 έτη, για άνδρες και γυναίκες που θεμελίωναν δικαίωμα το 2012.
Στο Γενικό Λογιστήριο είχαν κρατηθεί σε εκκρεμότητα αιτήσεις κάποιων εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως εκπαιδευτικών, των οποίων υπήρχε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να εγκριθεί η αίτηση. Το υπουργείο απέστειλε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έλαβε στις αρχές του καλοκαιριού γνωμοδότηση, η οποία όχι μόνο έκλεινε την πόρτα της συνταξιοδότησης για το 2022, αλλά κατέληγε στο ότι τα μειωμένα αυτά όρια δεν θα έπρεπε γενικά να έχουν ισχύσει.
Προκειμένου το υπουργείο Εργασίας να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό με τρόπο που αφενός δεν θα αιφνιδιάζει τους ανθρώπους που είχαν υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησής τους, αφετέρου, θα θέσει ένα τέλος σε μια πρακτική η οποία κρίθηκε και από το ΝΣΚ ως κακή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων, προχώρησε στην εξής απόφαση, όπως καταγράφεται στην τελική διάταξη που ορίζει τα εξής:
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και 31.12.2012, δηλαδή συμπληρώνουν έως τότε 25ετία, θα συνεχίσουν να έχουν μέχρι και 31.12.2022 το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη με βάση τα όρια ηλικίας που εφαρμόζονταν για αυτές τις κατηγορίες μέχρι και 31.12.2021 (αναφέρονται παραπάνω).
Όσοι επίσης από τους δημόσιους υπαλλήλους «πιάσουν» τα μειωμένα αυτά όρια μέχρι και 31.12.2022, θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για πρόωρη συνταξιοδότηση οποτεδήποτε, δηλαδή ακόμη και από 1.1.2023 και μετά. Η πρόβλεψη αυτή είναι αντίστοιχη της πρόβλεψης και για όσους έπιασαν τα μεταβατικά όρια ηλικίας του 2015 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως το 2021.
Για ασφαλισμένους οι οποίοι δεν συμπλήρωσαν τα όρια αυτά μέχρι και 31.12.2022, το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη αυξάνεται από 1.1.2023 στα 62, όπως ισχύει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2013 και μετά, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.
Με την προτεινόμενη διάταξη, όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις δημόσιων υπαλλήλων για συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη καθίστανται ισχυρές, οπότε θα προχωρήσει η επεξεργασία τους και η απονομή των σχετικών συντάξεων.
Πηγή: ieidiseis.gr