Κατηγορίες: Εργασιακά

Θέμα voucherergasia.gr: Βαθιά το χέρι στην τσέπη για την καθαριότητα των σχολείων

Βαθια το χέρι την τσέπη καλούνται να βάλουν οι Δήμοι στην Κρήτη για τη μισθοδοσία του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων. 

Ως γνωστό το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορηγεί κάθε χρόνο τους δήμους για την κάλυψη της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών. Έτσι φέτος κατανέμει το ποσό των 85 εκ. ευρώ, ενώ ορίζει ανώτατο αριθμό εργαζομένων και εργατοωρών για κάθε δήμο. 

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας οι οδηγίες για την καθαριότητα των χώρων στα σχολεία έχουν γίνει πιο αυστηρές με αποτέλεσμα οι δήμοι να αναγκάζονται να κάνουν επιπλέον  προσλήψεις εργαζομένων που καλύπτουν μέσα από το δημοτικό προϋπολογισμό.

Βέβαια από την μια πλευρά υπάρχουν δήμοι που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν  τα κενά. Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν και άλλοι δήμοι που δηλώνουν πως αδυνατούν να διαθέσουν υπέρογκα ποσά μέσα από το δημοτικό προϋπολογισμό.

Το θέμα έχει αναδείξει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που υποστηρίζει πως λείπουν περίπου 20 εκ. στους δήμους για την καθαριότητα των σχολείων, χρήματα που διεκδικούνται από το κράτος.

Στο Ηράκλειο

Αυτή τη στιγμή στο Δήμο Ηρακλείου απασχολούνται περίπου 260 άτομα στην καθαριότητα των σχολείων. Για το Δήμο έχουν εγκριθεί 788 ανθρωποώρες από το Υπουργείο για την τρεχουσα σχολική χρονιά, όταν οι υπηρεσίες υπολογίζουν 1287 ώρες. Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο κενό που καλύπτει από ιδίους πόρους ο Δήμος.

Ειδικότερα, πέραν της κρατικής επιχορήγησης για την πληρωμή των εργαζόμενων,  ο Δήμος, όπως μας ενημέρωσε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Μαρία Καναβάκη, βάζει 700.000 ευρώ από το δημοτικό προϋπολογισμό για επιπλέον προσλήψεις προκειμένου να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες.
 
Δήμος Ρεθύμνου: Λείπουν 200.000 ευρώ 

Στην περίπτωση του Δήμου Ρεθύμνης σημειώνεται πως φέτος το ΥΠ.ΕΣ. διαθέτει για την καθαριότητα των σχολείων 570 χιλ. ευρώ, έναντι 775 χιλ. ευρώ που είχε δώσει πέρυσι, πρώτη χρονιά των αυξημένων αναγκών σχετικά με τον κορωνοϊό. 

Η Δημοτική Αρχή έχει δηλώσει πως αδυνατεί να προσθέσει σε αυτό το ποσό περισσότερα από 75 χιλ. ευρώ, με αποτέλεσμα σήμερα οι σχολικές καθαρίστριες να απασχολούνται ως τρίωρες ή τετράωρες στις 91 σχολικές μονάδες του δήμου, έναντι των έξι ωρών που απασχολούνταν στην περασμένη σχολική χρονιά. Συνολικά υπάρχουν 100 καθαρίστριες για τα 91 σχολεία του Δήμου.

Όπως έχει τονίσει ο Δήμαρχος κ. Γιώργης Μαρινάκης, με τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και τις μειωμένες εισπράξεις των τελευταίων δύο ετών, ο δήμος δεν μπορεί να διαθέσει περισσότερα χρήματα και ζητά από το Υπουργείο να προχωρήσει σε επιπλέον χρηματοδότηση.

Ο Δήμος Χανίων

Στο Δήμο Χανίων είχαν προσληφθεί, βάσει της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών, 117 άτομα (54 άτομα πλήρους και 63 άτομα μερικής, 3ωρης απασχόλησης) για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των σχολείων. 

Ωστόσο, οι ανάγκες αποδείχτηκε πως ήταν μεγαλύτερες και ο Δήμος Χανίων αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επιπλέον προσλήψεις προσωπικού για την καθαριότητα των σχολείων. Συγκεκριμένα προσλήφθηκαν 7 άτομα πλήρους και 30 μερικής (3ωρης) απασχόλησης με 2μηνες συμβάσεις. Επίσης ανανεώθηκαν και στη συνέχεια παρατάθηκαν ως 31/12/2021 οι συμβάσεις, 15 ατόμων πλήρους και 1 ατόμου μερικής (3ωρης) απασχόλησης.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε επιστολή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε θέμα για την επαρκή κάλυψη προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες του Δήμου. Ο Δήμαρχος ζήτησε το Υπουργείο να φροντίσει για την «έκτακτη πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας(…), με 8μηνη διάρκεια», καθώς και να ενισχυθούν οι φορείς για την κάλυψη των πρόσθετων δαπανών.

Τελικά, όπως ενημέρωσε η διοίκηση του Δήμου, μετά από έγκριση του Υπουργείου, πρόκειται να προσληφθούν 45 καθαρίστριες πλήρους και μερικής απασχόλησης με διάρκεια σύμβασης μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022. Το κόστος της μισθοδοσίας θα φτάσει τα 250.000 ευρώ και θα καλυφθεί μέσα από τον προϋπολογισμό του Δήμου Χανίων.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ