Αυξημένος είναι ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας του Τμήματος Πήξης και της Μονάδας Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου “Βενιζέλειο”, λόγω της τραγικής υποστελέχωσής του. Στο πολύ άμεσο μέλλον το Τμήμα Πήξης δε θα μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς τόσο η συντονίστρια του τμήματος έχει ζητήσει πρόωρη συνταξιοδότηση όσο και άλλοι τρεις γιατροί του “κέντρου αίματος” θα συνταξιοδοτηθούν, για αυτό η προκήρυξη μόνιμων θέσεων αιματολόγου για την πλήρωση των κενών που θα προκύψουν κρίνεται επιτακτική.
Η μη προκήρυξη των ανωτέρω θέσεων, προς κάλυψη των κενών, από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά και η μετατροπή μιας θέσης αιματολόγου σε αναισθησιολόγου, παρά τη διαφωνία του επιστημονικού συμβουλίου, οδηγεί σε πλήρη υποτίμηση και υποβάθμιση του ανωτέρω τμήματος. Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο του Τμήματος Πήξης θα είναι δυσμενέστατες, καθώς πλήθος ασθενών με προδιάθεση σε αιμορραγικά ή θρομβωτικά επεισόδια, ασθενείς με θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κ. α. θα αδυνατούν να υποβάλλονται δωρεάν σε πλήρη ειδικό διαγνωστικό έλεγχο και να αξιολογούνται από εξειδικευμένο προσωπικό σε δημόσιο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβάρυνσή τους.
Παρόμοια παρουσιάζεται και η κατάσταση για το υποστελεχωμένο “κοινοτικό κέντρο ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων” του Βενιζελείου Νοσοκομείου. Καθώς η παγκόσμια ιατρική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον παιδικό ψυχισμό, η Διοίκηση του Νοσοκομείου το αποδυναμώνει, μετατρέποντας μια θέση παιδοψυχίατρου σε λοιμωξιολόγου, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου.
Το θέμα στη Βουλή
Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας του Τμήματος Αιμόστασης και Αντιπηκτικής Αγωγής του Βενιζελείου, προχώρησαν 19 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Χάρη Μαμουλάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.
Συγκεκριμένα, με αναστολή λειτουργίας κινδυνεύει το Τμήμα Πήξης και Μονάδας Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας του Βενιζελείου, μετά τη συνταξιοδότηση της συντονίστριας διευθύντριας του τμήματος.
Αν και υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση της διοίκησης του Νοσοκομείου για την συνταξιοδότησή της και ήταν γνωστό το πρόβλημα υποστελέχωσης του τμήματος, αλλά και ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας, δεν υπήρξε πρόβλεψη προς αποφυγή αυτού του ενδεχομένου.
Το συγκεκριμένο τμήμα Αιμόστασης και Αντιπηκτικής Αγωγής του Βενιζελείου, είναι το μοναδικό το οποίο υπάρχει σε δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης και παρακολουθεί ετησίως 6.000 ασθενείς που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή, από όλη την υγειονομική Περιφέρεια.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν καταγγελίες ότι σκόπιμα απαξιώνεται το τμήμα, καθώς αποτελεί κυβερνητική επιλογή η ιδιωτικοποίηση της υγείας, η εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και η απαξίωση του ΕΣΥ γενικότερα.
Στην περίπτωση αναστολής, το πλήθος ασθενών με προδιάθεση σε αιμορραγικά ή θρομβωτικά επεισόδια, ασθενείς με θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.α. δεν θα μπορούν να υποβάλλονται δωρεάν σε πλήρη ειδικό διαγνωστικό έλεγχο και να αξιολογούνται από εξειδικευμένο προσωπικό σε δημόσιο νοσοκομείο του νησιού και θα αναγκαστούν να πληρώσουν αδρά από την τσέπη τους, καταφεύγοντας στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Για τους λόγους αυτούς οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να αποσαφηνίσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία του τμήματος και αν ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για το Νέο ΕΣΥ προβλέπει την αναστολή λειτουργίας του τμήματος.
Η Ελληνική Λύση
Ερώτηση ομως κατέθεσε και η «Ελληνική Λύση», μεσα απο την οποία επισημαίνεται πως με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
«Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου το Τμήμα Πήξης, της Μονάδας Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας, καθώς και το “κοινοτικό κέντρο ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων” του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου “Βενιζέλειο”, δύο τμήματα που είναι μοναδικά στην υγειονομική περιφέρεια, να ενισχυθούν με το απαραίτητο σε αριθμό και ειδικότητες ιατρικό προσωπικό, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους;»