Όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς περιορισμό, θα αφορά το πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών για 100.000 νέες προσλήψεις το οποίο εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο από τη ΔΕΘ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Ο ίδιος τόνισε πως για να ενταχθεί μία επιχείρηση σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη και να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για όσο διάστημα διαρκεί η επιδότηση.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου και θα είναι “ανοιχτό” μέχρι εξαντλήσεως του κονδυλίου.
Αναφορικά με την εξαγγελθείσα μείωση των εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα το 2021 κατά 3 μονάδες, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως το μη μισθολογικό κόστος θα πέσει στο 36,66% έναντι 39,66% που είναι σήμερα.
Ο κ. Βρούτσης, ανέφερε πως το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα έλθει σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει διατάξεις για την “Εργάνη ΙΙ”, την τηλεργασία και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
Σε σχέση με τα αναδρομικά, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως τον Δεκέμβριο θα γίνει η καταβολή αυξήσεων (μαζί και των αναδρομικών τους από τον Οκτώβριο του 2019) σε νέες κύριες συντάξεις των συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
Τον Οκτώβριο θα καταβληθούν 1,4 δισ. ευρώ αναδρομικά σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχων. Το κονδύλιο αυτό θα κατανεμηθεί ως εξής: 892 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν για συνταξιούχους ιδιωτικού τομέα και 496 εκατ. ευρώ για τον δημόσιο τομέα. Η τροπολογία για το δημόσιο θα κατατεθεί εντός του μήνα, δήλωσε ο ίδιος.
Όσον αφορά την καταβολή Δώρου Πάσχα στις επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι των οποίων τέθηκαν σε αναστολή έως και τον περασμένο Απρίλιο, δήλωσε πως ξεκινά η σταδιακή καταβολή της. Το κονδύλι που θα διατεθεί θα ανέλθει σε 97 εκατ. ευρώ και αφορά 182.179 επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας το κόστος ανά νέο μέτρο διαμορφώνεται ως εξής:
– 1,8 δισ. ευρώ για τα αναδρομικά (11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) και τις αυξήσεις στις συντάξεις λόγω του νόμου Βρούτση
– 820 εκατ. ευρώ για τη μείωση των εισφορών των μισθωτών από το 2021
– 350 εκατ. ευρώ για την κρατική επιδότηση εισφορών για 100.000 νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα από τον Οκτώβριο
– 330 εκατ. ευρώ για την δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας σε όλους τους πληττόμενους κλάδους και τον Οκτώβριο
– 230 εκατ. ευρώ για την 2μηνη παράταση (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν το καλοκαίρι
– 190 εκατ. ευρώ για την παράταση ισχύος του μηχανισμού “Συν-Εργασία” έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.