Κατηγορίες: ΕργασιακάΤουρισμός

Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ηρακλείου:Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πριν την έναρξη της τουριστικης σεζόν

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου στην ετήσια γενική συνέλευση του σωματείου τους που διεξήχθη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαρτίου. Μια συνέλευση που έγινε λίγο πριν ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν, που προμηνύεται να είναι πολύ καλύτερη από την περσινή και κοντά στα επίπεδα εκείνης τοου 2019.

Η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε ενώ είναι σε εξέλιξη η διεκδίκηση της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ), μετά την παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικούς εργαζόμενους για δύο μήνες.

Πρόκειται για ένα κόστος ύψους 48 εκ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου, κ. Νίκος Κοκολάκης. «Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε βάλει ούτε ευρώ στην τσέπη μας από τον Ιανουάριο και οι υποχρεώσεις τρέχουν» τόνισε για συμπληρώσει πως η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύει τις επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους αυτή τη δύσκολη ώρα.

Ένα βασικό θέμα που έθιξαν οι ομιλητές της συνέλευσης ήταν η ανάγκη να δοθούν κίνητρα για να ξαναγυρίσουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια πολλοί έχουν επιλέξει άλλους κλάδους μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Παράλληλα, υπάρχει δυσκολία προσέλκυσης νέων ανθρώπων στο επάγγελμα όπως επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου, κ. Νίκος Σμυρνάκης. «Δυστυχώς οι νέοι δεν θέλουν να πλησιάσουν το επάγγελμα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προς την κατεύθυνση λοιπόν να γίνει ξανά ελκυστικός εργασιακά ο ξενοδοχειακός τομέας ο κ. Κοκολάκης είπε πως είναι απαραίτητη η επαναφορά του Ταμείου Ανεργίας όπως ήταν παλαιότερα, να είναι δηλαδή για 5 ή 6 μήνες και όχι 3 μήνες όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, το σωματείο ζητάει την επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία, αλλά και την επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών για συγκεκριμένες ειδικότητες.

Βέβαια ο Πρόεδρος του Σωματείου υπογράμμισε πως πρέπει όλοι οι ξενοδόχοι να τηρούν την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας και να πάψουν φαινόμενα όπως οι απλήρωτες και εξαντλητικές υπερωρίες και άλλες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Μάλιστα ανέφερε παραδείγματα αυθαιρεσιών όπως οι οφειλές δεδουλευμένων από επιχειρήσεις αλλά και τακτικές εκφοβισμού των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καλώντας τους εργαζόμενους να ενημερώνουν το σωματείο όταν ακολουθούνται τέτοιες τακτικές.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΊΑ

Οπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ), κ. Γιώργος Χότζογλου, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΊΑ παρατείνεται μέχρι τέλος Μαΐου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται λίγο μετα την νέα ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ που στηλίτευε την ανυπαρξία απαντήσεων από την κυβέρνηση στα αιτήματα του κλάδου.

Εδώ βέβαια πρέπει να αναφέρουμε πως την παράταση του προγράμματος που έδωσε λύσεις την προηγούμενη δύσκολη περίοδο ζητούσαν και οι ξενοδόχοι.

Επίσης, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ ενημέρωσε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την παράταση του επιδόματος ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους του κλάδου

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ