Η κυβέρνηση πιστεύει στην υγιή επιχειρηματικότητα που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, κυρίως για νέους και νέες, και τη στηρίζει εμπράκτως με επενδυτικά εργαλεία πολλαπλασιαστικής ικανότητας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης κατά τη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών».
Ο αναπληρωτής υπουργός, αφού επανέλαβε τη δέσμευσή του για ανά τρίμηνο ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με τα θέματα του χαρτοφυλακίου του, τόνισε ότι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) την περίοδο 2023 – 2025, υπολογίζεται να δαπανηθούν πόροι 36,4 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προανήγγειλε δε, νομοθετική ρύθμιση στις αρχές του νέου έτους, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ΠΔΕ.
Ο κ. Παπαθανάσης έκανε ειδική αναφορά στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο έχει προϋπολογισθεί να δαπανηθούν πόροι 5,3 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 80% σε σχέση με την περίοδο προ του 2019. Αναφερθείς δε, στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021- 2025, σημείωσε ότι θα διατεθούν πόροι 10,65 δισ. ευρώ, που με τις υπερδεσμεύσεις ανέρχονται στα 13,67 δισ. ευρώ. Επίσης, έκανε ειδική μνεία στο Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών, το ύψος του οποίου ανέρχεται πλέον στο 1,815 δισ. ευρώ.
Οι ΣΔΙΤ
Σχετικά με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι την χρονική περίοδο 2019- 2023, εγκρίθηκαν 37 έργα ΣΔΙΤ- έναντι 13 έργων την περίοδο 2013- 2019. Έργα που, μεταξύ άλλων, αφορούν σε φοιτητικές εστίες, σε σχολικές υποδομές, σε αρδευτικά έργα, στη διαχείριση απορριμμάτων, στις σιδηροδρομικές και οδικές υποδομές. Εντός του 2023 συμβασιοποιήθηκαν 8 έργα ΣΔΙΤ και έως το α’ τρίμηνο του 2024 θα συμβασιοποιηθούν ακόμη 9 έργα.
Για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), ο κ. Παπαθανάσης, υπογράμμισε την επιλογή της κυβέρνησης να δοθεί έμφαση στις ΜμΕ και στη διεύρυνση της πρόσβασης τους στη χρηματοδότηση, στην ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας και την εξωστρέφεια.
«Δόθηκαν πάνω από 4.400 νέα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντός του 2023. Το 75% των επιχειρήσεων που λαμβάνουν τη στήριξη μέσω των προγραμμάτων της ΕΑΤ είναι επιχειρήσεις με προσωπικό έως 10 άτομα. Ενώ το 81% των επιχειρήσεων έως 2 εκατ. κύκλο εργασιών.
Έχουμε να απορροφήσουμε πολλά δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια, χρειαζόμαστε περισσότερες επιχειρήσεις, υγιείς επιχειρήσεις. Αναγνωρίζουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ένα πρόβλημα στο κομμάτι της πρόσβασής τους στο τραπεζικό σύστημα, για αυτό με την Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιουργούμε τις συνθήκες έτσι ώστε να διευρύνουμε την περίμετρο αυτή κατά 60.000 επιχειρήσεις.
Περίπου 45.000- 50.000 επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα δίνει πρόσβαση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργώντας εγγυοδοτικά εργαλεία τα οποία επιδοτούν το επιτόκιο.
Για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλους αυτούς τους πόρους και να δώσουμε αυτή την ώθηση στην οικονομία, πρόθεσή μας είναι να διευρύνουμε αυτή την περίμετρο για περισσότερες επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαθανάσης, αναφερθείς στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ- πρώην ΤΑΝΕΟ), τόνισε τη στρατηγική στόχευση της ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (VentureCapital-PrivateEquity). Σημείωσε τις 9 ανοικτές προσκλήσεις σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, το EquityPlatformInstrument του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και το Ταμείο Φαιστός (5G). «Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο ευρωπαϊκών επενδυτικών πρωτοβουλιών και διεθνών κεφαλαίων και οργανισμών. Είναι κάτι το οποίο το επιθυμούμε, διότι σχετίζεται ακριβώς με την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, το υγιές σκέλος της, το οποίο δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας» ήταν το μήνυμα του κ. Παπαθανάση.
Δύο νέα ΕΣΠΑ
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην προδημοσίευση δύο νέων Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ: Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων- προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ. Και ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων- προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ.
«Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αποτελεί έναν από τους βασικότερους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Στην κατεύθυνση αυτή, προχωρούμε στην προδημοσίευση νέων δράσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027». Καλώ τις νέες και τους νέους που έχουν επιχειρηματικές ιδέες, να ενημερωθούν σχετικά και να καταθέσουν την αίτησή τους γνωρίζοντας ότι μπορούν να επιδοτηθούν με ποσά που φτάνουν έως και το 50% της παραγωγικής τους επένδυσης, αλλά και ότι θα υπάρξει συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων», ανέφερε ο Νίκος Παπαθανάσης