Την ανέγερση νέου κτιρίου για την στέγαση των 24ου και 31ου Δημοτικών σχολείων Ηρακλείου που συστεγάζονται στο Σχολικό Συγκρότημα στο παλιό «Γερωνυμάκειο Βρεφοκομείο» επι της οδού Γερωνυμάκη, ζητούν εκπαιδευτικοί και γονείς.
Στο αίτημα, που απευθύνεται στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, τον Δήμο Ηρακλείου και τους βουλευτές του νομού, ζητείται η ανέγερση ενός νέου σχολικού κτιρίου ικανό να καλύψει τις πολλαπλές παιδαγωγικές ανάγκες μόρφωσης και άθλησης.
Το συγκεκριμένο κτίριο υπέστη ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα για τα δύο σχολεία προϋπήρχε με την ύπαρξη μικρών αιθουσών, απουσία αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων και βαρέως τύπου λυόμενων αιθουσών.
Επίσης, ανεπαρκής είναι και ο χώρος με τις εγκαταστάσεις του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, ενώ το μικρό προαύλιο για το σύνολο των μαθητών που φοιτούν, δεν επαρκεί.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Διδασκόντων, «απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του κεντρικού πετρόκτιστου κτιρίου. Αιτούμαστε την ολοκληρωμένη μελέτη νέου Σχολικού Κτιρίου στον ήδη υπάρχοντα χώρο του Σχολείου αξιοποιώντας τη μορφολογία του εδάφους, διευθετώντας το ιδιοκτησιακό του καθεστώς και αποχαρικτηρίζοντάς τον από χώρο πρασίνου και από παρόμοιες δυσκολίες που εμποδίζουν την οποιαδήποτε παρέμβαση στον χώρο του σχολείου».
«Τέλος, απαιτούμε την ανέγερση ενός νέου Σχολικού κτιρίου ικανό να καλύψει τις πολλαπλές παιδαγωγικές ανάγκες μόρφωσης και άθλησης, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (τετραγωνικά ανά μαθητή σε αίθουσες και προαύλιο) σε ήδη υπάρχοντα χαρακτηρισμένο χώρο για σχολική στέγη στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας των δύο σχολείων. Αιτούμαστε τη δέσμευση παντός υπεύθυνου και αρμόδιου φορέα, για την κατά προτεραιότητα ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», καταλήγει ο Σύλλογος Διδασκόντων των δύο σχολείων.Μέχρι σήμερα και μετά τον σεισμό, οι μαθητές κάνουν μαθήματα σε οικίσκους, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι γονείς, η προσωρινή λύση των εργοταξιακών οικίσκων, η οποία ήταν δωρεά κατασκευαστικών εταιρειών, και στεγάζουν επί του παρόντος τους μαθητές λόγω ακαταλληλότητας του πετρόκτιστου κτιρίου του σχολείου και μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασής του, δεν μπορεί να καταστεί μόνιμη.
Σύμφωνα με τους συλλόγους γονέων, οι οικίσκοι αυτοί, δεν διαθέτουν επαρκείς διαστάσεις, κατάλληλο ύψος, και ασφαλείς εισόδους – εξόδους, τίθενται θέματα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας, ενώ η ηχομόνωση και η θερμομόνωσή τους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.
Με δεδομένο ότι το χρονοδιάγραμμα μελέτης αποκατάστασης, εξασφάλισης χρηματοδότησης, προκήρυξης του έργου, συμβασιοποίησης και εκτέλεσης, θα απαιτήσει πέντε έτη, στην καλύτερη περίπτωση, οι Σύλλογοι αιτούνται την αποστολή επτά αιθουσών διδασκαλίας, με κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την στέγαση των μαθητών κατά τα έτη που θα μεσολαβήσουν μέχρι την αποκατάσταση του κεντρικού κτιρίου του σχολείου.