Έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ( https://tetragonika.govapp.gr/) την πραγματική επιφάνεια των οικημάτων τους στους οικείους δήμους τους.
Όσοι υποβάλουν την παραπάνω τη δήλωση υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από την 1η Ιανουαρίου 2020, μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος. Κατά αυτόν τρόπο γλιτώνουν οι παραπάνω αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα που φθάνουν σήμερα έως και 200% για τις αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων λοιπόν που θέλουν να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:
-Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ https://tetragonika.govapp.gr/
-Εν συνεχεία θα πρέπει να κάνουν είσοδο στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων”
-Θα τους ζητηθεί να συνδεθούν με τα στοιχεία του TaxisNet.
-Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή θα πρέπει να πάνε στην σελίδα των δηλώσεών τους και επιλέξουν “Δημιουργία Νέας Δήλωσης”
-Για την δημιουργία νέας δήλωσης θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων τους στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.
-Επιλέγουν αν η δήλωση τους αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα.
Προτού προχωρήσoυν στη δήλωση του ακίνητου τους, θα πρέπει να επιστήσoυν την προσοχή τους στα εξής:
-Κάθε δήλωση γίνεται ανά αρ. παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.
– Εάν επιλέξουν ακίνητο με αρ. παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή τους και όσα ακίνητα έχουν στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
-Σε δήλωση ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εάν επιθυμούν να προσθέσουν ακίνητο χωρίς αρ. παροχής θα πατήσουν το κουμπί “Εισαγωγή στη Δήλωση”. Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αρ. παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.
-Μετά επιλέγουν τον Δήμο που απευθύνεται η δήλωσή τους
-Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητά τους σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων.
-Πατάνε “Εισαγωγή στη δήλωση” για να εισάγουνε το ακίνητο* στη δήλωσή τους *σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητό τους κάνουνε Δημιουργία ακινήτου από το αντίστοιχο κουμπί
-Σε αυτό το σημείο συμπληρώνουν τα πραγματικά τ.μ. στην δήλωσή τους στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη
-Εφόσον συμπληρώσουν τη δήλωσή τους θα πρέπει να εισάγουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους για να μπορέσουν να ενημερωθούν με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσής τους από τον υπάλληλο του Δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό – υποχρεωτικό να συμπληρώσουν ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί τους .
-Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωσή τους ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορούν να δουν μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσαν. Αν θέλουν να την επεξεργαστούν, πατούν το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιούν όποιο πεδίο επιθυμούν (σε αυτό το στάδιο, αν επιστρέψουν στις Δηλώσεις τους , θα δουν πως έχει δημιουργηθεί μια προσωρινά αποθηκευμένη δήλωση, την οποία μπορούν και πάλι να τροποποιήσουν με το κουμπί επεξεργασίας που βρίσκεται στην τελευταία στήλη δεξιά)
-Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπουν όλο το ιστορικό της δήλωσής τους , περιλαμβάνοντας την καταχώρησή της και κάθε τροποποίηση που έκαναν.
-Αν είναι σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα αποστείλουν, πατούν το κουμπί «Υποβολή».
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορούν να απευθυνθούν στον Δήμο τους