Mε βάση το νέο πλαίσιο κυρώσεων της κυβέρνησης (Ν. 5113/2024 | ΦΕΚ 96/Α/21-6-2024), τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται με τις πινακίδες τους ηλεκτρονικά, μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας που αντλεί τα στοιχεία της από διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου.
Το ίδιο σύστημα θα χρησιμοποιείται και για να εντοπιστούν τα οχήματα που δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας και δεν έχουν περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ.
Πότε θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι των ανασφάλιστων οχημάτων;
Το σύστημα ηλεκτρονικού εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων είναι διαθέσιμο στην ΑΑΔΕ από τον Σεπτέμβριο 2024.
Θα τοποθετηθούν κάμερες και ειδικοί σαρωτές πινακίδων σε κόμβους και διόδια ώστε να εντοπίζονται ανασφάλιστα οχήματα που είχαν τεθεί σε ακινησία.
Οι έλεγχοι θα διενεργούνται κάθε έξι μήνες με τα πρόστιμα να ποικίλλουν ανάλογα την παράβαση.
Πού θα δεις αν έχεις πάρει πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα;
Εάν έχεις πάρει πρόστιμο επειδή δεν έχεις ασφαλίσει το όχημα σου, θα λάβεις σχετική ειδοποίηση. Μπορείς να τσεκάρεις και μόνος σου ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Μπαίνεις στο gov.gr για ανασφάλιστα οχήματα, με τους κωδικούς σου ΤΑΧISnet.
- Βρες το παράβολο που σχετίζεται με το ανασφάλιστο όχημα για το οποίο σου ήρθε ειδοποίηση (μέσω του αριθμού πρωτοκόλλου της ειδοποίησης)
- Πλήρωσε το παράβολο
- Αγόρασε ασφάλεια για το όχημα χρησιμοποιώντας το πληρωμένο παράβολο.
Τι κάνεις αν πάρεις πρόστιμο;
Εάν πάρεις πρόστιμο για ανασφάλιστο, έχεις 5 μέρες να κάνεις ένσταση η οποία θα εξεταστεί μέσα σε 30 εργάσιμες ημέρες από την Αρχή που σου επέβαλλε το πρόστιμο.
Εάν δεν κάνεις ένσταση ή απορριφθεί η ένστασή σου, αλλά μέσα σε 10 εργάσιμες ασφαλίσεις το όχημα σου, το πρόστιμο διαγράφεται.
Πόσο είναι το πρόστιμο;
Το πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα διαμορφώνεται ανάλογα με τον τύπο του οχήματος και έχει ως εξής:
- 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης
- 500 ευρώ για τα ΕΙΧ
- 250 ευρώ για τα δίκυκλα
Το πρόστιμο για μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας (τουλάχιστον ενός έτους), ισοδυναμεί με το ποσό των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων.
Το πρόστιμο σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σου δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, ανέρχεται στα 400 ευρώ.
Τι γίνεται αν δεν πληρώσεις το πρόστιμο;
Εφόσον ο μηχανισμός έχει εντοπίσει ότι έχεις ανασφάλιστο όχημα, θα σε ξαναελέγξει σε διάστημα μεταξύ 3 και 12 μηνών από την ημέρα που σου επιβλήθηκε το πρόστιμο.
Αν δεν το έχεις πληρώσει και δεν ασφάλισες το όχημά σου, τότε σου αφαιρούν:
- Την άδεια κυκλοφορίας
- Τις πινακίδες του οχήματός σου
Για να τα πάρεις πίσω θα πρέπει να προσκομίσεις τη νέα ασφάλεια οχήματος ή τη βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, αλλά και την απόδειξη ότι πλήρωσες το πρόστιμο.
Πώς θα ελέγχει το κράτος ποια αυτοκίνητα είναι ανασφάλιστα;
Με βάση το νέο νομοσχέδιο (Ν. 5113/2024 – ΦΕΚ 96/Α/21-6-2024) που ψηφίστηκε στη Βουλή, ο έλεγχος για τα ανασφάλιστα οχήματα θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ενός νέου συστήματος εξακρίβωσης στοιχείων οχημάτων της ΓΓΠΣ το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί δεδομένα από:
- ΑΑΔΕ
- Taxisnet
- Υπ. Υποδομών και Μεταφορών
- Υπ. Προστασίας του Πολίτη
- Υπ. Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου
- Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών
- Μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων Επικουρικού Κεφαλαίου
- Το αρχείο της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (Ε.Δ.Ο.Ε.
Έχω θέσει σε ακινησία το αυτοκίνητό μου και είναι ανασφάλιστο, τι κάνω;
Εάν έχεις καταθέσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου σου μέσω της σχετικής διαδικασίας, δεν χρειάζεται να το ασφαλίσεις. Εάν όμως διαπιστωθεί ότι το όχημα σου ταξιδεύει ή βρεθεί σταθμευμένο σε σημείο διαφορετικό από αυτό που είχες δηλώσει όταν το έθεσες σε ακινησία, αίρεται η ακινησία και η ΑΑΔΕ μπορεί να σου βάλει πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Εάν ξανακάνεις την ίδια παράβαση μέσα σε 5 χρόνια, το πρόστιμο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ και σου αφαιρείται και το δίπλωμα για 3 χρόνια.