Μακρά και δύσκολη αποδεικνύεται για την Ελλάδα η μάχη με την ακρίβεια, παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί στα περιθώρια κέρδους, την απαγόρευση προωθητικών ενεργειών και τους ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας.
Η επίμονη διατήρηση του πληθωρισμού στο 3% όλο το καλοκαίρι, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφεται μείωση, αλλά και τα χθεσινά στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, που δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις επέστρεψαν τον Σεπτέμβριο στα ράφια των ελληνικών σουπερμάρκετ έπειτα από τέσσερις μήνες μικρής (-1,4%) αλλά σταθερής αποκλιμάκωσης (την οποία δεν πολυκατάλαβαν οι καταναλωτές), επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο δεν θα ξαναδούμε τις τιμές που ξέραμε πριν από δύο τρία χρόνια.
Η επιδείνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στην αλυσίδα μεταφορών, και οι προβλέψεις της κυβέρνησης στο Μεσοπρόθεσμο για αυξήσεις στις τιμές κατά επιπλέον 10% την τετραετία που έρχεται, με βάση τη μέση ετήσια άνοδο του πληθωρισμού, διαμορφώνουν νέα δεδομένα.
Τον Σεπτέμβριο τα προϊόντα στα σουπερμάρκετ αυξήθηκαν κατά 0,91% σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, ενώ συνολικά στο 9μηνο οι τιμές παραμένουν στο ύψος τους χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης (+024% συγκριτικά με πέρυσι).
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι ανατιμήσεις στα ράφια τον Σεπτέμβριο οφείλονται σε γενικές γραμμές κυρίως στις τιμές του κακάο και του καφέ και σε συγκεκριμένα νωπά είδη, και ειδικά στα ψάρια, τα φρούτα και στα λαχανικά. Παράλληλα, σε έκθεση του ΚΕΠΕ που δημοσιεύτηκε χθες, επισημαίνεται ότι το πληθωριστικό σοκ της περιόδου 2020-2022 έπληξε δυσανάλογα τα φτωχά νοικοκυριά, ενώ διεύρυνε την απόσταση των πλουσίων από τις άλλες εισοδηματικές ομάδες, εντείνοντας τις ανισότητες. Στη μελέτη εκπέμπεται σήμα για πρόσθετα μέτρα ελέγχου των τιμών, με έμφαση στα τρόφιμα και την ενέργεια, για την τόνωση της αγοραστικής δύναμης, κυρίως στις ασθενέστερες ομάδες.
Την ίδια στιγμή, το 40,9% των νοικοκυριών είχε δαπάνες που υπερβαίνουν το εισόδημά του. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2020 ήταν 35,9%. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, υπάρχουν πάντως ισχυρές ενδείξεις πως τμήμα του φαινομένου οφείλεται στην απόκρυψη εισοδημάτων για λόγους φοροδιαφυγής.