Σε επίπεδα αντίστοιχα με του Φεβρουαρίου κινείται μέχρι στιγμής το Μάρτιο η τιμή στην χονδρική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα υποχώρησε στα 73,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το Μάρτιο βρίσκεται περίπου στο ίδιο νούμερο.
Η σταθερή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρική αναμένεται να κρατήσει τα τιμολόγια λιανικής λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα τον Απρίλιο, με βάση τις φόρμουλες υπολογισμού τους.
Πάντως, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι τον Απρίλιο, με το πέρας τριών μηνών από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος στα τιμολόγια, οι προμηθευτές δικαιούνται να αλλάξουν δύο από τις μεταβλητές των εξισώσεων όσον αφορά τα πράσινα (ρυθμιζόμενα) προϊόντα. Το ρυθμιστικό πλαίσιο τους δίνει αυτό το δικαίωμα ώστε να αντανακλώνται οι νέες συνθήκες στην αγορά.
Πρόκειται για το πάνω και το κάτω όριο που ενεργοποιεί το μηχανισμό διακύμανσης, δηλαδή τα L_u και L_d. Στην περίπτωση της ΔΕΗ το κάτω όριο είχε τεθεί στα 85 ευρώ/MWh και το άνω όριο στα 95 ευρώ/MWh.
Το Μάρτιο ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε προς τα κάτω, δηλαδή μείωσε την τιμή βάσης, με αποτέλεσμα μια τελική τιμή του πράσινου τιμολογίου στα 10,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα μαζί με την έκπτωση του 10% που πρόσφερε η επιχείρηση.
Θετική η εικόνα στο φυσικό αέριο
Σε κάθε περίπτωση, σύμμαχος των καταναλωτών παραμένει η τιμή του φυσικού αερίου που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό και την αντίστοιχη του ηλεκτρισμού.
Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο TTF συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στα 25 ευρώ/MWh. Εκτιμήσεις της Wood Mackenzie το θέλουν να πέφτει ακόμα και στα 21 ευρώ αργότερα φέτος προς τα τέλη του καλοκαιριού, άρα δεν αποκλείεται να δούμε εντός του έτους ακόμα πιο χαμηλές τιμές ρεύματος.
Αυτό, βέβαια, ισχύει εφόσον δεν προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις από το διεθνές περιβάλλον, όπου η γεωπολιτική αστάθεια κυριαρχεί.