Στα επόμενα βήματα αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist.
Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης , παρουσία του CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλου Μυλωνά και του προέδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Αναφέρθηκε στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες που αφορά το υπόλοιπο 18% της Εθνικής Τράπεζας, που έχει απομείνει μετά το πρώτο επιτυχημένο placement που ολοκληρώθηκε πέρυσι το φθινόπωρο για το 22%, κατόπιν εξαιρετικά υψηλού ενδιαφέροντος. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος στο τραπεζικό πεδίο, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει περαιτέρω τη συμμετοχή του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα και μάλιστα, αναφερόταν σε αυτό ως μια άλλη διαρθρωτική αλλαγή, απευθυνόμενος στον καθήμενο δίπλα του Παύλο Μυλωνά.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ετέθη το ερώτημα αν υπάρχει συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για τη συγκεκριμένη αποεπένδυση, αν η συμμετοχή του Δημοσίου θα είναι μικρότερη του 10% και αν προγραμματίζεται για φέτος, με τον υπουργό να διαβεβαιώνει ότι είναι κάτι που αφορά τη φετινή χρήση . «Είναι κάτι που θα γίνει μέσα στο 2024» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, με τη σκυτάλη να λαμβάνει ο Παύλος Μυλωνάς για να διευκρινίσει ότι «Ο επενδυτής είναι το κράτος. Αυτό αποφασίζει. Εμείς απλώς εκτελούμε τα σχέδιά του».
Χατζηδάκης για φορολογική μεταρρύθμιση
Αναφορικά με τους υπόλοιπους στόχους που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για το επόμενο 12μηνο, ο κ. Χατζηδάκης είπε, πως «θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τη φορολογική μεταρρύθμιση, πήραμε 12 διαφορετικές πρωτοβουλίες πέρσι τον Δεκέμβριο. Πιστεύουμε ότι υλοποιώντας αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο στο τέλος για να μειώσουμε περισσότερο τους φόρους.
Δεύτερον, θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε την αποεπένδυση του ελληνικού κράτους από τις τράπεζες και να δημιουργήσουμε έναν 5ο πυλώνα στον τραπεζικό τομέα. Έδειξε μάλιστα προς τον κ. Μυλωνά της Εθνικής Τράπεζας, που είναι η μόνη τράπεζα από τις συστημικές στην οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση.
Τρίτον, θα συνεχίσουμε με τη νομοθετική μας ατζέντα, τη φιλόδοξη, για να βελτιώσουμε τη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, δίνοντας στην εποπτική αρχή περισσότερες αξίες, για να κάνουμε την κεφαλαιαγορά πιο ελκυστική.
Ο άλλος στόχος μας είναι να απλουστεύσουμε το νομικό πλαίσιο για συγχωνεύσεις και εξαγορές και να δώσουμε φορολογικά κίνητρα στις μικρές εταιρείες να μεγαλώσουν, σε οικοειοθελή βάση φυσικά.
Ακόμα, να μεταρρυθμίσουμε τους κανόνες των δημόσιων επενδύσεων εκσυγχρονίζοντας αυτό το πλαίσιο και κάνοντάς το πιο διαφανές και να βελτιώσουμε το κενό που υπάρχει μεταξύ των επενδύσεων».
Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης και στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργείται στην Ελλάδα στο πρότυπο άλλων χωρών, όπως η Ιρλανδία, «και θα αλλάξουμε και τον τρόπο που λειτουργούν οι θυγατρικές αυτού του ταμείου. Αυτές είναι οι βασικές μας μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε το επόμενο 12μηνο», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ακόμα, στην ερώτηση για το πότε υπολογίζει να λανσαριστεί το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, είπε ότι θεωρεί πως το σχετικό νομοσχέδιο «θα το ψηφίσουμε μέχρι το τέλος Ιουλίου και το ταμείο θα λανσαριστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2025».
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα αποδείχθηκε η θετική έκπληξη της Ευρώπης
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «χωρίς αμφιβολία την τελευταία πενταετία η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα μπροστά. Πάνω από 400.000 συμπολίτες μας, που δεν είχαν δουλειά, πλέον έχουν δουλειά. Βεβαίως υπάρχει το πρόβλημα του πληθωρισμού και στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες, αλλά αυτό θα ήταν χειρότερο αν δεν είχαν δουλειά, όπως γινόταν μέχρι το 2019». Παράλληλα σχολίασε ότι η Ελλάδα αποδείχτηκε θετική έκπληξη της Ευρώπης, αναφερόμενος παράλληλα και στα εύσημα που έχει δώσει ο Economist στη χώρα μας.
«Πρέπει να υποτιμούμε τις διεθνείς προκλήσεις και αναταράξεις;», διερωτήθηκε ο Κωστης Χατζηδάκης; «Το αντίθετο». Κλιματική αλλαγή, δημογραφικό, μετανάστευση, γεωπολιτικές εντάσεις. Μέχρι τώρα είχαμε τις εκλογές στις ΗΠΑ, τώρα έχουμε και τις γαλλικές εκλογές και τα αποτελέσματά τους να μας απασχολήσουν».
Από όλα αυτά, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε, ότι «για την Ευρώπη το μήνυμα είναι ότι πρέπει να δει χωρίς καθυσυτέρηση τα του οίκου της με την στρατηγική της αυτονομία και την ανταγωνιστικότητά της, πώς θα διαχειριστεί το μεταναστευτικό, το δημογραφικό, πώς θα κάνει να τους πολίτες να νιώσουν ότι νοιάζεται για αυτούς.
Για την Ελλάδα το μήνυμα είναι να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας απέναντι στις προκλήσεις και στις αβεβαιότητες, να συγκλίνουμε με τους μ.ο της ΕΕ, να αφήσουμε πίσω την περασμένη δεκαετία. Τι κάνουμε με βάση αυτό το σκεπτικό:
Συνέχιση των φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, απλοποίηση διαδικασιών, βελτίωση ρυθμιστικού πλαισίου, εκσυγχρονισμός και περαιτέρω ψηφιpοίηση του δημοσίου, αναβάθμιση της εκπαίδευσης, ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και να κάνουμε πράξη όλα αυτά, δεν είναι λόγια, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Οι επόμενες κινήσεις
«Όσον αφορά (το τι πρέπει να κάνει) το δικό μας υπουργείο: περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και συνδυασμος αυτων των βημάτων με περαιτέρω μείωση των φόρων, ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, διαφοροποίηση και εκσυγχρονισμός του παραγωγικού μοντέλου με παροχή κινήτρων, άρση εμποδίων, μείωση στρεβλώσεων, βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων που έρχονται από τις Βρυξέλλες, ΕΣΠΑ και ΤΑΑ και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Το άλλο, που αφορά το υπουργείο Οικονομικών, είναι η συνετή δημοσιονομική πολιτική που αφορά τη συνολικότερη προσπάθεια για την οικονομία και αυτό θα αποτυπώνεται στο fiscal structural plan, θα αποτυπώνεται η αφοσίωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική σοβαρότητα.
Το τρίτο είναι η άσκηση φυσικά μιας αποτελεσματικής και δίκαιης κοινωνικής πολιτικής. Στον προϋπολογισμό του 2025 θα περιλαμβάνονται μια σειρά από επιπλέον παρεμβάσεις π.χ περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε παραπάνω βήματα για την στεγαστική πολιτική και θα έχουμε και τον πρώτο διαγωνισμό για την κοινωνική αντιπαροχή, θα έχουμε μία παρέμβαση στην πολιτική επιδομάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικογένειας, χωρίς να αλλάξουμε τον προϋπολογισμό, πρακτικά τα επιδόματα θα κατευθύνονται σε αυτούς που θα τα έχουν ανάγκη και βεβαίως κάποιες δράσεις για το δημογραφικό, να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση γιατί είναι ένα μείζον εθνικό πρόβλημα.