Τα 243 εκατ. ευρώ πρόκειται να φτάσουν το 2030 τα οφέλη για τους καταναλωτές από τη μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με σχετική μελέτη που πραγματοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ.
Ως γνωστόν, το έργο της τηλεμέτρησης πελατών αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση 7.3 εκ. έξυπνων μετρητών (ΕΜ) ηλεκτρικού ρεύματος για το σύνολο των καταναλωτών Χαμηλής Τάσης του δικτύου.
Το έργο θεωρείται ύψιστης σημασίας για την ψηφιοποίηση του δικτύου, που είναι μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την περίοδο 2021-2030. Θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, την δυναμική τιμολόγηση της ενέργειας, την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, βελτιωμένη γνώση της κατάστασης του δικτύου και μείωση των ρευματοκλοπών.
Mε αφορμή τα παραπάνω, ο ΔΕΔΔΗΕ στη μελέτη κόστους-οφέλους που δημοσιεύτηκε υπολογίζει σε 243 εκατ. τα συνολικά οφέλη για το έτος 2030, όταν δηλαδή οι έξυπνοι μετρητές θα έχουν εγκατασταθεί στο σύνολο της κατανάλωσης.
Το κεφαλαιακό κόστος υπολογίζεται συνολικά σε 1,16 δισ. ευρώ μέχρι τότε, ενώ το λειτουργικό κόστος στα 198 εκατ. ευρώ για το 2030.
Στο σύνολό του, το έργο αναμένεται να έχει καθαρό προεξοφλημένο όφελος 1,28 δισ. ευρώ στην πλευρά του διαχειριστή συν 1,14 δισ. ευρώ στην πλευρά των καταναλωτών.
Μάλιστα, ο ΔΕΔΔΗΕ θεωρεί αρκετά συντηρητική την εκτίμηση για τους καταναλωτές, τονίζοντας ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,6 δισ. ευρώ.
Πηγή: newsit.gr