Νέες επιλογές θα έχουν για την εξόφληση εργοδοτικών εισφορώνκαι καθυστερούμενων οφειλών στην διάθεση των συναλλασσόμενων πολιτών από τον ΕΦΚΑ.
Το «μενού» των μεθόδων αποπληρωμής χρεών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης διευρύνεται λίγο πριν υιοθετηθεί το περιβόητο ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας. Αυτό νέο ηλεκτρονικό έγγραφο αντικαθιστά τα αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και οπωσδήποτε θα απαιτεί… ταχύτερες πληρωμές.
Εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024, οι εργοδότες και οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους, μέσω των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών IRIS και οnline ΔΙΑΣ.
Οι πληρωμές, μέσω του συστήματος IRIS και μέσω οnline ΔΙΑΣ, θα ενημερώνουν αυτόματα τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας την άμεση καταχώριση των συναλλαγών και την άμεση έκδοση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ταχύτητα της διαδικασίας.
Με τις νέες αυτές υπηρεσίες, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να περιμένουν την εκκαθάριση των πληρωμών από τις τράπεζες, η οποία στο παρελθόν απαιτούσε αρκετές ημέρες.
Όπως ενημερώνει ο ΕΦΚΑ, η αυτόματη ενημέρωση των οικονομικών καρτελών επιτρέπει την ταχύτερη ολοκλήρωση των συναλλαγών, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.
Οι δυνατότητες αυτές θα επεκταθούν και για τις εισφορές των μη μισθωτών (αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών), μέχρι το τέλος του έτους, υποστηρίζοντας έτσι τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.
«Φραγή» όμως σχεδιάζεται να μπει μέσα στο επόμενο διάστημα σε όσες επιχειρήσεις ή ιδιώτες εισπράττουν χρήματα από το Δημόσιο, ενώ έχουν απλήρωτες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με την υιοθέτηση του ενιαίου Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας.
Το νέο ηλεκτρονικό έγγραφο που θα αντικαταστήσει τα σημερινά αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας θα εκδίδεται με λίγα κλικ μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Θα περιλαμβάνει τα στοιχεία τόσο της φορολογικής όσο και της ασφαλιστικής ενημερότητας, θα είναι έγκυρο για κάθε προβλεπόμενη χρήση και θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, όπου κατά νόμο απαιτείται.
Οι πολίτες θα υποβάλουν την αίτησή τους στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα. Μετά την υποβολή της αίτησης θα γίνεται αυτόματα έλεγχος των στοιχείων που υποβλήθηκαν και στην συνέχεια εφόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, θα εκδίδεται το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, με τους ίδιους όρους που διέπουν την έκδοση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Η έκδοση της οικονομικής ενημερότητας θα «σκοντάφτει» στην περίπτωση αρρύθμιστων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών είτε στην εφορία, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, αν δεν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις για ένα εκ των δύο μερών.
Eκτός από τις εταιρείες που έχουν συναλλαγές με το δημόσιο, αν κάποιος πολίτης οφείλει έστω και μικροποσό σε έναν από τους δύο φορείς, δεν θα μπορεί να διεκπεραιώσει συναλλαγές του -όπως για παράδειγμα την μεταβίβαση ενός ακινήτου- εάν προηγουμένως δεν ρυθμίσει τις όποιες οφειλές.
Η εφαρμογή του Ενιαίου Πιστοποιητικού υπολογιζόταν να γίνει από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023. Ωστόσο οι αλλαγές στο καθεστώς έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας, κατέστησαν ασύμβατα τα συστήματα ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ και έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές. Μέχρι τώρα η υιοθέτησή του πηγαίνει… από μήνα σε μήνα.