Όπως είπε, αυτοί που βρίσκονται σε αναστολή ή έχουν πληγεί από την πανδημία, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη είναι οι εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν και έκλεισαν με κρατική εντολή και έχουν παρθεί τα στοιχεία τους μέσω της Εργάνη.
Παρότι, έχουν εξαγγείλει να πληρωθούν μέχρι τις 31/12, επιδίωξη των αρμόδιων υπουργείων είναι να γίνει η πληρωμή έως 3/12.
Η δεύτερη κατηγορία, αφορά όσους οι ΚΑΔ πλήττονται αλλά παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τους και σε αναστολή οι εργαζόμενοι.
Για αυτούς τους εργαζόμενους, τα στοιχειά θα συλλεχθούν έως τις 7 Δεκεμβρίου. Ο προγραμματισμός έλεγε να γίνουν οι πληρωμές έως τέλος του Δεκεμβρίου, επιδίωξη όμως είναι έως τις 21 Δεκεμβρίου.
Στις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κληρονόμους, όσων δικαιούνταν αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ, αλλά στο μεταξύ απεβίωσαν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας το «ΘΕΜΑ 104.6».
Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στον τρόπο καταβολής και τους δικαιούχους του έκτακτου βοηθήματος και των άλλων επιδομάτων ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 10%, εξαιτίας όμως των «κρυφών συντάξεων» που άφησε σε τσουβάλια, όπως είπε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και λόγω του Lockdown.
Αναφορικά με τα αναδρομικά όσων απεβίωσαν ο κ. Βρούτσης είπε ότι πρόκειται για 172.122 δικαιούχους που οφείλουν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα. Η υποβολή της αίτησης είναι αναγκαία, είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι επειδή πρόκειται για κληρονομικό δικαίωμα, ο νόμος προβλέπει αυτή τη διαδικασία.
«Άλλο δικαιούχος σύνταξης και άλλος δικαιούχος αναδρομικών, η απευθείας πίστωση του ποσού θα ήταν παράνομη» είπε ο κ. Βρούτσης, ενώ τόνισε ότι θα χρειαστούν τρία πιστοποιητικά τα οποία θα υποβληθούν ηλεκτρονικά και δεν χρειάζεται η προσκόμιση τους.
Όσο για τις εκκρεμείς συντάξεις ο κ. Βρούτσης είπε ότι με το νέο σύστημα ΑΤΛΑΣ, θα υπάρχει πλήρης εικόνα και διαφάνεια για όλο το θέμα και σημείωσε ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε μόνο ψηφιακές συντάξεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχουν 133.354 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων, αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που ο ίδιος απέδωσε στα «τσουβάλια με κρυμμένες συντάξεις, κληρονομικά του ΣΥΡΙΖΑ» και στους λίγους υπαλλήλους που εργάζονται εξαιτίας των Lockdown που έχουν επιβληθεί για την πανδημία. Παρά ταύτα, σημείωσε ο κ. Βρούτσης, τους τελευταίους μήνες βγήκαν πλέον των 21.000 συντάξεων περισσότερες από πέρυσι.