Ο εκσυγχρονισμός της εφορίας και γενικότερα του Δημοσίου έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, κυρίως το τρέχον έτος, καθώς η πανδημική κρίση “ανάγκασε” από τη μία την κυβέρνηση να “τρέξει” ταχύτερα τις μεταρρυθμίσεις και από την άλλη τους δημοσίους υπαλλήλους να τις αποδεχτούν, καθώς μέχρι πρότινος ήταν το μεγάλο αγκάθι για οτιδήποτε καινούργιο.
Ωστόσο, χρειάζονται πολλά ακόμα για να φτάσει η χώρα μας άλλες ευρωπαϊκές, όπου, για παράδειγμα, η απόκτηση ΑΦΜ ηλεκτρονικά ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, όπως επίσης και η σύσταση επιχείρησης ηλεκτρονικά. Τα βήματα, πάντως, που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντικά και προσεγγίζουν τις πρακτικές περισσότερων ανεπτυγμένων κρατών. Για παράδειγμα, μέσω τηλεδιάσκεψης μπορεί να αποδοθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ψηφιακά, σε λίγα λεπτά.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής απλά βήματα:
– Είσοδος στην υπηρεσία μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (myaadelive.gov.gr).
– Συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στην ψηφιακή αίτηση απόκτησης ΑΦΜ και λήψη αριθμού καταχώρισης.
– Επιλογή της ημέρας και ώρας για ραντεβού με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ.
– Σύνδεση μέσω βιντεοκλήσης, όπου −μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης− λαμβάνεται ο ΑΦΜ, ενώ η σχετική βεβαίωση αποστέλλεται ως ηλεκτρονικό έγγραφο.
Με την εισαγωγή της απόκτησης ΑΦΜ στην υπηρεσία myAADElive, ολοκληρώνεται η πρώτη διαδικασία του ελληνικού Δημοσίου για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση πολιτών (digital onboarding). Στην ίδια βιντεοκλήση ο πολίτης μπορεί να πάρει και κλειδάριθμο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, ο φορολογούμενους αποκτά τους κωδικούς του Τaxisnet, προκειμένου να υποβάλλει όλες τις δηλώσεις του ηλεκτρονικά. Ο φορολογούμενος, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, μπορεί πλέον να αποκτήσει ΑΦΜ και κλειδάριθμο και να ξεκινήσει να συναλλάσσεται με την ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές υπηρεσίες της.
Δικαιολογητικά
Με την αίτηση συνυποβάλλετε τα παρακάτω δικαιολογητικά κατά περίπτωση:
– Στοιχείο ταυτότητας, όπως αστυνομική ταυτότητα, στρατιωτική κ.λπ., διαβατήριο σε ισχύ, Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς κ.λπ. κατά περίπτωση.
– Άδεια διαμονής σε ισχύ ή το στοιχείο που αποδεικνύει ότι διαμένετε νόμιμα στη χώρα, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.
– Πιστοποιητικό γέννησης όταν ο/η αιτών/ούσα είναι ανήλικος/η και στερείται ταυτότητας. Στην περίπτωση ανηλίκου υπηκοότητας αλλοδαπής, πιστοποιητικό γέννησης επίσημα μεταφρασμένο.
– Απλή έγγραφη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο υπογραφής ή υπεύθυνη δήλωση από το gov.gr για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου (γίνεται δεκτό και συμβολαιογραφικό έγγραφο) από φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα.
– Ληξιαρχική πράξη γάμου / συμφώνου συμβίωσης όταν ο/η αιτών/-ούσα είναι έγγαμος/η.
Σύσταση επιχείρησης με λίγα κλικ
Είναι εντυπωσιακό ότι μπορείς σήμερα να συστήσεις επιχείρηση σε λίγα λεπτά της ώρας μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-ΥΜΣ (υπηρεσίες μιας στάσης). Ο ενδιαφερόμενος κερδίζει και χρόνο και χρήμα. Και αυτό καθώς η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας και μπορεί να γίνει από το σπίτι ή το γραφείο. Για παράδειγμα, το κόστος σύστασης μιας ΙΚΕ είναι, με βάση τον συμβατικό τρόπο, 70 ευρώ, ενώ, εάν γίνεται μέσω της e-ΥΜΣ, o ενδιαφερόμενος θα καταβάλει μόλις 21 ευρώ. Η πληρωμή, μάλιστα, του τέλους διενεργείται ηλεκτρονικά, μέσω της χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και αξιοποίησης του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών ΔΙΑΣ. Μέχρι στιγμής οι τύποι εταιρειών που μπορούν να συσταθούν είναι: ΙΚΕ, μονοπρόσωπη ΙΚΕ, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, ΕΠΕ και Ανώνυμες Εταιρείες.
Μέσα σε 30 λεπτά, αν υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες για τα στοιχεία της εταιρείας (ΑΦΜ, αρ. ΓΕΜΗ, βεβαίωση έναρξης, ανακοίνωση σύστασης ΓΕΜΗ και κωδικοί Taxisnet), ολοκληρώνεται η διαδικασία. Πρόκειται για πραγματική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, καθώς μπορεί κάποιος να δουλέψει άμεσα και να μη χάνει άσκοπες μέρες και ώρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία “χειροκίνητα”, όπως παλιά.
Πώς να συστήσετε εταιρεία – Ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για να συστήσει κάποιος εταιρεία μέσω e-ΥΜΣ:
Οι ιδρυτές απαιτείται να έχουν:
− Ικανότητα δικαιοπραξίας.
− Ενεργό ελληνικό ΑΦΜ.
− Κατάλληλη άδεια διαμονής αν προέρχονται από τρίτη χώρα και επιθυμούν να διαμείνουν στη χώρα μας ή πρόκειται να συμμετάσχουν ως ομόρρυθμοι εταίροι σε προσωπική εταιρεία.
Τι είναι το πρότυπο καταστατικό;
− Το καταστατικό το περιεχόμενο του οποίου ορίζεται ρητά στην απόφαση 11026/2020 (Β’ 491) ανά νομική μορφή. Συμπληρώνεται από τους ιδρυτές μόνο ως προς τα στοιχεία που διαφοροποιούν την εταιρεία από άλλες του ίδιου τύπου.
− Η χρήση του είναι υποχρεωτική για σύσταση μέσω e-ΥΜΣ, ανεξαρτήτως εταιρικού τύπου.
− Το πρότυπο καταστατικό αφορά όλες τις νομικές μορφές (Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ και Ε.Ε.).
− Αν οι ιδρυτές δεν επιθυμούν τη χρήση πρότυπου καταστατικού ή υπάρχουν εισφορές σε είδος που απαιτούν συμβολαιογραφικό τύπο, τότε οι ιδρυτές θα πρέπει να απευθυνθούν για τη σύσταση είτε στην ΥΓΕΜΗ οποιουδήποτε Επιμελητηρίου είτε στον συμβολαιογράφο-ΥΜΣ.
Τι είναι το πρότυπο καταστατικό με πρόσθετο περιεχόμενο;
− Το καταστατικό που προβλέπεται στο άρθρο 9α του ν. 4441/16 (Α’ 227) και στην απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αριθμό 109491/16-10-2020 (Β’ 4619).
− Το καταστατικό αυτό αφορά μόνο τη νομική μορφή της ΙΚΕ (μονοπρόσωπη ή πολυπρόσωπη) και δεν καταλαμβάνει τις υπόλοιπες.
Πώς μπορώ να υπογράψω το καταστατικό σύστασης της εταιρείας;
To καταστατικό υπογράφεται ηλεκτρονικά με δύο τρόπους:
− Με τη χρήση κωδικών πρόσβασης των ιδρυτών στο Taxisnet (ηλεκτρονική υπογραφή).
− Με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού ηλεκτρονικής υπογραφής (εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή). Οι δύο τύποι υπογραφών επιφέρουν τις ίδιες έννομες συνέπειες.
Ποιο είναι το κόστος σύστασης εταιρείας μέσω e-ΥΜΣ;
− Το κόστος σύστασης είναι μειωμένο κατά 70% του κόστους σύστασης μέσω ΥΜΣ.
− Η πλατφόρμα διαθέτει εφαρμογή υπολογισμού κόστους πριν από την έναρξη της σύστασης.