Νέα έκτακτη κρατική χρηματοδότηση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπό το προσωρινό πλαίσιο χαλάρωσης των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις που τέθηκε σε εφαρμογή εξαιτίας της πανδημίας, η Επιτροπή ενέκρινε επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε 12 περιφέρειες της χώρας.
Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν για κεφάλαια κίνησης, ως ποσοστό των δαπανών τις οποίες οι δικαιούχοι πραγματοποίησαν το 2019. Το μέγιστο ποσοστό επιδότησης των δαπανών ανά εταιρεία είναι 50%. Η συνολική ενίσχυση ανά εταιρεία δεν δύναται να υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ. Το καθεστώς αποσκοπεί στη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αιφνίδια έλλειψη ρευστότητας λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Οι 12 περιφέρειες είναι: η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Ηπειρος, τα νησιά του Ιονίου, το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόννησος, το Νότιο Αιγαίο, η Θεσσαλία, η Δυτική Ελλάδα και η Δυτική Μακεδονία.
Δυνατότητα πρόσβασης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχορηγήσεων θα έχουν όλες οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις εκτός απ’ όσες ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, στις συμβάσεις αδειοδότησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για εμπορικά σήματα ή σήματα και εμπορική τεχνογνωσία και σε υπεράκτιες εταιρείες και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Από την έναρξη εφαρμογής του προσωρινού πλαισίου τον περασμένο Μάρτιο, η Επιτροπή έχει εγκρίνει περισσότερες από 350 έκτακτες κρατικές ενισχύσεις, με τα ποσά να υπολογίζονται σε 2,94 τρισ. ευρώ ανά την Ε.Ε. Το 52,8% των ενισχύσεων αυτών έχει δοθεί από τη γερμανική κυβέρνηση· ακολουθούν η Ιταλία (15,2%), η Γαλλία (14,1%), η Ισπανία (5%), το υπό αναχώρηση Ηνωμένο Βασίλειο (2,8%), η Πολωνία (2%) και το Βέλγιο (1,9%). Η Ελλάδα και 20 άλλες χώρες συναποτελούν μόλις το 6,2% της κατανομής, με ποσοστά που κυμαίνονται από 0,01% έως 1,1%.