Το επίδομα μητρότητας το δικαιούνται -μεταξύ άλλων – οι μονογονεϊκές οικογένειες, όσες γυναίκες έχουν αποκτήσει παιδί μέσω υιοθεσίας ή παρένθετης μητέρας και τα ομόφυλα ζευγάρια, σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισε σήμερα μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, η Υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
«Η μητρότητα δεν γνωρίζει επάγγελμα, η μητρότητα είναι ιδιότητα από μόνη της. Γι’ αυτό και την περασμένη εβδομάδα προχωρήσαμε σε μία μεγάλη αλλαγή επεκτείνοντας το επίδομα μητρότητας στις αγρότισσες, τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αυτοαπασχολούμενες, μέσω μιας νέας πλατφόρμας”, σημείωσε η κα Μιχαηλίδου.
“ Μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχε το εξής παράδοξο: Αν ήσουν μητέρα μισθωτή στο Δημόσιο έπαιρνες επίδομα μητρότητας για 9 μήνες. Αν ήσουν μητέρα μισθωτή στον ιδιωτικό τομέα έπαιρνες επίδομα μητρότητας για έξι μήνες. Κι αν ήσουν αγρότισσα, αυτοαπασχολούμενη ή ελεύθερη επαγγελματίας, δεν έπαιρνες τίποτα. Αυτά τα αλλάξαμε με σκοπό την ενίσχυση της μητρότητας. Καταρχάς αυξήσαμε τους μήνες της μισθωτής μητέρας από έξι σε εννέα και στη συνέχεια επεκτείναμε το επίδομα σε όλες τις μητέρες. Την περασμένη εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα ώστε οι μη μισθωτές να μπορούν να πάρουν επιτέλους κι εκείνες για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό, δηλαδή γύρω στις 7.500 ευρώ. Το επίδομα το δικαιούνται επίσης οι μονογονεϊκές οικογένειες, όσες γυναίκες έχουν αποκτήσει παιδί μέσω υιοθεσίας ή παρένθετης μητέρας καθώς και τα ομόφυλα ζευγάρια. Το δικαίωμα στο επίδομα μητρότητας είναι μεταβιβάσιμο στον πατέρα για 7 μήνες. Για παράδειγμα, αν ο μισθός ή το εισόδημα της μητέρας είναι υψηλότερο από του πατέρα, συμφέρει την οικογένεια να επιστρέψει η μητέρα στην εργασία και να λαμβάνει ο πατέρας το επίδομα. Εάν στο επίδομα μητρότητας συνυπολογίσει κάποιος και το νέο αυξημένο επίδομα γέννησης, φτάνουμε στα 1100 ευρώ τον μήνα καθαρά. Επειδή βασική προϋπόθεση για να πάρεις το εν λόγω επίδομα είναι να έχεις ασφαλιστική ικανότητα, πιστεύουμε ότι στο επόμενο διάστημα πολλές μητέρες θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προκειμένου να το λάβουν κι αυτές. Συνοψίζοντας θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή όσον αφορά τις παροχές στο θέμα «μητρότητα» είμαστε η δεύτερη χώρα στον ΟΟΣΑ».