Θέμα ωρών θεωρείται η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του φετινού επιδόματος θέρμανσης, το οποίο θα είναι διευρυμένο σε σχέση με το παρελθόν και συνολικά θα ανέλθει σε 84 εκατ. ευρώ. Εκτός από τους δικαιούχους που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, το φετινό επίδομα θέρμανσης θα λάβουν και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο, υγραέριο, αλλά και τα νοικοκυριά ορεινών περιοχών που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή pellet.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για την καταβολή των αιτήσεων του επιδόματος θέρμανσης θα ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ενώ τα ποσά του επιδόματος θα ξεκινούν από τα 80 ευρώ και θα φτάνουν έως τα 600-700 ευρώ. Οι δικαιούχοι, θα λάβουν το επίδομα μέχρι το τέλος του έτους.
Για να γίνει πιο δίκαιη η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών χώρισε τις περιοχές της χώρας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, που επικρατούν σε αυτές (σε 200.000 τετραγωνάκια 750Χ750 μέτρα). Η λογική είναι πως το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:
Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.