Οικονομία

Επιδόματα: Οι αλλαγές σε στέγαση, ΕΦΚΑ και ανέργους

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο σύνολο της επιδοματικής πολιτικής, εντός του 2025. Τα συναρμόδια υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής, Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας προωθούν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν σταδιακά, προκειμένου η επιδοματική πολιτική να αποκτήσει μια ενιαία αρχιτεκτονική και να μην παράγει περισσότερες αδικίες και ανισότητες από αυτές που καλείται να θεραπεύσει.

Οι βασικοί πυλώνες των προωθούμενων αλλαγών είναι η εισαγωγή και περιουσιακών κριτηρίων στα σημαντικότερα επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ, η ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα στα επιδόματα για τους άνεργους που χορηγεί η ΔΥΠΑ, αλλά και η αναμόρφωση των παροχών του ΕΦΚΑ, ασθένειας και αναπηρίας.

Παράλληλα, σχεδιάζεται αφενός η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων, καθώς και η χρήση προπληρωμένης κάρτας, για τα περισσότερα επιδόματα.

Μεταρρύθμιση… χθες
Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μετά από μελέτη της ισχύουσας κατάστασης, με εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες, βρέθηκαν μπροστά σε σημαντικές στρεβλώσεις, αδυναμίες και κενά του συστήματος κοινωνικών παροχών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύστημα έπρεπε να μεταρρυθμιστεί…χθες.

Στόχος των αλλαγών, είναι να αποκτήσει το Σύστημα μια ενιαία αρχιτεκτονική, καθώς το ελληνικό κράτος δαπανά τεράστια ποσά για τη στήριξη των πολιτών, αλλά δεν γνωρίζει εάν στηρίζει όσους πραγματικά οφείλει ή όσους εκμεταλλεύονται – εντελώς νόμιμα – τα κενά του συστήματος.

Οι αυξήσεις
Η αρχή γίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2025, καθώς αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ σε 250 ευρώ και 75 ευρώ (από 50 ευρώ) για κάθε παιδί. Αναλόγως, προσαυξάνονται και τα εισοδηματικά όρια.

Παράλληλα, αυξάνεται το επίδομα στέγασης από 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια.

Επίσης, στο επίδομα παιδιού, ενοποιούνται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η πρώτη κλίμακα αυξάνεται όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.

Οι αυξήσεις συνοδεύονται από έκπτωση κατά 20% στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή του επιδόματος. Η έκπτωση θα παρέχεται για όσους έχουν εισόδημα που αυξήθηκε από μισθωτή εργασία, και όχι από ελεύθερο επάγγελμα.

Η διάσταση αυτή, υπάρχει ήδη ως πρόβλεψη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2025, από το 20% στο 30% ενώ και στα άλλα δύο επιδόματα, του παιδιού και της στέγης θα οριστεί στο 20%.

Πρακτικά δε, αυτό σημαίνει πως ένας μισθωτός δικαιούχος, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα απόκρυψης εισοδήματος, θα δικαιούται το επίδομα ακόμη κι αν έλαβε μια αύξηση ή βρήκε μια άλλη δουλειά με καλύτερες απολαβές. Με τον τρόπο αυτό άλλωστε, ενθαρρύνονται και οι άνεργοι να αναζητήσουν μόνιμη εργασία, διατηρώντας το δικαίωμα στο επίδομα.

Τα περιουσιακά κριτήρια
Παράλληλα, από το 2025, θα ισχύσουν περιουσιακά κριτήρια και τεκμήρια καταθέσεων και ΙΧ αυτοκινήτων. Θα λαμβάνονται υπόψη η κινητή περιουσία (καταθέσεις, αυτοκίνητα, δίκυκλα), η ακίνητη περιουσία (σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια), καθώς και εισόδημα από τρίτες πηγές (μετοχές, ομόλογα).

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του επόμενου διαστήματος, με το υπουργείο να ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρχει παραμετροποίηση των κριτηρίων.

Για παράδειγμα, στο επίδομα παιδιού, το ανώτατο όριο των καταθέσεων, θα είναι μεγαλύτερο από τις 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, θα τεθεί όριο κινητής περιουσίας, για την λήψη επιδόματος στέγης.

Στο επίδομα τέκνων θα θεσπιστεί όριο ακίνητης περιουσίας, υψηλότερο όμως από αυτό που ισχύει για τα άλλα δύο βασικά επιδόματα, δηλαδή το επίδομα στέγασης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (180.000 ευρώ και 150.000 ευρώ αντίστοιχα).

Όσο για τα κυβικά του αυτοκινήτου, βάσει των σεναρίων που επεξεργάζεται το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, το όριο για παράδειγμα στο επίδομα τέκνων, θα είναι υψηλότερο από τα 1600 κυβικά ενώ πολύ υψηλότερο θα είναι για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η προπληρωμένη κάρτα
Με σημαντική καθυστέρηση, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 σχεδιάζεται και η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας σε μια σειρά κοινωνικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα παιδιού (Α21), το επίδομα γέννησης, ?αναδοχής και το ?ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Στην πράξη, οι δικαιούχοι θα μπορούν μέσω της κάρτας, να αντλούν έως το 50% του ποσού που δικαιούνται, μέσω ΑΤΜ ως ρευστό, ενώ το υπόλοιπο 50% θα πρέπει υποχρεωτικά να το δαπανούν μέσω POS.

Τα επιδόματα ανεργίας
Στα επιδόματα ανεργίας, που χορηγεί το υπουργείο Εργασίας μέσω ΔΥΠΑ, σχεδιάζεται επίσης μια σημαντική μεταρρύθμιση. Η αρχή θα γίνει με το πιλοτικό πρόγραμμα τακτικής επιδότησης των ανέργων, με δραστικές αλλαγές, όπως αύξηση των ελάχιστων απαιτούμενων μηνών απασχόλησης στο 14μηνο, αύξηση στο επίδομα για όσους έχουν πάνω από 4 έτη απασχόλησης και μισθό πάνω από τον κατώτατο κ.λπ.

Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από τον Μάρτιο του 2025 και θα αφορούν περίπου 15.000 νέους ανέργους.

Ο ΕΦΚΑ
Αλλαγές αναμένονται και σε επιδόματα που χορηγούνται μέσω του ΕΦΚΑ, καθώς εντός του 2025 το υπουργείο Εργασίας, θα πρέπει βάσει του σχεδιασμού να προχωρήσει στην εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών ΕΦΚΑ και των ενιαίων κανόνων παροχών αναπηρίας. Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης αναπηρίας καθώς και η επιτάχυνση του χρόνου έκδοσης των γνωματεύσεων μέσω των ΚΕΠΑ.

Τέλος, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σχεδιάζει την δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων, προκειμένου να υπάρχει μια εποπτεία συνολική και για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και για τα επιδόματα του Υπουργείου Εργασίας καθώς και για επιδόματα όπως το επίδομα θέρμανσης. Να σημειωθεί ότι, σήμερα, το δημόσιο δεν γνωρίζει για παράδειγμα, το συνολικό εισόδημα που προκύπτει από το άθροισμα των επιδομάτων που λαμβάνει κάποιος.

Πηγή: antenna.gr

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ