Τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τα ποσά που θα διατεθούν για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων θα έχουν οι 31.000 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παγίων δαπανών ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον νόμο για τον συμψηφισμό των χρεών στην εφορία, οι επιχειρήσεις έπρεπε να προσδιορίσουν το ποσό που επιθυμούν να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών και αντιστοίχως το ποσό που επιθυμούν να διατεθεί για ασφαλιστικές εισφορές.
Ωστόσο, αρκετές επιχειρήσεις διαπιστώνουν πλέον ότι χρειάζονται για παράδειγμα περισσότερα χρήματα για την πληρωμή φορολογικών οφειλών αντί ασφαλιστικών εισφορών. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανακατευθύνουν τα ποσά με βάση τις υποχρεώσεις τους και να μην χαθούν τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί για τον σκοπό αυτό.
Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει και την επέκταση του προγράμματος παγίων δαπανών έως το Μάρτιο του 2002 ενδεχομένως και αργότερα και αυτό καθώς υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μείνει αδιάθετο ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 50-80 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν θα συμψηφιστεί με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Στο πρόγραμμα των πάγιων δαπανών έχουν ενταχθεί 31.000 e-πιχειρήσεις με τη μέση ενίσχυση να ανέρχεται σε 14.000 ευρώ. Στη λίστα περιλαμβάνονται 10.356 εταιρίες από τον κλάδο της εστίασης, 4.019 από το λιανεμπόριο, 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων, 1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών, 1.272 από το χονδρεμπόριο και 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγία.
Για την παράταση του μέτρου απαιτείται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εκφράζεται η πεποίθηση από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι οι Βρυξέλλες θα συναινέσουν καθώς πρόκειται για στήριξη των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία. Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι με τη κίνηση αυτή η κυβέρνηση δίνει μία ακόμα ανάσα στις επιχειρήσεις που έχουν χτυπηθεί από την υγειονομική κρίση και “απαντά” στα αιτήματα της αγοράς για μετάθεση της έναρξης των πληρωμών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
Με βάση το ισχύον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31.12.2021 και τυχόν υπόλοιπο ποσό που παραμένει μετά την 31.12.2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως. Πληοφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να μείνει αδιάθετο ποσό ύψους περίπου 50-80 εκατ. ευρώ και προκειμένου να μην χαθεί θα μεταφερθεί στο 2022.
Η κρατική επιδότηση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 η και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.
Για τις φορολογικές οφειλές η έκπτωση εφαρμόζεται με την ακόλουθη σειρά:
α) από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων,
β) από ΕΝΦΙΑ
γ) από ΦΠΑ
δ) από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.