Επιβάρυνση των τιμών ρεύματος και του κόστους ηλεκτροπαραγωγής προκαλούν πλέον τα έκτακτα μέτρα που έχει σε ισχύ η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Οι εταιρείες της αγοράς ηλεκτρισμού ζητούν την άρση των ρυθμίσεων οι οποίες προκαλούν και παρενέργειες, μετά την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου την άρση των ρυθμίσεων.
Οι ηλεκτροπαραγωγοί
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του 4ου Power & Gas Forum ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και γενικός διευθυντής της εταιρείας Ήρων κ. Λουκάς Δημητρίου σημείωσε πως η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό ομαλοποιηθεί.
Τόνισε δε ότι πλέον πρέπει να επανασχεδιαστούν οι πολιτικές για την αγορά ενέργειας «χωρίς πανικό» εντάσσοντας μηχανισμούς ισχύος. «Οι έκτακτες καταστάσεις αναγκάζουν την λήψη έκτακτων μέτρων αλλά κατά την ομαλοποίηση πρέπει να γίνεται ανάσχεσή τους», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ υπογράμμισε ότι η κρίση κατά το τελευταίο διάστημα ήταν έντονη οδηγώντας σε μεγάλες αυξήσεις τιμών και, παρά τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η Πολιτεία, τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν στην χονδρική αλλά και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν σε αυξήσεις των τιμών, σε ανάσχεση του ρυθμού διείσδυσης των ΑΠΕ, προκάλεσαν στρεβλώσεις στην αγορά και εμπόδισαν την καθετοποίηση των προμηθευτών –
Οι ισχυρές παρεμβάσεις αυτές που επιβλήθηκαν στην αγορά από τον Ιούλιο του 2022 άλλαξαν άρδην την αγορά, είπε και υπογράμμισε πως μπορεί να συγκέντρωσαν για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 3 δισ. ευρώ που κατέληξαν στους καταναλωτές μέσω των επιδοτήσεων, εντούτοις τα δύο τρίτα αυτού του ποσού θα είχε συγκεντρωθεί έτσι κι αλλιώς μέσω του ΕΛΑΠΕ. Υπογράμμισε, δε, πως λιγότερο παρεμβατικές κινήσεις θα μπορούσαν να φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στην αγορά.
Μιλώντας για τη διαμόρφωση των τιμών του ρεύματος στη χώρα τόνισε πως οι αυξήσεις δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα της έλλειψης ανταγωνισμού αλλά λόγω των δομικών χαρακτηριστικών της αγοράς. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως το κόστος στην Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις έκτακτες εισφορές που έχουν επιβληθεί οδηγώντας τη χώρα στο να καταστεί η πιο ακριβή στην Ευρώπη. Σημείωσε πως με την αλλαγή που έχει γίνει στο έκτακτο τέλος 10 ευρώ στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο επηρεάστηκαν σημαντικά οι τιμές. Ενώ, τέλος τόνισε, ότι ήδη με την σχετική αλλαγή που έχει γίνει από την 1η Μαρτίου, έχει υπάρξει αλλαγή στην αγορά, και η επίδραση στις τιμές θα είναι μικρότερη. Εντούτοις, υπογράμμισε πως δεν αρκεί η αλλαγή αλλά θα πρέπει να καταργηθεί συνολικά.
Οι προμηθευτές ρεύματος
Την ανάγκη να «επανέλθουμε σε μία κανονικότητα», τόνισε από την πλευρά του και ο κ. Ιωάννης Μητρόπουλος πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) και γενικός διευθυντής της «Φυσικό Αέριο Ελλάδος».
Υπογράμμισε δε, ότι «όλοι οι προμηθευτές πρέπει να ανταγωνιστούμε και σε άλλα πεδία», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι «αυτό θα ενισχύσει και τους καταναλωτές και την αγορά».
Κατά τον πρόεδρο του ΕΣΠΕΝ «ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση τόσο για το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και για το φυσικό αέριο ήταν ορθός. «σίγουρα έχει ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αγορά, όμως δεν έχει αποκατασταθεί ο ανταγωνισμός, ενώ μόνο μία μικρή μερίδα των καταναλωτών ήταν ευαισθητοποιημένοι ως προς τις τιμές»
Φόροι και τέλη
Ο διευθυντής ενέργειας της Elpedison, κ. Ανδρέας Πετροπουλέας στάθηκε στις πολυάριθμες έκτακτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης κατά το περασμένο έτος.
Επίσης, έθεσε το ερώτημα αν η ελληνική αγορά είναι η πιο ακριβή πανευρωπαϊκά ή αν είναι η πιο ρυθμιζόμενη, επικαλούμενος και την χρέωση των 10 ευρώ/MWh που επιβλήθηκε στους παραγωγούς με φυσικό αέριο με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή χονδρικής στο ρεύμα. Μέσω της πρόσφατης απομάκρυνσής της, η ελληνική αγορά έγινε από ακριβότερη πανευρωπαϊκά, τέταρτη ακριβότερη μέσα στο Μάρτιο.
Μια ακόμη διάσταση είναι ότι τα διάφορα τέλη και χρεώσεις που επιβάλλονται στην ελληνική αγορά αερίου είχαν ως αποτέλεσμα οι εισαγωγές ρεύματος να αυξηθούν κατά 221% μέσα σε ένα έτος. “Πλέον δεν έχουμε οριακή τιμή συστήματος αλλά ‘οριακή τιμή φόρων’”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Την έλλειψη σωστού σχεδιασμού στην ενεργειακή στρατηγική, παρότι υπάρχει σημαντική εμπειρία, εντόπισε ο διευθύνων σύμβουλος της Volterra κ. Πάνος Νίκου.
Επεσήμανε ιδιαίτερα, ότι στην Ελλάδα η λιανική έχει “πολύ δρόμο ακόμα” και γι’ αυτό θα πρέπει να κατασταλάξει στην αγορά το τί θέλουν οι καταναλωτές, για να ξεπεραστεί η δυσπιστία. “Τα μέτρα που πάρθηκαν δεν βοήθησαν. Δε μπορούμε να παίζουμε λοταρία κάθε 20 του μήνα”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως είναι μεγάλο το ρίσκο και η χασούρα πολλές φορές για τους προμηθευτές, εντείνοντας και τη δυσπιστία στους πελάτες.