Tο φαινόμενο της λειψυδρίας φαίνεται να μας «χτυπά» ξανά την πόρτα για τα καλά, ύστερα από 30 ολόκληρα χρόνια, καθώς τα αποθέματα νερού πέφτουν ολοένα και περισσότερο στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Στην περιοχή της Αττικής, τα αποθέματα που περιλαμβάνονται στους ταμιευτήρες αυτήν την περίοδο, αρκούν για τα επόμενα τρία χρόνια, μιας και παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση (8%) από τις αρχές του έτους.
Κύριος «υπαίτιος» για την αύξηση αυτή είναι οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων δύο χρόνων, η συνεχιζόμενη ξηρασία αλλά και η έλλειψη χιονοπτώσεων. Σε κίτρινο συναγερμό «βρίσκονται» όμως και τα νησιά, με αρκετές μονάδες αφαλάτωσης να υπολειτουργούν και πολλές γεωτρήσεις να στερεύουν. Κρήτη, Λευκάδα, Λέρος και Χίος είναι μόνο μερικά από τα ελληνικά νησιά στα οποία παρατηρείται έντονα το πρόβλημα της μείωσης του νερού στις γεωτρήσεις αλλά και αυτό των διακοπών υδροδότησης.
Το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ
Η ΕΥΔΑΠ «παίρνει» την κατάσταση στα χέρια της και επιδιώκει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της λειψυδρίας, κάνοντας ό,τι μπορεί για να μη λείψει σε κανέναν το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό. Στο πλαίσιο αυτό, το επιχειρηματικό της πλάνο προβλέπει πρόσθετες επενδύσεις που θα φτάσουν τα 750 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η εταιρεία έχει καταστρώσει ένα σχέδιο τριών σημείων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Το σχέδιο αυτό έχει ως βασικούς πυλώνες τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλλά και εναλλακτικά σενάρια υδροδότησης.