Tη δυνατότητα να γλιτώσουν από την καταβολή των τεκμηρίων διαβίωσης έχουν οι φορολογούμενοι εάν επικαλεστούν εισοδήματα, δάνεια που έλαβαν, εφάπαξ αλλά και αποζημιώσεις, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Αναλυτικά:
1.Πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022: Αυτά θεωρούνται μεταξύ άλλων τα επιδόματα ανεργίας, η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία και οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες κ.λπ.
2.Δεν θεωρούνται εισοδήματα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά που αποκτήθηκαν το 2022. Μερικά από αυτά είναι μεταξύ άλλων το εφάπαξ των συνταξιούχων αλλά και η αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία κ.λπ.
3.Τα έσοδα που εισπράχθηκαν το 2022 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων: Τα έσοδα που λαμβάνονται υπόψη στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μεταξύ άλλων τα ποσά που πήρε ο φορολογούμενος από την πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας κ.λπ. Από το τίμημα πώλησης που εισπράχθηκε το 2022 αφαιρείται το κόστος απόκτησης.
4.Tα χρηματικά ποσά που εισήγαγαν οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα με την προϋπόθεση ότι η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται.
5.Τα δάνεια που ελήφθησαν το 2022 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους:
Η σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και έχει βέβαιη ημερομηνία για τη συνομολόγηση του δανείου. Από την ημερομηνία πρέπει να προκύπτει πως το δάνειο ελήφθη το 2022 και πριν από την πραγματοποίηση της δαπάνης αγοράς περιουσιακού στοιχείου που πρόκειται να δικαιολογηθεί.
6.Ποσά που εισπράχθηκαν το 2022 είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές: Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει στην κατοχή του το σχετικό πιστοποιητικό του αρμοδίου προϊσταμένου ΔOY από το οποίο προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή έγινε πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2021 (ώστε εάν χρειαστεί να μπορεί να προσκομίσει στις φορολογικές αρχές).
7.Τα κέρδη: Αυτό ισχύει μόνο για αυτά που προέρχονται από λαχεία, ΠPO-ΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
8.Εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών: Δηλαδή ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει με την «ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών» την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, εάν επικαλεστεί εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10 χρόνια, 20 χρόνια ή και περισσότερα χρόνια που υπήρχαν