Οικονομία

ΓΓ Εμπορίου κατά ΙΝΚΑ: Όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν στο «καλάθι του μαθητή»

Έχουμε μια αποκλιμάκωση των τιμών κι αυτό φαίνεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα οποία είναι στη διάθεσή μας, είπε στο ΕΡΤNEWS o Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Όπως τόνισε «προφανώς, οι καταναλωτές έχοντας αντιμετωπίσει μία διετή πληθωριστική κρίση είναι προβληματισμένοι ως προς τις τιμές. Και αυτό είναι πολύ λογικό να βλέπουν την μικρή αυτή αποκλιμάκωση αρχικά με μία δυσπιστία, υπό την έννοια ότι δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν αυτή την εικόνα.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή υπάρχει τους τελευταίους μήνες και φαίνεται ότι θα συνεχίσει, τουλάχιστον όσο μπορεί κανείς να προβλέψει το μέλλον και με όποια ασφάλεια μπορεί να το κάνει κανείς αυτό.

Φθηνότερα τα σχολικά

Σε ό, τι αφορά στα σχολικά προϊόντα, τα οποία είναι και τα προϊόντα βασικής ζήτησης το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε σημαντικές μειώσεις, οι οποίες είναι πραγματικά αξιοσημείωτες και ελαφρώς μη αναμενόμενες.

  • Είναι κυρίως τα χαρτικά προϊόντα, γραφική ύλη, σχολικές τσάντες, γεωμετρικά όργανα.

Ήδη βλέπουμε μια μεσοσταθμική μείωση μεταξύ 5% και 10% τουλάχιστον στις μεγαλύτερες αλυσίδες που έχουν στείλει ήδη τα προϊόντα τους στο νέο «καλάθι του μαθητή».

  • Σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν όλοι, όχι μόνο οι μεγάλες αλυσίδες, όπως κακώς αναφέρθηκε χθες στη δική σας εκπομπή από τον κ. Λεχουρίτη, τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ.
  • Όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν στο «καλάθι του μαθητή», είτε μικρές είτε μεγαλύτερες, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.
  • Προσκαλούμε όλες τις επιχειρήσεις να το κάνουν εφόσον μπορούν να βεβαιώσουν τους καταναλωτές ότι θα υπάρχουν καλές τιμές.

Ήδη υπάρχει σημαντική ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις των ειδών αυτών, υπάρχουν πάρα πολλοί κωδικοί προϊόντων οι οποίοι συμμετέχουν στο «καλάθι του μαθητή» και οι οποίοι ελέγχονται με πάρα πολύ αυστηρό τρόπο προκειμένου να μην χρησιμοποιηθεί το καλάθι αυτό ως ένας τρόπος για να αυξήσουν τη ζήτησή τους και να έχουν και μεγαλύτερα κέρδη.

Θέλουμε τα κέρδη να είναι χαμηλά, οι επιχειρήσεις να εγγυηθούν τα χαμηλά αυτά κέρδη, τα οποία θα έχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Και αυτό φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς.

Έχουμε 5% με 10% μεσοσταθμική μείωση και μάλιστα υπάρχουν προϊόντα τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη μείωση από αυτή. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το λέμε με χαρά, υπό την έννοια ότι ήταν κάτι το οποίο δεν περιμέναμε.

Τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ

Αναφερόμενος στα σημερινά στοιχεία του ΙΕΛΚΑ που δείχνουν μείωση των τιμών στα σουπερμάρκετ κατά 1,08% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, είπε ότι «περιμέναμε μια σταθερότητα, ή μείωση, αλλά όχι τόσο μεγάλη και αυτό είναι κάτι το οποίο μας εξέπληξε και εμάς ευχάριστα.

Έχουμε πλέον μειώσεις σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, αλλά σίγουρα αυτές δεν μπορεί να ισοσκελίσουν την αύξηση η οποία έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια στα καταναλωτικά προϊόντα.

Αλλά είναι αισιόδοξο το μήνυμα αυτό και αν συγκρίνουμε την εικόνα αυτή της σταθερότητας και της μείωσης με τη σταδιακή αύξηση των μισθών, η οποία συνεχίζεται και δεν σταματά, φαίνεται ότι τουλάχιστον η πληθωριστική κρίση βρίσκεται πίσω μας.

Το δύσκολο κομμάτι το έχουμε ξεπεράσει και μόνο θετικά πράγματα μπορούμε να δούμε, εκτός αν συμβεί κάτι τραγικό, όπως συνέβη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μέχρι 15/10 το «καλάθι»

Το «καλάθι του μαθητή» θα λειτουργήσει μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, κι ο λόγος που γίνεται αυτό είναι επειδή εκείνο το χρονικό διάστημα έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση τα προϊόντα αυτά.

Άρα εκεί υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος, αφενός κάποιος να αισχροκερδίσει εις βάρος του καταναλωτικού κοινού, αφετέρου τα ευάλωτα νοικοκυριά, να μπορούν να βρουν αυτά τα προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, σε καλή ποιότητα και σε καλές τιμές, όταν τα χρειάζονται, δηλαδή στην αρχή της σχολικής χρονιάς», κατέληξε.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ