Γιατί αυξάνονται εκ νέου οι τιµές του ρεύµατος – Τα πράσινα τιµολόγια ενέργειας γίνονται λιγότερο ελκυστικά - voucherergasia.gr
Οικονομία

Γιατί αυξάνονται εκ νέου οι τιµές του ρεύµατος – Τα πράσινα τιµολόγια ενέργειας γίνονται λιγότερο ελκυστικά

Άρχισαν τα «ηλεκτροσόκ» στους καταναλωτές από τις αυξοµειώσεις των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Η µεγάλη αύξηση που σηµειώνεται στην τιµή της χονδρικής τις τελευταίες εβδοµάδες προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές, ειδικά σε όσους έχουν ενταχθεί στα αποκαλούµενα «πράσινα» τιµολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αυξήσεις που καταγράφονται στα συγκεκριµένα τιµολόγια φτάνουν και το 65% µόνο για τον Ιούνιο και ενδεχοµένως να έχουµε και άλλη αύξηση µέσα στον Ιούλιο, από 15% έως 20%. Οι ανακοινώσεις από τους παρόχους θα γίνουν µεθαύριο, ∆ευτέρα 1η Ιουλίου.

Τα πράσινα τιµολόγια γίνονται λιγότερο ελκυστικά από τα µπλε και τα κίτρινα, καθώς οι πάροχοι αυξάνουν τις τιµές τους, προκειµένου να καλύψουν εκ των προτέρων τυχόν µεγάλες αυξήσεις στις τιµές χονδρικής.

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο αρµόδιος υπουργός, Θοδωρής Σκυλακάκης, παρά τις αυξήσεις, δεν καταγράφεται µέχρι στιγµής µεγάλη κινητικότητα µεταξύ των προαναφερόµενων τιµολογίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή συµβάλλουν αφενός η αδράνεια των καταναλωτών, αφετέρου το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν δει στους λογαριασµούς τους τις νέες αυξήσεις. Πιθανώς µέσα στον Ιούλιο ένα µεγάλο µέρος των καταναλωτών να συνειδητοποιήσει τις αυξήσεις που έγιναν τον Ιούνιο.

Οι αυξήσεις αυτές αποδίδονται αποκλειστικά στην αύξηση του κόστους παραγωγής ενέργειας, έως και 70% µέσα σε δύο µήνες, η οποία έχει πολλούς παράγοντες που την προκαλούν:

• H αύξηση της εγχώριας ζήτησης λόγω καύσωνα.
• Ο καύσωνας και η αφρικανική σκόνη µειώνουν την αποδοτικότητα των φθηνών ΑΠΕ. Τη µειωµένη αυτή δυναµικότητα καλύπτουν οι περισσότερο ακριβές θερµικές µονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου.

• Η τιµή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σηµαντικά τον τελευταίο χρόνο (+45%), αφού από περίπου 24 ευρώ η MWh έχει ανέλθει σε 35 ευρώ.
• Η ζήτηση που σηµειώνεται από όµορες χώρες λόγω blackout των δικτύων τους, εξαιτίας της παλαιότητας και των υψηλών θερµοκρασιών, αυξάνει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύµατος από την Ελλάδα. Πάντως, πρέπει να σηµειωθεί ότι τον προηγούµενο µήνα, µετά το άλµα 35% στη χονδρική αγορά, σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως οι πάροχοι προχώρησαν σε αυξήσεις που έφτασαν ακόµα και το 65%, µε τη ∆ΕΗ να συγκρατεί τις ανατιµήσεις µόλις στο 11%, χορηγώντας τη µεγαλύτερη έκπτωση κατά 38% προκειµένου να διατηρήσει την τιµή της κιλοβατώρας στα 0,11898 ευρώ, όταν οι ακριβότερες κυµαίνονταν στα 14,8-19,2 λεπτά.

13η θέση στην Ευρώπη

Πλέον η χονδρική τιµή της ενέργειας έχει ανέλθει τον µήνα Ιούνιο στα 100 ευρώ η MWh (0,10 ευρώ η KWh), από 81 ευρώ που ήταν ο µέσος όρος τον Μάιο και 58,26 ευρώ τον Απρίλιο. Τις τελευταίες ηµέρες η τιµή χονδρικής κινείται πέριξ των 130 ευρώ, ενώ την περασµένη Τετάρτη καθορίστηκε στα 125,22 ευρώ. Η Ελλάδα έχει από τις πιο υψηλές τιµές χονδρικής στην ενέργεια εντός της Ε.Ε., καθώς λόγω γεωγραφικής θέσης στερείται των κατάλληλων διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων που θα έκαναν φθηνές τις εισαγωγές ρεύµατος. Παρά τις υψηλές τιµές χονδρικής όµως -από τις οποίες κερδίζουν σηµαντικά ποσά οι εγχώριοι ηλεκτροπαραγωγοί-, οι τιµές λιανικής κατατάσσουν την Ελλάδα σε ικανοποιητική θέση εντός της Ε.Ε. Σε ονοµαστικό επίπεδο χρεώσεων, οι λιανικές τιµές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας την κατατάσσουν στη 13η θέση µεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε.

Μάλιστα, η µέση τιµή που καταβάλλει ο Ελληνας είναι κατά µέσο όρο χαµηλότερη του µέσου όρου της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Σύµφωνα µε την Κοµισιόν, η µέση χρέωση που κατέβαλε ένα µέσο ελληνικό νοικοκυριό µε 6µηνιαία κατανάλωση ρεύµατος µεταξύ 2.500 και 5.000 Kwh (περίπου 14 έως 28 KWh ανά ηµέρα) ανήλθε στο β’ εξάµηνο του 2023 σε 0,2309 ευρώ ανά KWh (23,09 ευρώ ανά MWh).

Share

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ