Υπάρχουν διάφορα “μυστικά” που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για την ηλεκτρονική υποβολή των άτυπων δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, myProperty, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο.
Μερικά από αυτά είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
Το αφορολόγητο όριο
Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ στη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021 και αφορά μεταξύ άλλων ακίνητα, οχήματα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ. που μεταβιβάζονται εν ζωή από τους γονείς στα παιδιά, ή και μεταξύ συζύγων και άλλων συγγενών. Επίσης επισημαίνεται ότι αφορολόγητες παροχές μέχρι συνολικού ποσού 1.600.000 ευρώ μπορούν να γίνουν από τους δύο γονείς προς κάθε παιδί. Ωστόσο εάν υπερβεί τα 800.000 ευρώ το ποσό της μεταβιβαζόμενης περιουσίας, τότε αυτό φορολογείται με 10%.
Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικού ποσού
Αφορολόγητη είναι η γονική παροχή ή δωρεά χρηματικού ποσού μεταξύ συζύγων ή από παππού – γιαγιά σε εγγόνι έως 800.000 ευρώ. Αν υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ το δωριζόμενο ποσό, τότε φορολογείται με 10% μόνο το τμήμα πάνω από τα 800.000 ευρώ. Με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διενεργείται γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας. Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι γονικές παροχές μετρητών (χρήματα που βρίσκονται… σε στρώμα, σεντούκι κ.λπ.) φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10%. Οι φορολογούμενοι δηλαδή οι γονείς, οι παππούδες ή οι γιαγιάδες κ.λπ. που δίνουν τα χρήματα, θα πρέπει να καλύπτουν τα δωριζόμενα ποσά με βάση τα αποκτηθέντα εισοδήματα και έσοδά τους, διότι οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται γι’ αυτούς τεκμήρια και κινδυνεύουν να φορολογηθούν για τα ποσά που δωρίζουν.
Αγορά ακινήτων
Χρηματικά ποσά μεγάλου ύψους και χωρίς επιβάρυνση μπορούν να δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους προκειμένου εκείνα να αγοράσουν σπίτια, οικόπεδα, αυτοκίνητα με πλήρη κάλυψη του «πόθεν έσχες» και των τεκμηρίων διαβίωσης της εφορίας. Τα παιδιά θα μπορούν να επικαλούνται τις αφορολόγητες δωρεές των χρηματικών ποσών από τους γονείς τους και να καλύπτουν νόμιμα τα τεκμήρια απόκτησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης. Συνεπώς δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος σε περίπτωση που έχουν πολύ χαμηλά τα δικά τους εισοδήματα