Δυόμισι μήνες περιθώριο (έως τις 31 Ιουλίου 2023) έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων – με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα – να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.
Ωστόσο, όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο εκλογών θα εξαρτηθεί από τη νέα πολιτική ηγεσία αν θα δοθεί νέα παράταση έως το τέλος του χρόνου (που έχει ζητήσει και η ΠΟΜΙΔΑ).
Για όσους δεν δηλώσουν την περιουσία τους, προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Με το Κτηματολόγιο να βρίσκεται στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσής του (σ.σ.: το ποσοστό των ιδιοκτητών που δήλωσε τα περιουσιακά του στοιχεία είναι πάνω από 70%), «ΤΑ ΝΕΑ» με τη βοήθεια της τοπογράφου-πολεοδόμου Γραμματής Μπακλατσή δίνουν μέσα από 10 ερωτήσεις – απαντήσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου ιδιοκτήτες και επαγγελματίες να κινούνται με ασφάλεια μέσα στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται.
Οι 10 απαντήσεις
1. Δεν έχω δηλώσει τα περιουσιακά μου στοιχεία την περίοδο της ανάρτησης. Τι πρέπει να κάνω;
Εάν πρόκειται να δηλώσετε δικαίωμα το οποίο αποκτήσατε πριν από την ανάρτηση, θα πρέπει να υποβάλετε κανονικά δήλωση είτε ηλεκτρονικά είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης.
Αν πρόκειται για δικαίωμα που αποκτήσατε μετά την έναρξη της ανάρτησης, θα σας ενημερώσει ο συμβολαιογράφος σας για τη διαδικασία και τα απαιτούμενα έγγραφα. Για την υποβολή της Δήλωσης θα πρέπει να γνωρίζετε τον ΚΑΕΚ του δηλούμενου ακινήτου και να εκδώσετε πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου.
2. Εχω υποβάλει δήλωση αλλά στο μεταξύ έχει αυξηθεί το ποσοστό μου, εξαιτίας μιας δωρεάς. Πρέπει να ξανακάνω δήλωση;
Ναι. Πρέπει να κάνετε νέα δήλωση με όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να προστεθεί στο ήδη υπάρχον ποσοστό που έχετε δηλώσει.
3. Εχω συμβόλαιο για το σπίτι μου, το έχω δηλωμένο στο Ε9 και πληρώνω ΕΝΦΙΑ. Τι θα πάθω αν δεν το δηλώσω στο Κτηματολόγιο; Υπάρχει περίπτωση να μου πάρουν το σπίτι;
Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε μελλοντική πράξη αφορά το ακίνητο (π.χ. μεταβίβαση ή γονική παροχή ή δωρεά καθώς και έκδοση οικοδομικής άδειας).
Επίσης τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», και εφόσον δεν δηλωθούν στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Δημόσιο.
4. Δήλωσα το χωράφι μου. Πλήρωσα και το παράβολο, αλλά έκανα πρόσφατο τοπογραφικό και θέλω να το καταθέσω εκπρόθεσμα. Χρειάζεται να κάνω νέα δήλωση και να πληρώνω πρόστιμο;
Οχι. Μπορείτε να το υποβάλετε στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Επίσης μπορείτε να διορθώσετε και άλλα στοιχεία της αρχικής δήλωσής σας, καταθέτοντας το σχετικό έντυπο δήλωσης με συμπληρωμένα μόνο τα πεδία που πρέπει να διορθωθούν.
5. Καθυστέρησα με δική μου ευθύνη να πάω στο Κτηματολόγιο γιατί δεν πρόλαβα να κάνω την αποδοχή κληρονομιάς. Τι πρέπει να κάνω;
Μπορείτε να δηλώσετε άμεσα τα δικαιώματά σας στο Κτηματολόγιο, ακόμα και αν δεν έχετε κάνει δήλωση αποδοχής κληρονομιάς. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
6. Εχω δηλώσει το δικαίωμά μου με κληρονομικά έγγραφα αλλά στο μεταξύ έχω κάνει αποδοχή κληρονομιάς. Πρέπει να προσκομίσω και το συμβόλαιο και να πληρώσω πάλι παράβολο;
Εάν έχετε ήδη μεταγράψει το συμβόλαιο, και εάν δεν αναφέρονται σε αυτό διαφορετικά στοιχεία ως προς το ακίνητο ή το δικαίωμά σας σε σχέση με τα όσα εμφανίζονται στο απόσπασμα που παραλάβατε, θα το υποβάλετε ατελώς με Αίτηση Κατάθεσης Συμπληρωματικών Στοιχείων στο γραφείο Κτηματογράφησης.
7. Μπορώ να δηλώσω ακίνητο που έχει χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» με αιτία κτήσης χρησικτησία κατά τη διάρκεια της ανάρτησης;
Κατά την περίοδο της ανάρτησης δεν μπορείτε να υποβάλετε δήλωση με αιτία κτήσης χρησικτησία σε τέτοιου είδους ακίνητο. Θα πρέπει να υποβάλετε ένσταση και να προσκομίσετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που τεκμηριώνουν την χρησικτησία σας και να την κοινοποιήσετε στο υπουργείο Οικονομικών, αλλιώς θα απορριφθεί.
8. Τι είναι οι δηλώσεις κατάργησης δικαιωμάτων που πρέπει να υποβληθούν κατά περίπτωση;
Δηλώσεις κατάργησης ήδη δηλωθέντος δικαιώματος υποβάλλονται, ατελώς, στις παρακάτω περιπτώσεις: παραίτηση επικαρπίας/οίκησης, άρση υποθήκης, εξάλειψη προσημείωσης, άρση κατάσχεσης, άρση διαλυτικής αίρεσης, κατάργηση δουλείας, πράξη εξόφλησης, κατάργηση λοιπών εγγραπτέων δικαιωμάτων. Επισημαίνεται ότι στις δηλώσεις κατάργησης δεν απαιτείται η πληρωμή τέλους κτηματογράφησης.
9. Ελαβα επιστολή που αναφέρει: «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. 2308/95». Πρέπει να υποβάλω δήλωση;
Για τα δικαιώματα αυτά, εφόσον συνεχίζετε να είστε δικαιούχος, οφείλετε να υποβάλετε δήλωση ιδιοκτησίας, καταβάλλοντας και το πάγιο τέλος, ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας https://ktimatologio.gr, μέσα από την εφαρμογή «E-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».
Αν δεν είστε πλέον δικαιούχος αυτού του δικαιώματος τότε ενημερώστε τον νέο ιδιοκτήτη να υποβάλει δήλωση. Αν επιμένετε να διαγραφεί το δικαίωμα από εσάς θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων επισυνάπτοντας τα ανάλογα έγγραφα που τεκμηριώνουν το αίτημά σας και καταβάλλοντας 5 ευρώ.
10. Τι γίνεται στη συνέχεια, αφού δηλώσω το ακίνητό μου;
Μετά τη συλλογή, την επεξεργασία των δηλώσεων και την ακριβή οριοθέτηση των γεωτεμαχίων, καταρτίζονται οι προσωρινοί κτηματολογικοί πίνακες. Στη συνέχεια γίνεται η ανάρτηση των Κτηματολογικών Στοιχείων προκειμένου όποιος έχει έννομο συμφέρον να μπορεί εντός 4 μηνών να υποβάλει αίτηση διόρθωσης.
Πηγή: ot.gr