Ο Αύγουστος, τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένων των συνθηκών, κινήθηκε πολύ καλύτερα από τον Ιούλιο για τα φορολογικά έσοδα, ωστόσο το crash test συνεχίζεται μπαίνοντας στους δύσκολους φθινοπωρινούς μήνες.
Με τα… ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ, που αναμένονται το αργότερο ως τις 15 του μήνα και «κουβαλάνε» περί τα 2,5 δισ. ευρώ, αρχίζει μια περίοδος διπλών πληρωμών φόρου εισοδήματος και φόρου ακινήτων, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, θα πρέπει να πληρώνονται δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων, να αποδίδεται ο ΦΠΑ, να καταβάλλονται εισφορές από επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, να εξυπηρετούνται δάνεια και βέβαια να πληρωθούν τα Τέλη Κυκλοφορίας, τα οποία παραμένουν αμετάβλητα. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: θα αντέξουν οι φορολογούμενοι;
Η έως τώρα εικόνα επιτρέπει μια σχετική αισιοδοξία, καθώς ακόμα και τους μήνες της σκληρής καραντίνας, οι ροές εσόδων κρατήθηκαν σε αξιοπρεπή επίπεδα, κοινώς δεν επήλθε η κατάρρευση. Οι αναστολές φόρων και εισφορών βοήθησαν να αποσυμπιεστεί η κατάσταση, το άπλωμα των φορολογικών υποχρεώσεων σε ορίζοντα οκτώ μηνών διευκόλυνε τους φορολογούμενους, ενώ το «πάγωμα» των φόρων της καραντίνας ως το τέλος Απριλίου και η υποχρέωση εξόφλησης σε διάστημα ως και δύο ετών ανακουφίζει χιλιάδες υπόχρεους. Αυτό που «καίει» το οικονομικό επιτελείο δεν είναι τόσο η φετινή χρονιά, όπου το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν αδιάφορο, αλλά κυρίως το 2021 και οι ταμειακές ροές. Με αυτό το σκεπτικό ενδεχόμενο διόγκωση χρεών θα δυσκολέψει την εξίσωση.
Tα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που έδειξαν οριακή αύξηση των οφειλών στις αρχές Μαΐου προφανώς δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, παρά το ότι λειτούργησαν ως ψυχολογική τονωτική ένεση. Την ίδια ώρα, όμως, τα μηνύματα από την αγορά σκιάζουν τον ορίζοντα. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, για το επόμενο διάστημα η κατάσταση προδιαγράφεται δυσοίωνη καθώς 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:
στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες (23,9%)
στις υποχρεώσεις ενοικίου (24,8%)
Παράλληλα, 1 στις 5 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:
στις φορολογικές της υποχρεώσεις (22,2%)
στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (21,9% προς τον πρώην ΟΑΕΕ και 17,5% προς το ΙΚΑ)
στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές (19,9%)
στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας (20,2%) και λοιπούς λογαριασμούς (19,7%)
Μία στις τρεις μικρές επιχειρήσεις φοβάται ενδεχόμενο κλείσιμο
Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αναφορικά με την βιωσιμότητα τους καθώς καταγράφεται απότομη επιδείνωση των στοιχείων συγκρίνοντας τα με τις πιο πρόσφατες έρευνες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Σχεδόν 1 στις 3 (32,7%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους κατά το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα το 13% δήλωσε πως με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι πολύ πιθανό να διακόψει την λειτουργία του ενώ το 19,7% δήλωσε πώς είναι αρκετά πιθανό. Από τις επιχειρήσεις αυτές το 17,9% δήλωσε πως ενδέχεται να διακόψει την δραστηριότητα εντός τριμήνου, το 42% μέσα στο εξάμηνο, ενώ το 38,2% αργότερα. Στα επιμέρους στοιχεία τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν στον κλάδο των υπηρεσιών (35,9%), στις μικρότερες με βάση τον τζίρο επιχειρήσεις (44,5%) και στις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό (45,7%).