Παράταση έχει πάρει η υποβολή δηλώσεων για το επίδομα γέννας προκειμένου να το λάβουν όλοι οι δικαιούχοι, είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις». Σημαντική αλλαγή σημειώνεται φέτος και στην καταβολή του επιδόματος τέκνων, καθώς οι οικογένειες θα το λάβουν Δεκέμβριο αντί για Ιανουάριο, όπως δήλωσε η υφυπουργός.
«Θεσπίσαμε τον Ιανουάριο του 2020 το επίδομα γέννησης, δίναμε, δηλαδή, σε όλες τις οικογένειες 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση που γινόταν στη χώρα μας. Είναι ένα επίδομα, το οποίο έχει πάει πολύ καλά. Μέχρι τον Νοέμβριο έχουμε δώσει 61.000 επιδόματα γεννήσεων. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πληρωθεί όλα τα επιδόματα από Ιανουάριο μέχρι και Οκτώβριο» επεσήμανε η κα Μιχαηλίδου, συμπληρώνοντας πως για τις αιτήσεις του εν λόγω επιδόματος δόθηκε και τρίμηνη παράταση προκειμένου να το λάβουν όλοι.
Το επίδομα τέκνων είναι το μεγαλύτερο επίδομα που δίνει το κράτος, 1,1 δισεκατομμύρια το χρόνο, ανέφερε η υφυπουργός, εξηγώντας πως «αυτό το δίνουμε σε 1,6 εκατομμύρια παιδιά» και πως «926.000 οικογένειες στο σύνολο παίρνουν το επίδομα παιδιού.
«Αυτό το επίδομα δίνεται κάθε δίμηνο, οπότε ο υπολογισμός ήταν να δοθεί τον Ιανουάριο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο όμως για να βοηθήσουμε τις οικογένειες και με τα αυξημένα έξοδα των γιορτών, τη δόση που θα έπαιρναν τον Ιανουάριο, θα την πάρουν την τελευταία εργάσιμη του Δεκεμβρίου«, υπογράμμισε.
Η ούσα υφυπουργός ενός Υπουργείου που σχετίζεται με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με αναπηρία θέλησε να αναφερθεί και στο γεγονός πως «με τη συμβολή των λοιμωξιολόγων και με ειδικά πρωτόκολλα κράτησαμε όλες τις δομές αναπηρίας ανοιχτές, γιατί ξέρουμε πως είναι πολύ δύσκολο για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία και τις οικογένειες τους να κόψουμε αυτή την καθημερινή δημιουργική απασχόληση».
Λόγω της πανδημίας έχουν δυσκολέψει και οι διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας, αφού «γίνονται πιο δύσκολα οι κοινωνικές έρευνες στα ζευγάρια που θέλουν να υιοθετήσουν, δεδομένου ότι ο κοινωνικός λειτουργός δεν μπορεί να πάει σπίτι τους κ.ο.κ.» σημείωσε η κα. Μιχαηλίδου.
«Σαν Υπουργείο, έχουμε λειτουργήσει με την τεχνολογία. Τα εκπαιδευτικά μαθήματα που γίνονται στους υποψήφιους γονείς και αναδόχους, είναι όλα ψηφιακά. Έχουμε εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας και έχουμε επανδρώσει τους φορείς μας με παραπάνω κοινωνικούς λειτουργούς», τόνισε, εξηγώντας πως «για να λειτουργήσει το μητρώο γονέων πρέπει να διεκπεραιωθεί και η κοινωνική έρευνα σε όλες αυτές τις αιτήσεις, που εμείς βρήκαμε στα συρτάρια από το 2016, 2017, 2018».