Στα «κόκκινα» δουλεύουν οι μηχανές στη ΔΗΛΕΔ, προκειμένου να τεθεί το συντομότερο δυνατό σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα για την πάγια ρύθμιση οφειλών, η οποία αν και ψηφισμένη, παραμένει ανενεργή.
Από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι όλα θα είναι έτοιμα πριν τελειώσει ο… Κουτσοφλέβαρος, βάζοντας… στοίχημα για τις 26 του επόμενου μήνα. Προκειμένου, μάλιστα, να μη φανεί ανακόλουθο το υπουργείο με τις δεσμεύσεις του, υπάρχουν εισηγήσεις στο τραπέζι ακόμα και για χειρόγραφες αιτήσεις στις Δ.Ο.Υ., με προφανές αντικίνητρο τις ενδεχόμενες ουρές της ταλαιπωρίας.
Αυτό που «καίει» το υπουργείο Οικονομικών, την ΑΑΔΕ και πάνω απ’ όλα τους φορολογούμενους, είναι ότι όσοι έκαναν «κράτει» τις πληρωμές τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων, ποντάροντας στη νέα 24άρα ρύθμιση, κινδυνεύουν να χάσουν την 120άρα. Οι διαβεβαιώσεις παραμένουν ότι αν και δεν προβλέπεται στο νόμο, η αναμενόμενη Απόφαση θα προβλέπει τη δυνατότητα μετάπτωσης από τη 12άρα στην 24άρα ρύθμιση, δίνοντας έτσι διέξοδο στους «παγιδευμένους» οφειλέτες. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, «το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι να βάλουν τις τρέχουσες οφειλές στη 12άρα ρύθμιση και μόλις ενεργοποιηθεί η 24άρα, να κάνουν αίτηση μετάπτωσης».
Τα SOS της νέας ρύθμισης
Εν αναμονή και ενδεχόμενων παρατηρήσεων από τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι φέρονται να μην γνωρίζουν αυτήν τη μικρή… λεπτομέρεια, που επί της ουσίας «απλώνει» σε ορίζοντα άλλου ενός έτους ήδη ρυθμισμένες οφειλές, φοροτεχνικοί και λογιστές επισημαίνουν ποια είναι τα SOS της νέας ρύθμισης, δίνοντας έμφαση στο «αλμυρό» επιτόκιο, που φτάνει στο 6,2% για όσους επιλέξουν πάνω από 12 δόσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το φοροτεχνικό Γ. Χριστόπουλο:
• Στους συνεπείς οφειλέτες της ρύθμισης μέχρι να τελειώσει, θα επιστρέφεται το 25% των τόκων που κατέβαλαν. Η επιστροφή του τόκου δεν θα παρακρατείται, δεν θα κατάσχεται και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις του οφειλέτη προς το Δημόσιο ή τρίτους
• Δίνεται η δυνατότητα επανένταξης των ίδιων οφειλών από τον ίδιο οφειλέτη σε ρύθμιση για δεύτερη και τελευταία φορά σε περίπτωση που την απωλέσουν, εφόσον προκαταβληθεί ποσό διπλάσιο της μηνιαίας δόσης, και με προσαυξημένο επιτόκιο για τον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων.
• Η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης: α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, β) καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, γ) δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, δ) δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά, ε) έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.
• Βασικό ευεργέτημα της συνεπούς τήρησης της ρύθμισης είναι ότι αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο αυτές τις οφειλές
Το «αγκάθι» της νέας ρύθμισης
Όσοι ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση, δεν αποφεύγουν, πάντως, τον κίνδυνο των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων της Εφορίας. Αυτό είναι το αδύναμο σημείο της νέας πάγιας ρύθμισης, που τελικά μπορεί να απενεργοποιήσει το σχετικό προβλεπόμενο ευεργέτημα της 120άρας ρύθμισης, καθώς μπορεί κάποιος να αποδέσμευσε το λογαριασμό του τηρώντας τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά στη συνέχεια να ξαναδεσμευθεί ο ίδιος λογαριασμός για νέα χρέη, ακόμα κι αν αυτά μπουν στις 24 δόσεις.
economistas.gr