Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων δεν αρκούν όπως όλα δείχνουν για να αναστρέψουν το βεβαρυμμένο κλίμα στην οικονομία κάτι το οποίο καταγράφεται πλέον και στα στοιχεία της εφορίας.
Σύμφωνα με αυτά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ανέρχονται στο ποσό των 5 δισ. ευρώ, ενώ στα 3 δισ. ευρώ έχουν φθάσει οι αναστολές φορολογικές υποχρεώσεων. Συνολικά φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν στην εφορία φόρους ύψους 8 δισ. ευρώ.
Το σκηνικό μας γυρνάει πίσω στην εποχή των μνημονίων όπου η οικονομική ασφυξία είχε οδηγήσει στη δημιουργία οφειλών της τάξης των 12-13 δισ. ευρώ ετησίως. Η κατάσταση δεν πρόκειται να αναστραφεί άμεσα εκτιμούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες υποστηρίζουν σθεναρά τη θέσπιση νέας ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις, ενώ και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τάσσονται υπέρ της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημική κρίση. Από την άλλη πλευρά στο Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με το θέμα η οποία όμως εξηγείται.
Στην περίπτωση που ανακοινωθεί μία νέα ρύθμιση οφειλών θα σταματήσουν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους περιμένοντας να ρυθμίσουν τις οφειλές. Μία τέτοια εξέλιξη θα έβαζε φωτιά στον προϋπολογισμό ο οποίος κινείται επί ξηρού ακμής από τον πρώτο μήνα του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να παράσχει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε 120 δόσεις με στόχο η μηνιαία δόση που θα προκύπτει να μην καθίσταται απαγορευτική για τους υπόχρεους. Το επιτόκιο θα καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης που θα επιλέξουν οι οφειλέτες. Οσοι επιλέξουν 12 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, οι 24 δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5%, ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων θα αυξάνεται και το επιτόκιο. Επί της ουσίας, η ρύθμιση των οφειλών σε πολλές δόσεις θα είναι ακριβότερη για όσους χρωστούν στην εφορία. Ωστόσο, για να μπορέσει να επιλέξει κάποιος περισσότερες δόσεις θα πρέπει να πληροί και τα κριτήρια που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Οπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, για την εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες από 24 δόσεις εξετάζεται και η θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ δεν αποκλείεται και η πτώση του τζίρου ή ζημίες κάθε επιχείρησης να αποτελέσουν ένα πρόσθετο κριτήριο που θα οδηγεί στην αύξηση των δόσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο τέλος του πρώτου τριμήνου και εφόσον δεν έχει αποφασισθεί και νέα αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το νέο σχήμα, εφόσον συναινέσουν και οι θεσμοί, θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάιο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ο αριθμός των φορολογούμενων με χρέη στην εφορία αυξήθηκαν σε 4,278 εκατομμύρια από 3,8 εκατομμύρια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι οι συσσωρευμένες οφειλές των προηγούμενων ετών έχουν ξεπεράσει τα 107,58 δισ. ευρώ και ακόμα και μετά την αφαίρεση 24 δισ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί ως “ανεπίδεκτα είσπραξης” το ποσό που οφείλουν τα 4,27 εκατομμύρια επιχειρήσεων και φορολογούμενων ανέρχεται στα 83,6 δισ. ευρώ.
Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…
Προπτυχιακά Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…
Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…
Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ