Ενόσω η ακρίβεια «χτυπά»… κόκκινο και στην εστίαση, οι ιδιοκτήτες των ψητοπωλείων δηλώνουν ανήμποροι να συγκρατήσουν τις τιμές στο αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων, το σουβλάκι, καθώς το κόστος των πρώτων υλών έχει «εκτοξευθεί».
Οι συγκρίσεις των τιμών αποδεικνύουν την κατακόρυφη άνοδο, καθώς το 2023 το σουβλάκι κυμαινόταν από 3 ευρώ έως 3,70 ευρώ, ενώ, εφέτος εκκινεί από τα 3,40 ευρώ και «αγγίζει» ακόμη και τα 4,20 ευρώ.
«Όλες οι πρώτες ύλες έχουν ακριβύνει, οι ντομάτες, οι πίττες. Το κρέας ανέβηκε 1 ευρώ / κιλό, για αυτό κι εμείς το ανεβάσαμε ένα εικοσάλεπτο. Από 3,70 ευρώ το κάναμε 3,90 ευρώ αλλά προσπαθούμε να μην ξεπεράσουμε τα 4 ευρώ», ανέφερε ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου Σπυρίδων Μπαϊρακτάρης, μιλώντας στο MEGA.
Οι ψητοπώλες καταγγέλλουν πως δεν μπορούν πλέον να απορροφούν τις αυξήσεις στις τιμές του κρέατος, των λαχανικών αλλά και των σιτηρών. «Λένε ότι θα ανέβουν πάρα πολύ οι τιμές στις πρώτες ύλες. Αν ανέβουν, θα αναγκαστούμε κι εμείς να ανεβάσουμε τιμές, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε άλλο», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης.
Όπως επεσήμανε, η εποχή που το σουβλάκι θεωρείτο φθηνό για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. «Ένα σουβλάκι τυλιχτό κυμαίνεται από 3,40 ευρώ έως 3,80 ευρώ. Ο μέσος όρος είναι στα 3,70 ευρώ, μπορούμε να βρούμε και με 4 ευρώ – 4,20 ευρώ. Μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων για να φάει σουβλάκια θέλει 35€ – 40€. Προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές κάτω, κανονικά θα έπρεπε να είναι οι τιμές από 4,20 ευρώ μέχρι 4,50 ευρώ».