Με την ίδια και μεγαλύτερη μεγαλύτερη ένταση συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις μετοχών αλλά και assets κάθε σχεδόν κατηγορίας σε όλο τον πλανήτη έπειτα από τη “δασμολογική καταιγίδα” Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε το Σαββατοκύριακο την οποιαδήποτε διάθεση να κάνει κάποιο βήμα πίσω και πλέον εγείρονται φόβοι για ενεργοποίηση margin calls.
Ειδικότερα, στην Ευρώπη το άνοιγμα βρήκε τους δείκτες με απώλειες που ξεπέρασαν για λίγο και το 10% στην Γερμανία, με τον Γενικό Δείκτη στην Λεωφόρο Αθηνών να φτάνει λίγο μετά το άνοιγμα στο -8,9% στις 1.455,08 μονάδες, προτού βελτιωθεί σταδιακά σε ένα βαθμό η εικόνα.
Πλέον στην Αθήνα οι απώλειες… περιορίζονται στο 5,1% με τον ΓΔ στις 1.514 μονάδες, με τις πιέσεις να εστιάζουν στον τραπεζικό κλάδο που χάνει 6,3% και εξαιρετικά αυξημένο τζίρο, ήδη πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ λίγο μετά τα μισά της συνεδρίασης.
Στα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά ταμπλό η πτώση έχει μαζευτεί σε λιγότερο του 4,5%. Ο γερμανικός DAX στο -4,2%, ο γαλλικός CAC στο -4,05%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -4,3% και ο ισπανικός IBEX 35 στο -4,1%, με την πανευρωπαϊκή υψηλή κεφαλαιοποίηση του Stoxx 50 στο 4%. Παρομοίως, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται στο -3,8%.
Το κλίμα της ημέρας είχε διαφανεί από νωρίς, όταν ο Hang Seng στο Χονγκ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με θηριώδεις απώλειες 13,2% στη μεγαλύτερη βουτιά που έχει καταγράψει από το 1997 στα πλαίσια της τότε μεγάλης κρίσης των “ασιατικών τίγρεων”. Ο ευρύτερος κινεζικός CSI 300 έκλεισε στο -7,05% και ο ιαπωνικός Nikkei στο 7,7%.
Χωρίς τέλος δείχνει η… σφαγή και στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, καθώς τα συμβόλαια των δεικτών της Wall Street καταγράφουν νέες ισχυρές απώλειες έπειτα από την κατακόρυφη πτώση του διήμερου με το οποίο έκλεισε η περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones κινούνται στο -2% χάνοντας περισσότερες από 700 μονάδες (νωρίτερα σήμερα περισσότερες και από 1.200), του ευρύτερου S&P 500 στο -1,8% και του Nasdaq στο -2%.
Κάτι που έρχεται αφότου ο βιομηχανικός δείκτης είχε καταγράψει την Παρασκευή απώλειες 2.231 μονάδων ή 5,5%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Ιούνιο του 2020, ενώ βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε διαδοχικές συνεδριάσεις να χάνει περισσότερες από 1.500 μονάδες.
Αντίστοιχα, το -6% του S&P 500 την Παρασκευή ήταν η χειρότερη ημερήσια επίδοση του δείκτη από το πρώτο στάδιο της πανδημίας του Covid-19, τον Μάρτιο του 2020 και ο Nasdaq με το δικό του -5,6% κατέληξε να βρίσκεται στο -22% από το πρόσφατο υψηλό του, μπαίνοντας έτσι σε περιοχή bear market.
Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι την κατακόρυφη βουτιά ακολουθούν και οι τιμές του πετρελαίου με το αμερικανικό WTI σήμερα να έχει κινηθεί νωρίτερα κάτω και από τα 60 δολάρια το βαρέλι, υποδηλώνοντας ότι βασικός φόβος πλέον είναι επερχόμενη παγκόσμια ύφεση λόγω των δασμών (με τους επενδυτές να προεξοφλούν έντονη μείωση της ζήτησης για ενέργεια).
Η σημερινή κίνηση στις αγορές αφότου δεν προέκυψε καμία εξέλιξη το Σαββατοκύριακο που να περιορίζει έστω και ελαφρώς τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως μια διμερή συμφωνία με κάποια χώρα ή έστω μία ένδειξη ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει η εφαρμογή του τσουνάμι “ανταποδοτικών” δασμών που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη.
Προς ώρας, από το Σάββατο τέθηκαν σε εφαρμογή οι οριζόντιοι δασμοί 10% και την Τετάρτη 9 Απριλίου είναι προγραμματισμένο να ενεργοποιηθούν και οι υπόλοιποι (20% στην ΕΕ και συνολικά 54% στην Κίνα).
Αντίθετα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι σύμβουλοί του εστίασαν στο να υποβαθμίσουν την ελεύθερη πτώση στις αγορές.
Ο Τραμπ είπε το απόγευμα της Κυριακής (ξημερώματα Ελλάδας) ότι ο ίδιος “δεν ήθελε με πέσει καμία αγορά”, αλλά και ότι “κάποιες φορές όμως πρέπει να πάρει το φάρμακό σου αν θες να βελτιώσεις κάτι”. Όπως πρόσθεσε ακόμα, “έχουμε εμπορικό έλλειμμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα, χάνουμε εκατοντάδες δισ. δολάρια το χρόνο από την Κίνα. Και αν δεν λύσουμε το πρόβλημα αυτό, δεν πρόκειται να κάνω συμφωνία”.
Σε παρόμοιο τόνο, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ είπε στο CBS News ότι δεν θα υπάρξει κάποια αναβολή στα όσα εξαγγέλθηκαν. “Οι δασμοί έρχονται… Σίγουρα θα εφαρμοστούν τους για μέρες και εβδομάδες.”
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ επισήμανε στο NBC News ότι περισσότερα από 50 κράτη έχουν προσεγγίσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις, αλλά προειδοποίησε ότι “ενεργούσαν κακόβουλα για πολύ καιρό και αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να τπ διαπραγματευτείς σε μέρες ή εβδομάδες”.
Όπως έγραψε σε σημείωμα του ο γερόλυκος των αγορών και πρόεδρος της Yardeni Research Εντ Γιαρντένι, “η Ημέρα της Απελευθέρωσης του Τραμπ (σ.σ. έτσι ονόμαζε ο ίδιος την επιβολή των δασμών) την περασμένη Τετάρτη πυροδότησε μέρες εκμηδένισης της Wall Street την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τους θιασώτες των αγορών να δείχνουν την έντονη αποδοκιμασία τους στη βασιλεία των δασμών του Τραμπ”.
Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκεται πλέον το ενδεχόμενο ότι το sell-off θα μπει σε ένα φαύλο κύκλο αυτοτροφοδότησης, καθώς τα hedge funds είναι αναγκασμένα να ρευστοποιήσουν μετοχές και άλλα assets κινδύνου προκειμένου να συγκεντρώσουν μετρητά για να ανταποκριθούν στα margin calls.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι ο δείκτης μεταβλητότητας των παραγώγων του Σικάγο VIX, ο λεγόμενος και δείκτης φόβου της Wall Street, έχει εκτιναχθεί πάνω από τις 50 μονάδες πλέον, ένα ακραίο επίπεδο που συναντάται μόνο σε περιόδους bear market (ήταν χαμηλότερα των 20 μον. πριν τις ανακοινώσεις Τραμπ).
“Τα margin calls χτυπάνε ήδη καθώς μιλάμε”, αναφέρει ο Chris Rupkey επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS. “Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι επενδυτές στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τους δασμούς που συγκλόνισαν τη Wall Street”.
Σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται προς την ασφάλεια των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ να έχει υποχωρήσει πλέον στο 3,97% (σήμερα χαμηλότερα κατά 1,2 μονάδες βάσης) και του 2ετούς στο 3,58%.
Στο ευρωπαϊκό χρέος, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 2,54% μειωμένη κατά 3,2 μονάδες βάσης, του γαλλικού τίτλου στο 3,29% (-2,7 μ.β.) και του ελληνικού στο 3,44% (-3,5 μ.β.).
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο χρυσός επωφελείται μεν, αλλά όχι σε ιδιαίτερο βαθμό, με την αξία του να ενισχύεται ελαφρώς μόνο κατά 0,5% στα 3.050 δολάρια η ουγγιά.
Στις αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται οριακά έναντι του αμερικανικού νομίσματος με την ισοτιμία του ζεύγους στο 1,0959. Αντίθετα, η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,4% στα 1,282 του δολαρίου.
Τέλος, σημαντικές απώλειες καταγράφουν και τα κρυπτονομίσματα, με την αξία του Bitcoin να υποχωρεί στα 76.900 δολάρια με -3,2% και του Ether στα 1,492 δολ. με -8%.