Τις έξι ενότητες των δράσεων στην απασχόληση και την κοινωνική προστασία μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσίασε χθες ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Οι ενότητες αυτές είναι οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή κάρτα εργασίας και η ψηφιακή αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, η κατάρτιση, οι νέες πολιτικές για τους νέους, η κοινωνία προστασία και οι ίσες ευκαιρίες για όλους.
Με βάση τα κονδύλια τα οποία θα διατεθούν σε κάθε ένα από τα παραπάνω πεδία, το μεγαλύτερο μέρος των συνολικά 2,6 δισ. ευρώ τα οποία θα δοθούν έως το 2025 (ή 650 εκατ. ευρώ ανά έτος) για την κοινωνική πολιτική, θα δοθεί στην απασχόληση.
Συγκεκριμένα, θα δοθούν 1,131 δις. Ευρώ για την κατάρτιση και 540 εκ. ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.
Συνολικά, δηλαδή για κατάρτιση και επιδότηση απασχόλησης θα διατεθεί το ποσό των 1,671 δισ. ευρώ ή τα 2/ 3 (περίπου 65%) των συνολικών κονδυλίων.
Τα κονδύλια αυτά (1,671 δισ. ευρώ) για την κατάρτιση και της επιδότησης της απασχόλησης θα έχουν 652.000 ωφελούμενους.
Ωστόσο, το συνολικό πλήθος των ωφελούμενων ολόκληρου του Σχεδίου του Υπ. Εργασίας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (2,6 δισ.. Ευρώ) ξεπερνούν κατα πολύ τους ωφελούμενους των προγραμμάτων κατάρτισης-επιδότησης απασχόλησης, καθώς αφορούν όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα (μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας) αλλά και όλους τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες (μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης).
Πιο αναλυτικά, οι έξι ενότητες παρεμβάσεων θα έχουν ως εξής:
1. Οι νέες τεχνολογίες στη μάχη για την εξυπηρέτηση εργαζομένων και ασφαλισμένων
Θα “τρέξουν” ψηφιακά έργα συνολικού προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ. Θα συμβασιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2022 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2024.
Στόχος είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας εργαζομένων και ασφαλισμένων και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας μας. Αναλυτικά, τα έργα θα έχουν ως εξής:
– Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας (“Αριάδνη”), το οποίο θα “ενοποιεί” τα στοιχεία της απασχόλησης και της ασφάλισης.
– Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Επιθεώρησης Εργασίας.
– Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
– Ψηφιοποίηση των αρχείων και ορίζοντα υλοποίησης το πρώτο εξάμηνο του 2024.
– Δημιουργία νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.
– Αναβάθμιση του ψηφιακού συστήματος “Άτλας”,που θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.
2. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Δύναμη στον Εργαζόμενο
Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο που θα προστατεύει τους εργαζομένους. Ο εργαζόμενος ελέγχει και επεξεργάζεται ο ίδιος τις ώρες εργασίας που δηλώνονται από τον εργοδότη του.
Ο κάθε εργαζόμενος έχει στα χέρια του την εγγύηση ότι δεν θα δουλέψει ούτε μία ώρα χωρίς να πληρωθεί για αυτήν.
Η εφαρμογή του έργου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας (κόστους 8 εκατ. ευρώ) θα “τρέξει” με τα ακόλουθα βήματα:
– Ψηφιακή εφαρμογή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ (web app), με την οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες τους
– Πιλοτική εφαρμογή της σε ορισμένους μεγάλους κλάδους της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2022
– Σταδιακή επέκταση στο σύνολο της αγοράς εργασίας
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εξασφαλίζει ότι η παρακολούθηση των ωρών εργασίας θα γίνεται στην πράξη και όχι στη θεωρία και ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν καθαρούς λογαριασμούς με τους εργοδότες τους και έτσι θα υπάρχει ένας δίκαιος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.
Θα προχωρήσει, όμως, και το έργο της Ψηφιακής Αναβάθμισης Κοινωνικής Ασφάλισης (κόστους 77 εκατ. ευρώ) μέσα από τις εξής δράσεις:
-Πρόγραμμα παρακολούθησης αγοράς εργασίας (ΑΡΙΑΔΝΗ)
-Πρόγραμμα υγιεινής και ασφάλειας (ΗΡΙΔΑΝΟΣ)
-Ψηφιακό σύστημα “Επιθεώρησης Εργασίας”
-Ψηφιοποίηση αρχείων ΕΦΚΑ
-Πληροφοριακό σύστημα ΕΦΚΑ
-Αναβάθμιση συστήματος “Άτλας”
3. Η κατάρτιση όπλο για την οικονομία του αύριο
Θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης σε 500.000 πολίτες. Από αυτούς, 150.000 ωφελούμενοι θα είναι μέχρι το τέλος του 2022 και οι υπόλοιποι 350.000 από τα τέλη του 2022 έως το τέλος του 2025.
Επιπλέον θα διατεθούν 131 εκατ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα του ΟΑΕΔ, σε 78.000 ωφελουμένους μέχρι το 2025.
Τα έργα θα έχουν ως εξής:
– Κατάρτιση και επανακατάρτιση
Το έργο αυτό θα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις : Κατάρτιση σε ψηφιακές και “πράσινες” δεξιότητες, Εθνικό Συμβούλιο για δεξιότητες και Εθνική Στρατηγική για τις δεξιότητες
– Μεταρρύθμιση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
Το εν λόγω έργο θα περιλάβει τις ακόλουθες δράσεις:Κατάρτιση από αναβαθμισμένα κέντρα του ΟΑΕΔ, αξιολόγηση μονάδων κατάρτισης ΟΑΕΔ, επικαιροποίηση θεματικών ενοτήτων, e-learning, ανακαινίσεις και εξοπλισμός.
– Ενίσχυση της μαθητείας
Το έργο θα συμπεριλάβει τις δράσεις: Αξιολόγηση σχολών ΕΕΚ, επικαιροποίηση προγραμμάτων σπουδών, e-learning, συμπράξεις με επιχειρήσεις/επιμελητήρια, παροχή μαθητειών από εργοδότες , εκσυγχρονισμό υποδομής ΕΕΚ.
4. Νέες πολιτικές για τους ανέργους
Θα υπάρξει στήριξη εκείνων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας.
Δηλαδή τους νέους που αντιμετωπίζουν τη δυσκολία εύρεσης της πρώτης δουλειάς, τις μητέρες που μένουν εκτός αγοράς για να φροντίσουν το παιδί τους και δυσκολεύονται να επανέλθουν, τους πολίτες με αναπηρία, οι οποίοι συχνά είναι αδίκως αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες που καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.
Θα διατεθούν 540 εκατομμύρια ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με τις οποίες θα δημιουργήσουμε περισσότερες από 74.000 νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα:
-12.000 θέσεις πρακτικής άσκησης για νέους 18-30, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ
-10.000 θέσεις εργασίας 1-2 ετών για ειδικές ομάδες του πληθυσμού (π.χ. άνεργες μητέρες, θύματα κακοποίησης, ΑμεΑ), με προϋπολογισμό 111 εκατ. ευρώ
– 10.000 θέσεις εργασίας 18 μηνών για μακροχρόνια ανέργους άνω των 45 ετών στη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα – περιφέρειες με το 4ο και το 5ο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη αντίστοιχα – με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ
– 15.000 θέσεις εργασίας έξι μηνών συνοδευόμενες από τρεις μήνες εντατικής κατάρτισης σε τομείς υψηλής ζήτησης (κυρίως digital), με προϋπολογισμό 92 εκατ. ευρώ
– 5.000 θέσεις εργασίας 15 μηνών στο πλαίσιο του Green Jobs Initiative, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ
– 22.500 θέσεις εργασίας σε τοπικές οικονομίες συνοδευόμενες από εκπαίδευση προσαρμοσμένη σε προσωπικές ανάγκες και ικανότητες ανέργων, με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ
Προβλέπονται πόροι ύψους 100 εκατ. ευρώ για καινοτόμα πιλοτικά προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων.
Θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ, με πόρους ύψους 57 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του και την αναβάθμιση των ψηφιακών και κτηριακών του υποδομών.
5. Σύγχρονα Εργαλεία Κοινωνικής Προστασίας
Προβλέπονται 480 εκατ. ευρώ για προγράμματα που θα γίνουν σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας.
Συγκεκριμένα, για τα άτομα με αναπηρία προβλέπονται οι εξής δράσεις:
– Κάρτα Αναπηρίας για τουλάχιστον 180.000 ΑμεΑ
– Πρόγραμμα Προσωπικού Βοηθού για 2.000 ΑμεΑ (με την αντίστοιχη εκπαίδευση 2.000 επαγγελματιών)
– Προσβασιμότητα σε: 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας, 17 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας/ΝΠΔΔ
Για τα άτομα με Διαταραχή του Φάσματος του Αυτισμού προβλέπονται 200 θέσεις υποστηριζόμενης απασχόλησης.
Για τα παιδιά προβλέπονται:
– 50.000 νέες θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
– 1.450 θέσεις σε πιλοτικό πρόγραμμα πρόωρης παιδικής παρέμβασης για παιδιά με αναπηρίες και αναπτυξιακές διαταραχές
– 150 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών (9.000 παιδιά/έτος)
– 50 Διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης στα οποία θα μεταφερθούν 200 παιδιά με στόχο την αποϊδρυματοποίηση
Για τους αστέγους:
– Η ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων που παρέμειναν αχρησιμοποίητα για μεγάλο χρονικό διάστημα στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της στήριξης της στέγασης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
6. Ίσες ευκαιρίες για όλους
Προβλέπονται 120 μονάδες παιδικής μέριμνας για βρέφη και νήπια εντός μεγάλων επιχειρήσεων για δύο έτη – Επιδότηση πρόσληψης έως δύο ατόμων για δύο χρόνια ανά επιχείρηση για την φύλαξη των βρεφών και χρηματοδότηση του απαραίτητου εξοπλισμού
Επίσης θα “τρέξει” πρόγραμμα κατάρτισης 1.600.000 εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην ισότητα και τη διαφορετικότητα στους χώρους εργασίας, πιλοτικά σε 100 επιχειρήσεις.