Οικονομία

Οι φοροτεχνικοί επιμένουν να δοθεί παράταση μέχρι 30 Σεπτέμβριου για φορολογικές δηλώσεις

Παρά το ότι η κυβέρνηση και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έδωσαν παράταση (καταληκτική ημερομηνία ήταν η 26η Ιουλίου) στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα έως τις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και έως τις 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα, οι φοροτεχνικοί υπογραμμίζουν ότι ο χρόνος δεν αρκεί και ζητούν να επεκταθεί η παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η φοροτεχνικός Μάρα Μεθενίτη δήλωσε πως «ζητούσαμε μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και νομίζω ότι εμμένουμε σε αυτήν τη θέση», ενώ αναφέρθηκε και στο διαδικαστικό κομμάτι και επισήμανε ότι ενώ ο νόμος όριζε διάστημα 5 μηνών για την κατάθεση των δηλώσεων, «τσεκουρώθηκε» στους 3 μήνες.

«Ο νόμος όριζε 5μηνο για τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ξαφνικά, κάποια στιγμή, από τον νόμο εξαφανίστηκε η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας και έχει παραμείνει η ημερομηνία λήξης, χωρίς να ορίζεται κάπου, ξανά, αυτό το 5μηνο. Φέτος πήραμε κουτσουρεμένους 3 μήνες γιατί το σύστημα μπορεί να ήταν ανοιχτό από τις 26 Απριλίου, παρόλα αυτά δεν ήταν όλα τα στοιχεία αναρτημένα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Μεθενίτη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά άμεσα να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους λογιστές για να τελειώσουν τη δουλειά τους. Όπως ενημερωνόμαστε από επαγγελματίες του κλάδου που είναι και μέλη μας, είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός όσων δεν έχουν υποβάλει δήλωση -και χωρίς να έχουν ευθύνη όπως μας επισημαίνουν- που ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομο η παράταση, που σύμφωνα με τους λογιστές πρέπει να δοθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου».

Από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου 2024 έως και τις 25 Ιουλίου, είχαν υποβληθεί 6.068.600 δηλώσεις φυσικών προσώπων. Αντίστοιχα, από την 1η Μαΐου όπου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι και αυτήν την ώρα έχουν υποβληθεί 252.542 φορολογικές δηλώσεις.

Το πλήθος αυτό των δηλώσεων αντιστοιχεί στο 93,3% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο 81,8% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ