Πέντε παρεμβάσεις έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας που αφορούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πολλές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων επηρεάζοντας συντάξεις, μισθούς, εισφορές και μερίσματα.
Παράλληλα η επίσπευση στην έκδοση των συντάξεων και των μερισμάτων δίνει τέλος στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1%
Κερδισμένοι βγαίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το μίνι ασφαλιστικό καθώς καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του τ. ΤΠΔΥ και αυξάνεται ο καθαρός μισθός τους από τον Ιανουάριο του 2023. Διευκρινίζεται ότι με τη διάταξη αυτή δεν επηρεάζονται τα σχετικά εφάπαξ.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της μη ανταποδοτικής ειδικής εισφοράς 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ. (συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών και των θυγατρικών επιχειρήσεων των Τραπεζών ή των συνδεδεμένων με αυτές εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τις Τράπεζες), η οποία θεσπίστηκε το 2011 για τη στήριξη της βιωσιμότητας του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Το Ταμείο είναι πλέον βιώσιμο και δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της ειδικής εισφοράς, η οποία καταργείται.
Με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς, οι υπάλληλοι ανάλογα με τη βαθμίδα τους θα δουν μικρές η μεγαλύτερες αυξήσεις στον καθαρό τους μισθό.
Για παράδειγμα:
Ενας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ.
Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ.
Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ.
Ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.
Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
Οι δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα δουν επιπλέον αυξήσεις στο καθαρό μισθό τους λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2023.
Για παράδειγμα:
μισθωτός του δημοσίου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς θα έχει ωφέλεια κατά 376 ευρώ ετησίως.
Τέλος η πρόωρη συνταξιοδότηση
Κλείνει η πόρτα της πρόωρης συνταξιοδότησης στο Δημόσιο για τους υπαλλήλους που δεν προλαβαίνουν να συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο των 56 ετών έως τις 31/12/ 2022. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του μίνι ασφαλιστικού το όριο εξόδου από την 1/1/20223 ορίζεται πλέον στα 62 έτη.
Για παράδειγμα:
Δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας το 2011 αλλά δε συμπληρώνει τα 56 έτη μέχρι και 31.12.2022 δεν δικαιούται μειωμένη σύνταξη το 2022, αλλά θα δικαιούται μειωμένη σύνταξη μόλις συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του. Δηλαδή θα χρειαστεί να εργασθεί άλλα 6 έτη.
Δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας τα έτη 2010, 2011 και 2012 δικαιούται να λάβει μειωμένη σύνταξη το 2022, εάν συμπληρώνει τα 56 έτη ηλικίας μέχρι και 31.12.2022 και θεμελιώνει αυτό το δικαίωμα (που μπορεί να ασκήσει οποτεδήποτε –και μετά το 2022).
Επισπεύδεται η έκδοση των συντάξεων
Κατά 50% μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο που είχαν διογκωθεί το τελευταίο διάστημα καθιστώντας το ΓΛΚ το τελευταίο ταμείο στην κούρσα της επίσπευσης των απονομών σύνταξης.
Ειδικότερα με τη χρήση λογισμικού και την αυτοματοποίηση της έκδοσης, οι συνολικές εκκρεμότητες στο Δημόσιο μειώθηκαν στις 11.138 από 21.561, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση.
Επισπεύδεται η καταβολή των μερισμάτων
Οι νέοι συνταξιούχοι του Δημοσίου μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις λαμβάνουν πλέον σε τριμηνιαία βάση μέσω τακτικών πληρωμών τα μερίσματά τους από το ΜΤΠΥ.
Ειδικότερα το ΜΤΠΥ έχει καταφέρει να αποδίδει σε λιγότερο από 60 ημέρες τα νέα μερίσματα και παράλληλα να μηδενίσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων μερισμάτων παρελθόντων ετών.