Στην ανάκαμψη των εσόδων από εισφορές, ιδίως των μισθωτών, προσδοκά η κυβέρνηση για το 2022.
Η προσδοκία αυτή αποτυπώνεται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, το οποίο έχει καταθέσει το ΥΠΟΙΚ. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τις τρέχουσες εισφορές (μισθωτών, μη μισθωτών) για τα ασφαλιστικά Tαμεία, τον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ εκτιμάται από το ΥΠΟΙΚ πως θα αυξηθούν κατά 1,7% ή κατά 368 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τα έσοδα από ρυθμίσεις για τους ασφαλιστικούς φορείς, αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% ή 148 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία (e-EΦΚΑ, κλπ.), ο προϋπολογισμός, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως η μεταβολή αυτή οφείλεται, όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων, κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών, των οποίων οι προθεσμίες αποπληρωμής είχαν παραταθεί κατά το 2021 λόγω της πανδημίας Covid-19.
Υπενθυμίζεται πως από την περασμένη εβδομάδα μπορούν οι πληγέντες από την πανδημία εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 72 δόσεων για τις οφειλές της περιόδου Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021. Αυτό είναι το πρώτο μέτρο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση εσόδων. Παράλληλα, αρμόδια στελέχη σημειώνουν στο Capital.gr πως το “ξεπάγωμα” των ειδοποιητηρίων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) μαζί και οι κατασχέσεις, μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα εκτός ρυθμίσεων. Τα έσοδα αυτά τον Σεπτέμβριο του 2021 υποχώρησαν στο 25% των εισπράξεων από τις εν γένει ”ρυθμίσεις”, έναντι 38% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019, ωθώντας συνολικά προς τα κάτω την εν λόγω κατηγορία ασφαλιστικών εισπράξεων.
Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΔ, αναφέρεται πως η άνοδος αυτή οφείλεται στην εκτιμώμενη αύξηση της απασχόλησης, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2021. Προς την αύξηση της απασχόλησης συντείνουν μέτρα όπως η μείωση των εισφορών. Υπενθυμίζεται πως η περσινή έκτακτη μείωση κατά 3 μονάδες θα ισχύσει και το 2022, ενώ είναι ήδη ψηφισμένη μία επιπλέον μείωση 0,5% στις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης. Αυτό είναι το δεύτερο μέτρο με στόχο την αύξηση των εσόδων υπό τον όρο ότι η ”τρύπα” από την απώλεια των εσόδων από τη μείωση θα αντισταθμιστεί (αν και κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό) από μία αναλογικά μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης και έτσι της ”δεξαμενής” άντλησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Το τρίτο μέτρο (ή καλύτερα πακέτο μέτρων) αφορά τα κρατικά επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης. Ήδη η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει 105.000 νέες θέσεις απασχόλησης για το 2022, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, θα ”τρέξουν” 25.000 νέες θέσεις κοινωφελούς απασχόλησης. Το κράτος δεν θα επιδοτήσει μόνο τους μισθούς των ”κοινωφελών” απασχολούμενων, αλλά και τις εισφορές τους. Επιπρόσθετα, θα επιδοτηθεί το 100% των εισφορών επιπλέον 50.000 ανέργων που θα προσληφθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης το κράτος θα επιδοτήσει τη μισθολογική δαπάνη για την πρόσληψη 35.000 ανέργων χωρίς προϋπηρεσία, διευκολύνοντας την πληρωμή και των εισφορών τους.
Το τέταρτο μέτρο είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει νέα αύξηση εντός του 2022. Ο Υπ. Εργασίας έχει δηλώσει πως η δεύτερη αύξηση θα είναι ”αρκετά σημαντικότερη” από την πρώτη. Σενάρια προβλέπουν πως η δεύτερη αύξηση θα κυμανθεί μετά 4% -6% και μάλιστα νεότερες πληροφορίες του Capital.gr θα έλθει αρκετά νωρίτερα πριν τα μέσα του 2022, δηλαδή ενδεχομένως την Άνοιξη του 2022. Η αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού (κατά 2% τον ερχόμενο Ιανουάριο και ενδεχομένως κατά 4% -6% αργότερα) θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση των εσόδων από εισφορές σε κοντά 600.000 μισθωτούς.
Το πέμπτο μέτρο δεν είναι άλλο από τις προσλήψεις στο δημόσιο. Για το 2022 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 45.000 προσλήψεις. Κοντά στις 20.000 είναι μόνιμες και 25.000 προσωρινές. Δεδομένου ότι στον ΕΦΚΑ έχουν ενταχθεί και οι δημόσιοι υπάλληλοι, η πρόσληψη νέου προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες θα αποτελέσει μία ισχυρή ”ένεση” εσόδων από εισφορές.