Στο 2,7% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, τον Αύγουστο, με τις αυξήσεις στα περισσότερα από αυτά να είναι διψήφιες, ωστόσο η τάση είναι μάλλον σταθεροποιητική, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.
Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν 2,5%.
Οι σημαντικότερες αυξήσεις είναι σε γαλακτοκομικά , αυγά, και στα λάδια. Σε αυτά τα προϊόντα οι ανατιμήσεις σε ετήσια βάση ήταν στομ12%. Στα φρούτα οι αυξήσεις είναι στο 10,7% και στα λαχανικά 17,6%. στα υπόλοιπα τρόφιμα η άνοδος των τιμών είναι στο 12%. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, πάντως, σε μηνιαία βάση, παρατηρούνται οι πρώτες μειώσεις σε βασικά προϊόντα. Για παράδειγμα η τιμή των αυγών μειώθηκε τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 4,5%, ενώ οι τιμές των φρούτων μειώθηκαν κατά 7,1% (τον Ιούλιο σε ένα μήνα είχαν αυξηθεί 28,8%). Η μείωση στις τιμές των ψαριών ήταν 1,2% και στα δημητριακά κατά 5,1%.
Ανάλυση της Eurostat και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα γαλακτοκομικά είναι στην Ελλάδα ακριβότερα κατά 40%. Στα τρόφιμα η χώρα είναι ακριβότερη κατά 30%, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο κατά 25%. Αυτό σημαίνει, γράφει η εφημερίδα, ότι για την ίδια ποσότητα ίδιων τροφίμων οι άλλοι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν 25-40% λιγότερο.