Πράσινο φως δόθηκε χθες για το νέο πρόγραμμα επιδότησης εισφορών, καθώς εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση.
O λόγος για το πρόγραμμα κρατικής επιχορήγησης του 40% των ασφαλιστικών εισφορών (δηλαδή τόσο των εργοδοτικών, όσο και των εργατικών) για 12 μήνες όσων μισθωτών μετατραπούν οι συμβάσεις από μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
Βασικός όρος είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, να απασχολούν τουλάχιστον το 1/2 του προσωπικού τους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Σ’ αυτήν την περίπτωση, το κράτος θα καλύψει το 40% των εισφορών των μισθωτών, των οποίων θα μετατραπούν οι συμβάσεις για ένα χρόνο, δηλαδή θα καλύψει το ασφαλιστικό κόστος που αντιστοιχεί εισφορές ύψους 14,64% (δηλαδή εισφορές περίπου στο ύψος εργατικών εισφορών) του μικτού μισθού τους.
Έστω επιχείρηση απασχολεί μισθωτό με σύμβαση 6ωρης απασχόλησης (επί 5 μέρες ανά εβδομάδα). Ο καθαρός μισθός του ανέρχεται στα 458 ευρώ (μικτός 534 ευρώ), ενώ οι εισφορές (εργοδοτικές, εργατικές) του ανέρχονται σε 195 ευρώ. Έτσι το συνολικό κόστος για την επιχείρηση (μισθολογικό και ασφαλιστικό) φτάνει στα 653 ευρώ (καθαρός μισθός 458 ευρώ + εισφορές 195 ευρώ).
Η επιχείρηση αυτή αποφασίζει να μετατρέψει τη σύμβαση του εν λόγω εργαζόμενου από 6ωρη σε 8ωρη (πλήρους απασχόλησης).
Τότε ο καθαρός μισθός του εργαζομένου θα ανέλθει στα 611 ευρώ (713 μικτά, όσο ο κατώτατος μισθός μέχρι και την 31η Μαρτίου 2023), ενώ οι συνολικές εισφορές του ανέρχονται 261 ευρώ. Συνεπώς, το συνολικό κόστος (μισθολογικό και ασφαλιστικό) θα ανέρθει 872 ευρώ (καθαρός μισθός 611 ευρώ + εισφορές 261 ευρώ).
Ωστόσο, εφόσον η επιχείρηση αυτή ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης εισφορών, θα πρέπει να καλύψει το μισθολογικό κόστος δηλαδή τα 611 ευρώ αλλά και το 60% των εισφορών, δηλαδή τα 156 ευρώ, καθώς το υπόλοιπο 40% (105 ευρώ) θα το καλύψει το κράτος για ένα χρόνο.
Έτσι το συνολικό κόστος για την επιχείρηση θα ανέλθει στα 767 ευρώ (611 ευρώ καθαρός μισθός + 156 ευρώ εισφορές). Συνεπώς θα έχει όφελος ύψους 105 ευρώ (872 ευρώ – 767 ευρώ), δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού κόστους της επιχείρησης για τον εν λόγω μισθωτό (μισθολογικό και μη μισθολογικό).
Οι όροι του προγράμματος
Τα βασικότερα σημεία του νέου προγράμματος (το οποίο έχει ψηφισθεί από τα τέλη Νοεμβρίου 2022 αλλά τέθηκε χθες, Δευτέρα 6 Μαρτίου) έχουν ως εξής:
-Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος ισχύει από τη δημοσίευση της ΚΥΑ και η υποβολή αιτήσεων ισχύει έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023. -Οι από μετατροπή συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων που εντάσσονται στο πρόγραμμα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του εργοδότη.
Αυτό σημαίνει πως αιτήσεις μπορούν να γίνουν έως 31 Δεκεμβρίου 2023 και σε κάθε περίπτωση η 12μηνη επιδότηση ξεκινά από την ημερομηνία της αίτηση, εφόσον φυσικά αυτή εγκριθεί. Έτσι αν πχ μία επιχείρηση αιτηθεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα στις 15 Μαρτίου του 2023 και εγκριθεί η αίτηση της την 1η Απριλίου 2023, η επιδότηση θα ισχύει μέχρι και την 14η Μαρτίου 2024.
-Στο πρόγραμμα εντάσσονται κάθε είδους επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής που στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 απασχολούσαν μισθωτούς με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50% του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων τους. Οι εν λόγω επιχειρήσεις πρέπει κατά την ένταξή τους να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή να έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο, το ΕΦΚΑ, το ΤΕΚΑ και τους λοιπούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης και η ρύθμιση να τηρείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Επιλέξιμες για μετατροπή είναι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης που έχουν συναφθεί μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου 2022 και εξακολουθούν να είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
Μ΄άλλα λόγια το κρίσιμο χρονικό ορόσημο – σε σχέση με το κριτήριο του ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης επί του συνόλου για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα επιδότησης εισφορών είναι η 9η Σεπτεμβρίου 2022
-Κατά τη διάρκεια ένταξης στο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για ένα έτος από την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης εργασίας. Για τον υπολογισμό του αριθμού των εργαζομένων λαμβάνονται υπόψη οι ενεργές θέσεις εργασίας κατά την 9η Σεπτεμβρίου 2022. Ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνεται υπόψη για τον έλεγχο του κριτηρίου της διατήρησης του μέσου όρου των θέσεων εργασίας αφορά στο σύνολο των μισθωτών αμειβομένων με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση. Δεν προσμετρώνται εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας λύνεται αυτοδικαίως (σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου), λύνεται λόγω συνταξιοδότησης και εργαζόμενοι που αποχωρούν οικειοθελώς.
Αυτό σημαίνει: πως η επιχείρηση η οποία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης εισφορών για μετατροπές συμβάσεων από τις 9 Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι και τη λήξη του του προγράμματος θα πρέπει να κρατήσει κατά μέσο όρο το ίδιο πλήθος εργαζομένων, δηλαδή ακόμη και αν απολύσει κάποιον ή κάποιους (πχ 10) εργαζομένους θα πρέπει να προσλάβει άλλους 10. Στο μέσο όρο αυτό δεν λαμβάνονται υπόψιν όσων λήγει η σύμβασή τους ή συνταξιοδοτούνται.
Έστω επιχείρηση με 100 εργαζομένους, 51 εκ των οποίων είναι μερικής απασχόλησης. Η επιχείρηση αποφασίζει την 31η Δεκεμβρίου 2023 να μετατρέψει τις συμβάσεις 20 εργαζομένων μερικής απασχόλησης. Ωστόσο την ίδια μέρα απολύει 10 εργαζομένους. Για να μην βγει εκτός προγράμματος θα πρέπει το αργότερο έως την 30η Ιουνίου 2023 να προσλάβει άλλους 10 και να μην απολύσει κανένα άλλο έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.
– Οι από μετατροπή συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης δεν μπορούν να καταγγελθούν από τις επιχειρήσεις πριν από την πάροδο ενός έτους από τη μετατροπή τους, εκτός και εάν οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο.
-Κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος επιδότησης δεν επιτρέπεται η μεταβολή των όρων των από μετατροπή συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, εκτός εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με τις συμβάσεις αυτές. Δεν επιτρέπεται επίσης η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης.
Η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα
Αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα, προβλέπεται ότι:
1. κάθε επιχείρηση υποβάλλει για κάθε έναν εργαζόμενο ξεχωριστή ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση σε ειδικό έντυπο με τίτλο: “Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση εργοδοτών ένταξης στο Πρόγραμμα μετατροπής συμβάσεων εργασίας μισθωτών εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης του άρθρου 9 του ν. 4997/2022 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων” με την οποία δηλώνει τα εξής:
-τα στοιχεία της επιχείρησης
-τα στοιχεία του εργαζόμενου που επιθυμεί να εντάξει στο πρόγραμμα,
-ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη και θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος επιδότησης ή έχει ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές του προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και η ρύθμιση θα τηρείται
-ότι θα διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για το χρονικό διάστημα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών
– ότι η διάρκεια της μετατρεπόμενης σύμβασης θα είναι τουλάχιστον ενός έτους και δεν θα καταγγελθεί πριν την πάροδο ενός έτους από τη μετατροπή και δεν θα μεταβληθούν οι όροι της εκτός αν είναι ευνοϊκότεροι για τον εργαζόμενο
2.Οι επιχειρήσεις μαζί με την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση αναρτούν αποδεικτικά ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
3.Τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση και οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα που αφορούν στον εργαζόμενο, ελέγχονται και διασταυρώνονται από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
4.Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν αποδεικτικό για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής τους.
5. Μετά την έγκριση της αίτησης και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένταξής τους, απαιτείται:
-Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση αποδοχής ένταξης σε ειδικό έντυπο με τίτλο: “Αίτηση- Υπεύθυνη Δήλωση αποδοχής ένταξης στο Πρόγραμμα μετατροπής συμβάσεων εργασίας μισθωτών εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης του άρθρου 9 του ν. 4997/2022 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων” στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr
-Οι επιχειρήσεις το αργότερο εντός 15 ημερών από την υποβολή και έγκριση της αίτησής τους, να υποβάλλουν το έντυπο Ε4: “Τροποποιητικός Αποδοχών” ως προς τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών.
6. Με την υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων το αργότερο έως και την 15η ημέρα από την υποβολή της αίτησης της διασταυρώνεται και ελέγχεται η τήρηση των προϋποθέσεων. Εφόσον διαπιστώνεται η πλήρωση αυτών, εγκρίνεται οριστικά η υπαγωγή του εργαζόμενου στο πρόγραμμα.
7.Σημειώνεται τέλος ότι σε περίπτωση που από τους ελέγχους συναχθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης, η επιχείρηση εκπίπτει από το πρόγραμμα, δηλαδή χάνει την επιδότηση και της καταλογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές που καλύφθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό προσαυξημένες κατά 100%.