Την αποκαλυπτική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία η Ελλάδα παραμένει μια από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωζώνης στα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα σούπερ μάρκετ, αλλά και το θέμα της αύξησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη, ο Απόστολος Ραυτόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΤτΕ, είμαστε η ακριβότερη χώρα κατά 10% σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, με πρώτη το Βέλγιο
Όπως και υπογράμμισε στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο, «Αυτό το οποίο έρχεται με άλλα λόγια να πει η Τράπεζα της Ελλάδος, έρχεται να μας επιβεβαιώσει εδώ και θα έλεγα δύο χρόνια σε αυτά τα οποία λέμε όταν μας έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και οι πρώην υπουργοί αλλά και ο σημερινός υπουργός- ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και η ακρίβεια στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη. Εμείς τότε τους λέγαμε-και ακόμα και σήμερα τους λέμε-αφού είναι εισαγόμενη, φέρτε μας τότε και τις τιμές της Ευρώπης στην Ελλάδα, όχι μόνο τον πληθωρισμό τον εισαγόμενο. Φέρτε μας και τις τιμές γιατί δεν μπορεί να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα τα προϊόντα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Είχαμε τότε αναδείξει τα απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων, βρεφικά γάλατα κλπ που ήρθε και η Επιτροπή Ανταγωνισμού με το ενημερωτικό δελτίο, το οποίο είπε ότι αγοράζουμε έως 361% ακριβότερα τα απορρυπαντικά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και το βρεφικό γάλα έως 213%. Τότε μας λέγανε ότι αυτά που λέτε είναι αναλήθειες. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα αυτό το πράγμα, είναι εισαγόμενη ακρίβεια κλπ. Έρχεται λοιπόν, τώρα με τον πιο περίτρανο τρόπο η Τράπεζα της Ελλάδας να πει στην έρευνα την οποία έκανε ανάμεσα σε 41 κατηγορίες επώνυμων τυποποιημένων προϊόντων, ότι είμαστε η ακριβότερη χώρα κατά 10% σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, με πρώτη το Βέλγιο. Όμως, αυτό το οποίο δεν μας είπε στην έρευνά της η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι το μισθό του Βέλγου εργαζόμενου σε σχέση με τον Έλληνα αλλά και ποια είναι η αξία της αγοραστικής δύναμης του μισθού του Βέλγου σε σχέση με την αξία της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα».
«Το ολιγοπώλιο, τα καρτέλ και όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στη χώρα μας είναι αποκλειστικότητα–Το ολιγοπώλιο φέρνει την έλλειψη του ανταγωνισμού»
Εν συνεχεία, πρόσθεσε χαρακτηριστικά το εξής «Και για να βοηθήσω λίγο την έρευνα να πω ότι υπάρχουν επίσης και ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι οποίες δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια, δραστηριοποιούνται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Που προσέξτε: και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται οι ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ πουλάνε φτηνότερα τα προϊόντα σε σχέση με την Ελλάδα. Το ολιγοπώλιο λοιπόν, τα καρτέλ και όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στη χώρα μας είναι αποκλειστικότητα. Και έχουμε αυτή την αποκλειστικότητα στη χώρα μας διότι, το ολιγοπώλιο φέρνει την έλλειψη του ανταγωνισμού. Για παράδειγμα, να πω γιατί πριν από μισή ώρα κάναμε μια επίσκεψη σε δύο αλυσίδες, μεγάλες σούπερ μάρκετ και καταστήματα, τα οποία είδαμε ότι τη Δευτέρα, για παράδειγμα, επώνυμα μακαρόνια των 500 γραμμαρίων-τα ίδια μιλάμε, όχι διαφορετικά πράγματα-τα είχε 0,73, την Τετάρτη 0,83 και σήμερα 1,07. Τα άλλα επώνυμα μακαρόνια 0,83, 1,07 και σήμερα 1,17 (…).
Για τα Ακτοπλοϊκά Εισητήρια
Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ραυτόπουλος δήλωσε το εξής στο Στέλιο Βραδέλη, «Όπως γνωρίζετε, στα ακτοπλοϊκά κάθε χρόνο γίνονται δύο αυξήσεις: μία στην αρχή της σεζόν και μία στο φουλ της σεζόν. Η πρώτη αύξηση λοιπόν στις αρχές Ιούνη που μπήκε στη ζωή μας κυμαίνεται μεσοσταθμικά περίπου στο 15% σε σχέση με το 2023 για μία τετραμελή οικογένεια για να πάει από τον Πειραιά στο Ηράκλειο και από εκεί στην Κρήτη και από το Ηράκλειο στον Πειραιά. Και από 464 ευρώ που είχε πέρσι, φέτος έχει 564 ευρώ. Βεβαίως, εκεί που είναι απλησίαστο να πας είναι στη Ρόδο. Διότι, στη Ρόδο πέρυσι ήθελες 924 ευρώ και φέτος θέλει 1.019, μια τετραμελή οικογένεια με αμάξι και με καμπίνα (…)».
Σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε τον περασμένο μήνα, «40 στους 100 Έλληνες θα πάνε διακοπές-Θα χαλάσουν έως 50% λιγότερα χρήματα από αυτά που χάλασαν πέρσι»
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εξής γεγονός «Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι με την έρευνα τόσο του ΙΕΛΚΑ-για να βάλουμε και το Ινστιτούτο Λιανεμπορίου στην κουβέντα μας-μας λέει ότι φέτος θα πάνε 45 στους 100 Έλληνες διακοπές. Η έρευνα η δική μας, η οποία την κάναμε τον περασμένο μήνα, ολοκληρώθηκε, και μας είπε ότι σε σχέση με πέρσι που ήταν 1 στους 2, φέτος θα πάνε 40 στους 100 Έλληνες διακοπές και αυτοί θα πάνε λιγότερες μέρες και θα χαλάσουν έως 50% λιγότερα χρήματα από αυτά που χάλασαν πέρσι».
«Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που χρειαζόμαστε περίπου το 30 έως 40% του εισοδήματός μας για στέγαση», σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat
«Και από τα στοιχεία τα οποία έβγαλε χτες η Eurostat, είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που χρειαζόμαστε περίπου το 30 έως 40% του εισοδήματός μας για στέγαση. Έρχονται λοιπόν, όλα να κουμπώσουν. Διότι, αν βάλουμε τη στέγαση, τη διατροφή, τα είδη πρώτης ανάγκης και την ενέργεια, δεν φτάνει ο μισθός, για το πρώτο δεκαπενθήμερο, 18 ήμερο του μήνα. Οπότε πώς θα βρεθούν χρήματα; Πώς θα περισσέψουν για να κάνουμε διακοπές στη χώρα μας;», όπως και αναρωτήθηκε στο τέλος.