Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει σε λάθος κατεύθυνση με τα καλάθια. Έτσι φέρνει και το «καλάθι του μαθητή» εις βάρος των μικρομεσαίων βιβλιοπωλείων και υπέρ των μεγάλων. Με αυτό το μέτρο δεν αντιμετωπίζεις την ακρίβεια, ίσα ίσα δημιουργείς περαιτέρω προβλήματα, είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης.
Όπως εξήγησε, «Τα μικρά βιβλιοπωλεία της γειτονιάς δεν εντάσσονται στο καλάθι του μαθητή, παρά μόνο οι μεγάλες αλυσίδες και οι επιχειρήσεις γιατί υπάρχει δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου που λέει ότι εντάσσονται στα καλάθια επιχειρήσεις που έχουν τζίρο πάνω από ένα ποσό, τα ενενήντα εκατομμύρια, όπως ήταν και τα προηγούμενα καλάθια. Άρα οι μικρότεροι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν».
Σημείωσε ότι κατά την γνώμη του «θα μπορούσε ο υπουργός να κάνει παρέμβαση και παραίνεση “Μειώστε τις τιμές, Μειώστε το ποσοστό κέρδους που έχετε για να φτηνύνουν οι τιμές των προϊόντων”.
- Αυτό όμως μπορεί να γίνει και σε άλλες κατηγορίες, στα ενοίκια παραδείγματος χάριν, που έχουν ξεφύγει και που έρχεται ο Σεπτέμβριος και ουαί και αλίμονο, κυρίως σε περιοχές όπου θα πάνε φοιτητές και δεν μπορούν να βρουν σπίτι, και αν βρουν είναι πανάκριβο.
Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε τα καλάθια, και δεν χρειάζεται να δημιουργούμε εντυπώσεις όπου δεν υπάρχει ακρίβεια. Τα βιβλία, τα τετράδια και όλα τα συναφή δεν έχουν πάρει τόση μεγάλη αύξηση έτσι ώστε να δικαιολογείται το καλάθι του μαθητή.
- Στα σχολικά είδη είμαστε σε μία κατάσταση επιπέδου 2% με 3% ακριβότερα από πέρσι και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στα χαρτικά είναι και φθηνότερα από πέρσι γιατί δεν έχουμε μεγάλο κοστολόγιο.
- Άρα εκεί που χρειαζόταν να παρέμβει η κυβέρνηση είναι να παρέμβει στην αγορά που δημιουργούνται τεράστιες ανισότητες, όπως είναι στην ενέργεια, όπως είναι στα καύσιμα, όπως είναι στα τρόφιμα», υπογράμμισε.
Ο κ. Λεχουρίτης συνέχισε λέγοντας, «η κυβέρνηση έχει το χαρτί και το μολύβι, άρα μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά σε πάρα πολλούς τομείς, όπως πχ τα φάρμακα. Να πάμε και σε κάποια άλλα ζητήματα, τα οποία είναι της καθημερινότητας και της αντίδρασης του κόσμου.
- Τα φάρμακα πχ πήραν αύξηση μέχρι και 300% με 400%. Άρα βλέπετε ότι ένας συνταξιούχος, ένας μεγάλης ηλικίας ή ένας άνθρωπος που χρειάζεται κάποιες παροχές με την ακρίβεια στα φάρμακα, καταλαβαίνετε πού θα φτάσει το ποσό που θα καλείται να πληρώσει για να αγοράσει τα φάρμακα που τα έχει ανάγκη.
Το φάρμακο δεν είναι είδος πολυτελείας, δεν είναι κρασί, δεν είναι σαμπάνια, δεν είναι αστακός, είναι είδος πρώτης ανάγκης».
Όπως τόνισε «η κυβέρνηση μπορεί και έχει τη δυνατότητα να κοντρολάρει την ακρίβεια καλώντας τις επιχειρήσεις να φέρνουν κοστολογικά στοιχεία.
Δηλαδή αγοράζεις ένα προϊόν πενήντα λεπτά από τον παραγωγό και το πουλάς 5 ευρώ; Θα μου φέρεις στοιχεία που θα δικαιολογούν γιατί από τα πενήντα λεπτά πήγαμε στα πέντε ευρώ, κι αν δικαιολογείται η αύξηση, πολύ ευχαρίστως να την κάνουμε».