Μεγαλύτερη περίμετρο προστασίας και κάλυψη για πρώτη φορά των συνεπών δανειοληπτών, προβλέπει το νέο σχήμα για την πρώτη κατοικία, που θα ισχύσει ως το τέλος του έτους, δηλαδή πριν ενεργοποιηθεί ο νέος Πτωχευτικός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, το νέο σχήμα υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει περίπου 350.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων 200- 250.000 έχουν ενήμερα δάνεια κι αυτό είναι η μεγάλη διαφοροποίηση με τα προηγούμενα πλαίσια, όπου οι συνεπείς δανειολήπτες δεν είχαν την παραμικρή επιβράβευση.
Το νέο πλαίσιο, που εκτιμάται ότι μπορεί να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα καλύπτει αποκλειστικά και μόνο όσους πλήττονται από τη νέα κρίση, ωστόσο αυτή η «ομπρέλα» δεν θα καλύπτει μόνο δάνεια ως 31/12/2018, όπως απαιτούσαν οι Θεσμοί, αλλά και τα μεταγενέστερα. Το νέο σχήμα βασίζεται στην επιδότηση από το Κράτος των μηνιαίων δόσεων αυτών των δανείων, με κόστος που υπολογίζεται ότι ως το τέλος του έτους μπορεί να φτάσει στα 300 εκατ. Ευρώ. Δημοσιονομικός προβληματισμός δεν υπάρχει, καθώς ως γνωστόν, έχουν ανασταλεί οι σχετικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Αντιθέτως, με δεδομένο ότι αυτό το κονδύλι θα πέσει στις τράπεζες, προσδοκάται ότι θα συνδράμει στη μεταφορά ρευστότητας στην αγορά.
Φυσικά οι «κορωνοϊόπληκτοι» είναι πολύ περισσότεροι από τις 350.000, που θα καλύψει το νέο σχήμα και γι’ αυτό θα ισχύσουν εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι αυτά τα κριτήρια ενδεχομένως να είναι διευρυμένα σε σχέση με τα ισχύοντα για την προστασία της α’ κατοικίας. Από εκεί και πέρα, το πώς θα διαμορφώνεται η επιδότηση, θα εξαρτάται από την κατηγορία του δανείου.
Οι τρεις κατηγορίες δανείων
Συγκεκριμένα, στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε 3 κατηγορίες δανείων:
1. Τα «πράσινα» δάνεια, δηλαδή αυτά που είναι ενήμερα. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 90%
2. Τα «κόκκινα» δάνεια. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 80%
3. Τα καταγγελμένα δάνεια, δηλαδή των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών, σύμφωνα τουλάχιστον με τη «σφραγίδα» των τραπεζών. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 70%
Η επιδότηση θα φθίνει όσο οδεύουμε προς το τέλος του έτους, οπότε και εκπνέει αυτό το νέο σχήμα και ενεργοποιείται ο νέος Πτωχευτικός, ο οποίος στο προδικαστικό στάδιο προβλέπει, επίσης, επιδότηση για ευάλωτα νοικοκυριά. Τα παραπάνω ποσοστά επιδότησης, καθώς και τα κριτήρια υπαγωγής αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το παρασκήνιο των χθεσινών ανακοινώσεων είναι έντονο και επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του iefimerida για το βέτο που είχαν βάλει οι Θεσμοί ως προς την παράταση του ισχύοντος πλαισίου ως το τέλος του έτους. Οι ξένοι τεχνοκράτες είχαν ζητήσει, μάλιστα, να υπαχθούν στο νέο σχήμα μόνο οι κορωνοϊόπληκτοι με δάνεια ως το 2018. Τελικά μετά από πυρετώδεις επαφές σε υψηλό επίπεδο, κυριολεκτικά ως το πρωί της Πέμπτης, έκλεισε η συμφωνία για 3μηνη παράταση και «ομπρέλα» ακόμα και για νεώτερα δάνεια, με βασικό επιχείρημα από την ελληνική πλευρά ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων λόγω της νέας κρίσης, που θα επιβάρυνε την προσπάθεια ανάκαμψης.
Ετσι, αποφεύχθηκε η μονομερής παράταση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε «κόκκινη» κάρτα στην εν εξελίξει αξιολόγηση από τους Θεσμούς, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την αντίδραση των αγορών σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία…